GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 27. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

U više gradova u Srbiji obeležen Svetski dan borbe protiv droge

Prvi džoint u dvanaestoj

Istraživanja pokazala da najveći broj mladih prvi kontakt sa drogom ima između osmog razreda osnovne i prvog srednje škole, a često i sa 12 godina

BEOGRAD/NIŠ/KRAGUJEVAC/NOVI SAD - Povodom Svetskog dana borbe protiv zloupotrebe i trgovine drogama u više gradova i mesta u Srbiji juče su održane tribine i akcije sa ciljem da se ukaže na štetnost narkotika i potrebi da se šira zajednica uključi u preventivnu borbu protiv narkomanije.

Nema tačnih podataka o broju narkomana u Srbiji, ali se procenjuje da registrovanih ima između 30.000 i 100.000, a samo na području glavnog grada ima tri do četiri narkomana na 1.000 stanovnika. Istraživanja potvrđuju da najveći broj mladih prvi kontakt sa drogom, pre svega marihuanom ima, na prelazu između osmog razreda osnovne i prvog srednje škole, dakle u 15-16. godini, ali se često počinje i sa 12 godina ili mnogo kasnije.

Povodom obeležavanja Dana borbe protiv narkotika u Beogradu su juče predstavnici Gradskog sekretarijata za zdravstvo na štandu u Knez Mihailovoj ulici deliti propagandni materijal, kao i priručnike i testove za roditelje koji treba da posluže kao pomoć pri otkrivanju droge. U centralnoj gradskoj pešačkoj zoni u Nišu, aktivisti Crvenog krsta, Odseka za prevenciju bolesti zavisnosti i Odseka za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje organizovali su akciju pod nazivom "Pravi put je u tebi - pronađi ga".

- Postoje pouzdana istraživanja koja govore da oko 10 odsto onih koji koriste marihuanu postaju trajni zavisnici - ističe psiholog Ivana Todorović, rukovodilac gradskog Odseka za prevenciju bolesti zavisnosti.

OD PREDOZIRANOSTI UMRE 20

U Vojvodini je registrovano 15.000 narkomana, od kojih samo u Novom Sadu 3.000 - potvrdio je Nikola Vučković, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za psihijatriju Kliničkog centra "Vojvodina" u Novom Sadu.
On je naveo u Novom Sadu od predoziranosti godišnje umre 20 narkomana.

U SRBIJI DODAJU I ALKOHOL

Prema rečima psihijatra dr Aleksandra Ramaha, u borbu protiv bolesti zavisnosti potrebno je uključiti celokupnu javnost.
- Istraživanje koje je nedavno sprovedeno na uzorku od 3.000 šesnaestogodišnjaka pokazalo je da je čak 25 odsto njih bilo u kontaktu sa, takozvanim, ilegalnim psihoaktivnim supstancama (marihuana, ekstazi, heroin...). Kada se ovom broju dodaju oni koji su probali alkohol i nikotin, broj anketiranih koji su bili u kontaktu sa nekom vrstom psihoaktivnih supstanci povećava se na neverovatnih 90 odsto - istakao je Ramah na tribini u Lazarevcu.
Slične probleme, prema Ramahovim rečima, imaju i ostale zemlje u svetu. Mi se, međutim, izdvajamo po povećanoj zloupotrebi sedativa i alkohola.

Marihuana "pomešana" sa adolescencijom najčešće podstiče takozvanu "adolescentsku šizofreniju". Upada se u halucinacije, paranoidna stanja i druge ozbiljne duševne poremećaje. A to je još jedan dokaz koji ruši "mit" o marihuani kao "lakoj drogi".

- Treba se odlučno odupreti pritisku, bez utiska da ćete na neki način povrediti onoga ko vam nudi da probate jer je najvažnije da pre svega zaštitite sebe - kaže Ivana Todorović, dodajući da sebičnost ove vrste u svrhu odbrane nije mana već vrlina.

Od januara ove godine kragujevačka policija zaplenila je 32 kilograma heroina, što predstavlja najveću zaplenu do sada u Srbiji van graničnih prelaza. Istovremeno, zaplenjeno je 2,5 kilograma kokaina. Kragujevačka policija ima i specijalne pse tragače obučene za pronalaženje droge, koji su heroin nalazili u autobusima, na najneverovatnijim mestima u vozilima, a jednom prilikom je droga pronađena i u tegli s pekmezom.

Prema podacima Klinike za bolesti zavisnosti, u Novom Sadu je registrovano oko tri hiljade zavisnika od heroina i otprilike još toliko zavisnika od marihuane, ekstazija i drugih vrsta narkotika.
- Problem narkomanije je jedan od vodećih problema i u svetu i kod nas. Da bi borba s narkomanijom bila što uspešnija, neophodno je doneti nacionalnu strategiju borbe protiv bolesti zavisnosti. Nacrt te strategije, koju je napravila Komisija za narkomaniju pri Ministarstvu zdravlja, čiji sam ja potpredsednik, završen je i uskoro bi trebalo da se nađe pred vladom. Očekujem da će najdalje do jeseni strategija biti prihvaćena i da će posle toga biti donet i zakon koji reguliše tu oblast. Inače, ova strategija je već zaživela u praksi, a to na najbolji način potvrđuje lečenje zavisnika u zatvorima, koje se, po prvi put u Srbiji, ni po čemu ne razlikuje od metoda lečenja zavisnika koji su na slobodi. Pored toga, uspeli smo da postignemo da se u Srbiji zavisnici leče metadonskom metodom, koja se koristi u svim zemljama zapadne Evrope i koja se pokazala kao najdelotvornija - navodi prof. dr Nikola Vučković, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine.

M. D. - B. K. - N. Ć. (Sina)


vesti po rubrikama

^društvo

U više gradova u Srbiji obeležen Svetski dan borbe protiv droge
Danas i sutra lista želja osmaka
U javnosti na nož dočekana Dulićeva ideja da se dve skupštinske zgrade povežu tunelom
U Beogradu juče otvoren Treći međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme