GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 27. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Tužilac Mioljub Vitorović optužio svog bivšeg šefa

Okružni tužilac pustio "zemunce"

Vitorović izjavio da su pripadnici zemunskog klana, koji su 2001. godine bili uhapšeni zbog otmice biznismena Miroslava Miškovića, pušteni po naređenju tadašnjeg tužioca Radeta Terzića, a na zahtev "crvenih beretki"

BEOGRAD - Tužilac Mioljub Vitorović izjavio je da su pripadnici zemunskog klana pušteni po naređenju Radeta Terzića, a na zahtev "crvenih beretki". Vitorović je 2001. bio tužilac Četvrtog opštinskog tužilaštva i za emisiju Poligraf B92 je ispričao da se po naređenju svog pretpostavljenog, tada tužioca Radeta Terzića, složio da iz pritvora izađu Mile Luković, braća Miloš i Aleksandar Simović i Vladimir Milisavljević, pripadnici zemunskog klana, iako se sa tim nije slagao. On kaže da o tome postoji i pisani dokument u Četvrtom tužilaštvu.

Prema rečima Vitorovića, koji je sada tužilac u Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine, posle hapšenja Dušana Spasojevića, Lukovića i tri člana zemunskog klana na aerodromu u Parizu, u aprilu 2001, određen im je pritvor zbog falsifikovanih pasoša kojima su otputovali iz Srbije. Gotovo u isto vreme protiv Spasojevića i ostalih poveden je postupak zbog otmice Miroslava Miškovića, vlasnika kompanije Delta. U međuvremenu, Terzić se, kako kaže Vitorović, otvoreno suprotstavljao zadržavanju pomenutih u pritvoru, sugerišući to Biljani Radovanović, tužiocu Četvrtog opštinskog tužilaštva.

- Rekla mi je da ju je zvao Rade Terzić da siđe na parking Četvrtog suda jer, navodno, žuri na avion za Tivat jer ima neko savetovanje u Budvi. Vratila se posle par minuta zabezeknuta, zapanjena i rekla da je od nje tražio da oni budu pušteni jer je Spasojević, navodno, ne znam kome rekao da će, ako bude na slobodi, odati prave izvršioce otmice Miškovića, ispričao je Vitorović.

NJima je pritvor produžavan do septembra, kada se Vitorović složio s predlogom da Spasojević bude pušten jer su svi svedoci već dali iskaz, pa, kako kaže, nije postojala opasnost od uticaja na njih. Spasojević je pušten u septembru, ali se ispostavilo da je Okružno tužilaštvo u Beogradu od juna 2001. u fioci držalo predmet protiv njega zbog iznude i dostavio ga Četvrtom tužilaštvu tek 10 dana po puštanju iz pritvora, što je mogao biti osnov za produžetak pritvora.

- Iz spisa se videlo da je policija taj predmet dostavila Okružnom tužilaštvu u junu, jedan je bio u pritvoru, da je zamenik okružnog tužioca koji je radio predmet posle mesec dana povukao predmet, tražio spise na razmatranje, saglasio se s puštanjem iz pritvora tog jednog pritvorenog, držao taj predmet dok Spasojević nije pušten i krajem septembra 2001. predmet je dostavljen Četvrtom tužilaštvu u Beogradu", rekao je Vitorović.

TERZIĆ: GOMILA GLUPOSTI

Rade Terzić juče je u izjavi Glasu oštro demantovao Vitorovićeve tvrdnje.
"Gospodin Vitorović je preksinoć izneo gomilu gluposti, a u cilju da od javnosti prikrije činjenicu da je Spasojevića pustio iz pritvora. Indikativno je da šest godina ćuti i da, upravo onog dana kada je specijalni tužilac najavio istragu o tome, kreće da priča", rekao je Terić za naš list. On priznaje da je po njegovom nalogu pušten Luković, ali je negirao da je naredio i puštanje Spasojevića. Terzić je "besmislenim" nazvao i sve ostale Vitorovićeve tvrdnje.
Tužilac Vitorović juče nije hteo da komentariše Terzićevu izjavu, samo je dodao da ostaje pri svemu što je rekao. "Nemam ništa da dodam. Ostajem pri svakoj reči koju sam rekao u emisiji. Sve što sam rekao, govorio sam i od 2001, godine, ali me niko nije slušao", rekao je za Glas Vitorović.

Ostali pripadnici klana i dalje su bili u pritvoru, sve dok u novembru 2001, u vreme protesta "crvenih beretki" Rade Terzić nije tzv. obaveznim uputstvom naredio Vitoroviću i njegovoj šefici da se slože sa puštanjem na slobodu.

Vitorović je rekao i da se Mile Luković našao na slobodi na zahtev okružnog tužioca Radeta Terzića, kada su "crvene beretke" izašle na autoput u novembru 2001. godine. "Biljana Radovanović me je pozvala da ako mogu požurim jer se javio Terzić da će doći da obavi s nama neki razgovor i da je važno da oboje budemo tu. Stigli smo pre njega, to je bilo negde oko 7.30, rano ujutru. Došao je u kancelariju četvrtog tužioca. Televizor je bio uključen, on je pojačao ton, pokazao nam rukom da se približimo i rekao da to što je napolju, na autoputu, da je njihov zahtev da Francuzi, tako se izrazio, moraju danas da izađu napolje.

Vitorović kaže da nema dileme da je iza svega što se tada događalo stajala samo jedna snaga, Državna bezbednost.

D. Ć.


vesti po rubrikama

^hronika

Tužilac Mioljub Vitorović optužio svog bivšeg šefa
Falsifikatorima 42 godine zatvora
Policajac krio heroin u čarapi
Pretučen odbornik
Glavni krijumčari cigareta ljudi iz sveta politike i biznisa
Ubio studenta iz ljubomore?
Pripadnik "Žutih osa" dobio alibi
Stanko Subotić Cane oglasio se povodom optužbi Specijalnog tužilaštva
Pištolj otkriva ko je ranio gosta kafane