GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI” d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
     

Glas javnosti 24 sata sa Vama..... najnovije vesti iz zemlje i sveta.....


PISMA

 


Reagovanje

Istina o stanju u nauci

U "Glasu javnosti" od 16. februara 200. pojavio se članak "Tesla napravio dug od 600.000 dolara", u kojem su iznete grube insinuacije i neistine o Projektu TESLA - projektu izgradnje i korišćenja akceleratorske instalacije TESLA u Institutu za nuklearne nauke "Vinča" u Beogradu.

Akceleratorska instalacija TESLA je postrojenje za proizvodnju, ubrzavanje i korišćenje jona u čiji sastav ulaze tri mašine i više eksperimentalnih kanala. Izgradnja postrojenja otpočela je u decembru 1989. godine, na osnovu odluke Vlade Srbije. Glavni ciljevi tog poduhvata, najvećeg u našoj nauci do sada, jesu obnavljanje osnovnih i primenjenih istraživanja u Institutu "Vinča" i drugim našim naučnim institucijama i osvajanje proizvodnje niza radioizotopa za dijagnostiku i terapiju u našim medicinskim institucijama.

U martu 1998. godine, neposredno posle izuzetno uspešnog puštanja u pogon dve mašine i jednog eksperimentalnog kanala, došlo je do naglog usporavanja, a zatim i do prekida finansiranja izgradnje postrojenja. Za taj postupak za koji nam do današnjeg dana nije dato nikakvo objašnjenje, direktno je odgovoran prof. Branislav Ivković, tadašnji ministar za nauku i tehnologiju u Vladi Srbije. On je u tome imao jasnu podršku dr Vojislava Šešelja, tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije, i prof. Jagoša Purića, tadašnjeg rektora Univerziteta u Beogradu.

Najenergičnije odbacujem insinuacije iz dotičnog članka o finansijskim nepravilnostima u vezi sa izgradnjom postrojenja. To, jednostavno, nije bilo moguće. Posao se odvijao pod strogom stručnom kontrolom dva vrhunska međunarodna ekspertska komiteta i pod strogom finansijskom kontrolom Ministarstva za nauku i tehnologiju Vlade Srbije.

Prekid finansiranja izgradnje postrojenja izazvao je prekid učešća svih firmi i pojedinaca van Instituta "Vinča" u njegovoj izgradnji. Ukupan dug Vlade Srbije, preko Instituta, tim firmama i pojedincima na osnovu ranije potpisanih ugovora, bio je oko 900.000 američkih dolara. Svaki od tih ugovora Institut je potpisao uz odobrenje Ministarstva za nauku i tehnologiju Vlade Srbije. O tom dugu više puta je obavešten i gospodin Mirko Marjanović, tadašnji predsednik Vlade Srbije.

Na kraju 2000. godine ukupan dug Vlade Srbije, preko Instituta "Vinča", u vezi sa izgradnjom postrojenja smanjio se na oko 590.000 američkih dolara, i to zaslugom prof. Radivoja Mitrovića, doskorašnjeg ministra za nauku i tehnologiju u Vladi Srbije. Najveći deo tog duga, oko 510.000 američkih dolara, predstavlja dug Objedinjenom institutu za nuklearna istraživanja iz Dubne, Rusija, i on je manji od vrednosti opreme koju je Objedinjeni institut izradio ali još nije isporučio Institutu "Vinča" koja iznosi oko 570.000 američkih dolara.

Takođe, najenergičnije odbacujem neistinu da poslednjih nekoliko godina Projekt TESLA nije dobijao pozitivnu ocenu Naučnog veća Instituta "Vinča". Završni izveštaj o realizaciji Projekta TESLA u periodu 1996-2000. godina dobio je pozitivnu ocenu Naučnog veća Instituta, i kao takav prosleđen je Ministarstvu za nauku i tehnologiju Vlade Srbije, zajedno sa svim ostalim projektima Instituta finansiranim od strane Ministarstva za nauku i tehnologiju.

Iznošenje grubih insinuacija i neistina o Projektu TESLA u dotičnom članku predstavlja zlonameran pokušaj male grupe saradnika Instituta "Vinča", zaklonjenih iza jedne od njegovih sindikalnih organizacija, da se kod prof. Dragana Domazeta, ministra za nauku, tehnologiju i razvoj u novoj Vladi Srbije, stvori što ružnija slika o postrojenju i da se time spreči nastavak njegove izgradnje.

Mi smatramo da bi definitivan prekid izgradnje postrojenja predstavljao težak udarac Institutu "Vinča" i našoj nauci u celini.

Na kraju, molim vas da ovo moje reagovanje na dotični članak objavite u celini u "Glasu javnosti" i da time pomognete da naša javnost dobije što tačnije informacije o stanju u kojem se danas nalazi naša nauka.

S poštovanjem,

dr Nebojša Nešković,
rukovodilac Projekta TESLA
Beograd


Pitanje

Zašto ćute u policiji

("Da li je Marko radnik MUP-a", "Glas", 03. januar 2001.)

Pre mesec i po dana, tačnije 3. januara ove godine, objavili ste veoma interesantno pismo vašeg čitaoca pod naslovom "Da li je Marko radnik MUP-a".

U pismu se navodi da u knjizi "I srce je na levoj strani" autorke Mire Marković, postoji fotografija Marka Miloševića koji na svojoj odeći nosi službenu policijsku značku MUP-a Srbije broj 014119.

Postavlja se pitanje po kom osnovu Marko poseduje policijsku značku. Kao radnik MUP-a, ili kao "tatin sin". Ako je Marko radnik MUP-a to treba obnarodovati, pa neka se vidi kako se ponašaju radnici te službe. Ako nije, što je najverovatnije, onda reći ko je Marku dao navedenu policijsku značku. Verovatno neko iz vrha MUP-a Srbije. Ko je to uradio, učinio je krivično delo zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja u službi. Protiv tog moćnika, nadležni javni tužilac je dužan da pokrene oficijelni krivični postupak, o čemu treba obavestiti javnost. Ovako ispada da je policija pretvorena u privatnu službu jedne porodice, a kakve su posledice toga bile jednim delom znamo, a verovatno ima i mnogo gorih stvari o kojima javnost nema pojma!

Iz svega navedenog, molim nadležne u MUP-u Srbije (novo rukovodstvo) da se oglasi zvaničnom informacijom, kako je to svojevremeno uradila informativna služba VJ da Marko Milošević nije služio vojni rok, pa nije mogao biti ni dobrovoljac, kako je to preko TV ekrana tvrdio njegov tata.

Ako je potrebno, molim redakciju neka i zvanično traži od MUP-a Srbije tačnu informaciju. Na taj način odgovornost ne bi bila na celoj službi, već na konkretnom licu ili licima.

Milorad Kuzmanović, Beograd     


FastCounter by LinkExchange