GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 25. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

Temperatura i do 40 stepeni zahvatila celu BiH

Toplota obara ljude

Lekari savetuju građane da se ne izlažu suncu i da nose sunčane naočare, kape i svetlu pamučnu odeću. Potrebno je uzimati velike količine tečnosti, a izbegavati gazirano i alkoholno piće

SARAJEVO/BANJALUKA - Toplotni udar, s temperaturom koje su dostizala i do 40 stepeni Celzijusovih, zahvatio je celu Bosnu. Meteorolozi su potvrdili da je četvrtak bio najtopliji dan u ovoj godini, koji je građane naterao na bazene i reke, ali je veći broj završio i u službama hitne pomoći.

Nekoliko desetina Tuzlana proteklih dana je zatražilo intervenciju lekara u Hitnoj pomoći zbog opekotina usled izlaganja jakom suncu, a među njima je najviše dece.
- Iako stalno apelujemo na građane da se ne izlažu jakom suncu i da koriste zaštitne kreme, pacijenti sa opekotinama nam stalno dolaze - rekao je Dušan Pavlović, načelnik Hitne pomoći Tuzla.

Obale reke Sane poslednjih dana prepune su kupača koji zbog velikih vrućina u Prijedoru traže osveženje u vodi, ali u Hitnoj pomoći prijedorskog Doma zdravlja nisu imali intervencija izazvanih toplotnim udarom.

Darko Obradović, zamenik načelnika Službe hitne pomoći u Banjaluci, kazao je da, ipak, nije drastično povećan broj pacijenata od uobičajenog za ovo doba godine. Slično je i u Mostaru, najtoplijem gradu u BiH. Sanja Petrović, dežurni lekar Hitne službe, kazala je da nije imala intervencija povezanih s toplotnim talasom koji je pogodio BiH.
- Možda je razlog to što su ovde često visoke temperature pa su ljudi upoznati s merama prevencije i na taj način lakše prevazilaze probleme uzrokovane vrućinom - smatra dr Sanja Petrović.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo zabeležili su porast broja pacijenata, prvenstveno hroničnih bolesnika, kao i slučajeve moždanih i srčanih udara. Ipak, ni uskoro se, po najavama meteorologa, ne može očekivati pad temperature.

- Izuzetno visoke temperature zadržaće se i u naredna dva dana u BiH, s tim da bi tek od nedelje moglo biti za dva stepena hladnije - tvrdi Aner Čerkić, dežurni sinoptičar u Federalnom meteorološkom zavodu.

Lekari savetuju građane da se ne izlažu suncu i da nose sunčane naočare, kape i svetlu pamučnu odeću. Potrebno je uzimati velike količine tečnosti, oko dve litre dnevno, a izbegavati gazirano i alkoholno piće. U organizam je potrebno unositi više voća i povrća, a izbegavati obilne obroke i masnu hranu. Lekari upozoravaju građane da borave u blago zamračenim prostorijama, a da klima-uređaje ne podešavaju na niske temperature.

N. N.


vesti po rubrikama

^Republika Srpska

Odložena sednica o specijalnom statusu Srebrenice
Obeležavanje 15 godina od kada su snage RS oslobodile Koridor
Obeležavanje Dana opštine Modriča počelo prijemom za najbolje učenike
Društva iz Srpske, Makedonije i Srbije na drugom Vidovdanskom saboru u Zvorniku
   


     


FastCounter by LinkExchange