GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 25. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

UNICEF: U Maroku 96 odsto dece mora da radi i izdržava porodice

Deca kao jeftina radna snaga

U izveštaju UNICEF-a navedeno je da je oko 600.000 marokanske dece između sedam i 14 godina, mahom devojčica, prinuđeno da radi

Pre pet godina Kadijina majka poslala je svoju osmogodišnju kćerku da radi kao kućna pomoćnica u grad, gde je prvi poslodavac prebijao.

- U prestonici će moja ćerka biti lepo obučena i dobro će jesti - kaže njena majka Manana za Rojters, objašnjavajući zašto je poslala kćerku. Kadija dobija mesečno za svoj rad 500 marokanskih dirama (60 dolara). - Niko ne želi da gleda svoju decu kako pate. Poslala sam je da radi za njeno dobro - kaže Manana i dodaje da ona i muž ne mogu da se staraju o Kadiji i još četvoro dece, koje imaju.

Kadija, koja sada ima 13 godina, jedna je od desetine hiljada devojčica koje rade kao kućne pomoćnice u Maroku i koje, sudeći po izveštaju Hjumen rajts voča, trpe fizičko i psihičko zlostavljanje, kao i ekonomsku eksploataciju. U nedavnom izveštaju Agencije UN za decu (UNICEF) navedeno je da je oko 600.000 marokanske dece između sedam i 14 godina prinuđeno da radi, od čega 84 odsto radi na farmama, a 96 odsto je primorano da radi da bi izdržavalo porodicu. U istom izveštaju istaknuto je da oko 800.000 marokanske dece ne pohađa školu, uglavnom devojčice.

Kadija se još uvek seća svog prvog posla u Rabatu. - Prva porodica za koju sam radila bila je užasna. Žena me je stalno tukla bez ikakvog razloga - kaže ona. Međunarodna organizacija za rad procenjuje da je broj devojčica mlađih od 16 godina koje rade po kućama širom sveta veći nego u bilo kojoj drugoj kategoriji dečjeg izrabljivanja. One su primorane da rade između 14 i 18 sati, nemaju odmor, a plaćene su manje od jednog dolara dnevno, često ih prebijaju i seksualno zlostavljaju.

- Postoji mit o tome da devojčice čeka boljitak ako rade, a u stvarnosti one završavaju sa trajnim fizičkim i psihičkim posledicama - izjavila je Klarisa Benkomo iz Hjumen rajts voča. Ova organizacija navodi da je stanje slično i u Salvadoru, Gvatemali, Indoneziji, Maleziji, Filipinima, Saudijskoj Arabiji, Singapuru, Šri Lanki, Togou, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i SAD.

Kadija sa osmehom govori o novoj porodici za koju radi, ali sudeći po rečima socijalnog radnika Suada Tavesija u budućnosti je ne čeka ništa dobro. - Za mladu kućnu pomoćnicu postoji velika opasnost da će, kada odraste, postati prostitutka - kaže Tavesi, koji radi u organizaciji za pomoć nevenčanim ženama sa decom i dodaje da je oko 90 odsto nevenčanih majki radilo poslove kućne pomoćnice u dečijem uzrastu. Pozadina dečjeg rada, prema njegovim rečima, jesu siromaštvo, nepismenost i obrazovni sistem koji pravi razliku između dečaka i devojčica u Maroku.

Marokanska vlada pokušava da se izbori sa zlostavljanjem dece - pomoćnik ministra za porodicu Jasmina Badu slaže se da je diskriminacija u obrazovnom sistemu faktor porasta dečijeg izrabljivanja. - LJudima je prihvatljivo da vide devojčicu da radi u kući i to eksploataciju čini socijalno prihvatljivom - kaže ona i dodaje da vlada radi na usvajanju zakona da nijedna devojčica mlađa od 15 godina ne može da bude zaposlena kao kućna pomoćnica.

Tanjug


vesti po rubrikama

^svet

UNICEF: U Maroku 96 odsto dece mora da radi i izdržava porodice
U obnovljenim borbama poginulo desetoro
Trojica bivših visokih iračkih funkcionera osuđena na smrt
Proslava bez Drnovšeka
Isprebijana novinarka
 


     


FastCounter by LinkExchange