GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 27. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

Akcioni plan zaustavlja višedecenijsko trovanje bačkog vodotoka

Milioni evra za čišćenje Velikog bačkog kanala

U projekat su, pored JP "Vode Vojvodine", uključene i radne organizacije iz tri bačke opštine i lokalne institucije. Svaki zagađivač dužan je da obezbedi prečistač, a lokalne samouprave da regulišu fekalne i ostale otpadne vode

KULA - Radne organizacije - zagađivači iz tri bačke opštine Kule, Vrbasa i Srbobrana, potpisale su Akcioni plan revitalizacije Velikog bačkog kanala. Ovaj plan, ukoliko se bude ostvario, zaustaviće decenijsko trovanje ovog Bačkog vodotoka.

Trka za profitom nije dopustila proizvođačkim gigantima poput "Karneksa", "Vitala", šećerana u Vrbasu i Crvenki, "Istri", "Eterni", "Elanu" u Srbobranu i drugim, da misle o obavezama prema sebi i drugima. Bilo je pojedinačnih pokušaja radnih kolektiva da stanu na put nemaru, koji je doveo do toga da Veliki bački kanal postane najzagađeniji vodotok u Evropi.

Akcioni plan prvi je projekat koji bi mogao da zaustavi decenijsko trovanje ovog kanalskog vodotoka. Zvono za uzbunu je proradilo i najavilo je alarmantno stanje, koje jednako ugrožava kako stanovništvo, koje koristi vodu iz kanala, tako i floru i faunu u kanalskoj vodi.

U projekat "lečenja" Velikog bačkog kanala, nazvanom Akcioni plan revitalizacije, uključili su se pored JP "Vode Vojvodine" i radne organizacije sa teritorije tri bačke opštine, institucije i lokalne samouprave.

- Vodoprivreda ne može sama i zato je potražila pomoć svih fabrika, institucija i lokalnih samouprava i svih građana i ekologa da Velikom bačkom kanalu vratimo život. Potpisivanjem protokola uključili smo se u akciju koju smo nazvali "Kanal za život" poštujući rezoluciju UN o proglašavanju "dekade voda za život"- rekao je direktor JP "Vode Vojvodine" Branislav Radanović.
Predsednik opštine Kula, Svetozar Bukvić označio je Akcioni plan kao meru za otklanjanje "najcrnje ekološke tačke u Evropi".

PROBLEM S KANALIZACIJOM

Do sada jedino Fabrika alkohola "Panon" iz Crvenke nije potpisala Akcioni plan revitalizacije. U "Panonu" tvrde da ne ispuštaju otpadne vode u kanal već ih smeštaju u taložnice i da su razlozi nepotpisivanja samo tehničke prirode. Zbog izuzetno neprijatnog mirisa na koji se poslednjih dana žale stanovnici Crvenke, koji žive kraj kanala i njegove desne delte, građani potpisuju peticiju koja će biti upućena nadležnima. Do sada nije utvrđeno poreklo neprijatnih mirisa, ali se sumnja da se u deltu kanala ulivaju kanalizacione vode iz naselja. Kako tvrdi Stevan Radin, šef odeljenja za zaštitu "Voda Vojvodine" preusmeravanje crvenačke kanalizacije u taj kanal predstavlja veliki problem.

- Preuzeta je obaveza da svaki zagađivač obezbedi sopstveni prečistač, a da opštine regulišu fekalne i ostale otpadne vode, kako bi "Vode Vojvodine", koje upravljaju kanalskom mrežom, u najskorije vreme krenule u čišćenje kanala i njegove leve i desne delte. Očekujem, da se krene u žestoku akciju, da ovom kanalu vratimo funkciju zbog koje je i izgrađen - kaže Bukvić.
- Latili smo se veoma teškog problema u rešavanju zagađivanja vode, jer je poznato da su sve šećerane veliki zagađivači. U poslednje dve godine u zaštitu životne sredine uložili smo 2.700.000 evra. U narednom periodu planiramo da investiramo još oko 1.500.000, i to dovoljno govori o našem opredeljenju da rešimo problem zagađivanja ovog vodotoka - kaže Milan Petrović, zamenik generalnog direktora crvenačke šećerane.

Od do sada uloženih 1.600.000 evra utrošeno je za nabavku prečistača "slatkog korena", kako bi repa čista stizala u fabrički krug. Izgrađen je i sistem za hlađenje barometrijskih voda i u to je uloženo pola miliona evra. Sa ovim što je do danas urađeno na zaštiti životne sredine, crvenačka šećerana, praktično, prestala je da bude zagađivač Velikog bačkog kanala.

S. Tomić (Sina)


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Akcioni plan zaustavlja višedecenijsko trovanje bačkog vodotoka
Završen konkurs za dodelu stanova izbeglim u naselju Banovci - Dunav
Kompletna rekonstrukcija KCNS-a počinje na jesen
Crnogorci zakasnili s ponudom
 


     


FastCounter by LinkExchange