GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 27. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Poslanici Skupštine Srbije juče raspravljali o amandmanima na poreske zakone

Bogatima PDV na dečju odeću

Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je da podržava inicijativu za ukidanje poreza na dodatu vrednost, na opremu za bebe, ali da to ne treba da važi za sve slojeve društva. Polemika o mafiji

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije počeli su juče raspravu o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost. Na set poreskih zakona u kome se nalaze zakoni o porezu na imovinu, na dodatu vrednost, o akcizama, o carinskoj tarifi, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, podneto je 40 amandmana.

Ministar finansija Srbije Mirko Cvetković izjavio je da podržava inicijativu za ukidanje poreza na dodatu vrednost, na opremu za bebe, ali da vlada ne može da prihvati amandman kojim se to predlaže jer je nejasan. Prema njegovim rečima, treba naći rešenje po kojem svi društveni slojevi ne bi bili na isti način oslobođeni plaćanja PDV-a. Ministar je ocenio da oslobađanje od poreza treba da bude socijalno usmereno, odnosno da ne treba da se odnosi na bogatije slojeve građana.

Ministar je u parlamentu kazao da se tim amandmanom ne preciziraju proizvodi, kao ni društveni sloj na koji bi se olakšice odnosile. Cvetković je predložio da se u narednom periodu analiziraju načini na koje bi moglo da bude rešeno to pitanje.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović predložio je amandman kojim se predviđa ukidanje ili smanjenje PDV-a na opremu za decu do 10 godina, ocenjujući da bi tako država značajno pomogla porodice sa decom. Obradović je rekao da su cene odeće i obuće za decu često skuplje od onih za odrasle i da to sigurno ne doprinosi borbi protiv "bele kuge".

Prema njegovim rečima, od 161 opštine u Srbiji u čak 155 zabeležen je negativan prirodni priraštaj, a u Vojvodini u svim opštinama.

Zoran Krasić (SRS) istakao je da vlada vodi antipopulacionu politiku, "zato što neki u toj vladi nemaju izdatke za bebi opremu i oni ne mogu da shvate da ljudi izdvajaju velika sredstva da bi očuvali svoju decu".
"Poštovani građani Srbije, pored toga što su uništili proizvodnju i što su ugasili preduzeća i uništili bankarski sistem i otpustili radnike, mi sada imamo skoro milion nezaposlenih, a demokratskom bloku su opasnost i deca. Oni ne žele da u Srbiji bude što više dece", rekao je Krasić.
Šef Poslaničke grupe Liberalno demokratska partija, Čedomir Jovanović, rekao je da će podržati amandman Žarka Obradovića i dodao da je obrazloženje ministra delimično prihvatljivo. On je ukazao da se o ovom pitanju svake godine u parlamentu raspravlja i da je ukidanje PDV na opremu i odeću za decu minimalna mera koju država može da primeni. Jovanović je rekao da je očigledno da u državnoj kasi nema dovoljno novca i da se novac koristi u druge svrhe. On je, kako su prenele agencije, dodao da se mora pronaći novac za funkcionisanje porodica u Srbiji i da država mora da promeni orijentaciju i sredstva preusmeri na sektor zdravstva, socijalne politike i na sopstvenu reformu.
Jovanović je dodao da treba da se "razgovara o 11 milijardi Velimira Ilića, koje će se trošiti mimo bilo kakve kontrole, zbog toga što njegovih 14 poslanika čini parlamentarnu većinu, bez koje nema vlade, pa on dovede svog omiljenog kafedžiju, pa ga postavi za direktora "Železnica", drugi dovedu omiljenog i postave ga za direktora aerodroma, treći JAT-a, četvrti EPS-a, peti NIS-a i na kraju plaćajte porez za decu". Poslanik Nove Srbije Dejan Rajčić rekao je da je Šarančić magistar ekonomije i da je na to mesto došao na osnovu predloga Nove Srbije i vladine komisije i da nikada nije bio u mutnim sferama za razliku od Čedomira Jovanovića. Jovanović je na to odgovorio da ne bi trošio previše vremena na odgovore koje od njega traži Rajčić.

- Nadam se da će ovde doći predsednik vlade, pa ću njemu vrlo rado odgovoriti na sve ono što mafija u njegovo ime postavlja kao pitanje, ona mafija koja se nalazila na njegovoj poslaničkoj listi, koja sedi u vašoj poslaničkoj grupi - rekao je Jovanović.

On je istakao da će "u raspravi o poverenju vladi Vojislava Koštunice govoriti o kumovima, o onima koji su reketirali duvansku mafiju, pa pare nosili generalnom sekretaru vlade Dejanu Mihajlovu, ili o kumovima koji su prodavali "Mobtel", pa milijardu evra dali u privatnu banku da bi se sa tim parama pljačkala Srbija".
Jovanović je objasnio da je u Skupštini Srbije 2003. godine svedočio 11 sati, pred Specijalnim sudom i u tri sudska postupka, da se na svakom pojavio i dokazao kako svoju nevinost, tako i "postojanje zločinačkog udruženja koje uništava ovu zemlju". "I nije vaš predsednik vlade šef mafije, šef mafije je Stanišić, šef mafije je Mišković, šefovi mafije su tajkuni, koji su od ove zemlje napravili svoje privatno vlasništvo, a on im samo tako nešto omogućava", rekao je Jovanović.


vesti po rubrikama

ekonomija

Žito najbolje u poslednjih 50 godina
Sindikati borskog kombinata spremaju novu strategiju
U "srpskom" puntu i domaći delovi
Poslanici Skupštine Srbije juče raspravljali o amandmanima na poreske zakone
Politički interesi ispred Zakona o zemljištu