GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 25. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

Jagma za "crvenim zlatom" u bajinobaštanskom kraju

Maline dostigle cenu od 102 dinara

Cena je samo u subotu menjana tri puta. Pre podne bila je 85 dinara, u ranim popodnevnim satima 87, a uveče se zaustavila na 92 dinara za sortu "vilamet", dok je "miker" vredeo čak 102 dinara. Otkupljivači plaćali odmah u kešu

BAJINA BAŠTA - Jagma za "crvenim zlatom", njenim veličanstvom malinom, u srednjem Podrinju ne jenjava. Tokom vikenda u bajinobaštanskom kraju dostigla je rekordnu cenu. U subotu na pojedinim otkupnim mestima cena je menjana tri puta. U prepodnevnim časovima bila je 85 dinara za jedan kilogram, u ranim popodnevnim 87, a u večernjim zaustavila se na 92 dinara za sortu "vilamet". Istovremeno kilogram "mikera" vredeo je čak 102 dinara. I da sve bude pogodnije za proizvođače, isplata je obavljena odmah u kešu. Ovakvi trostruki potresi u ceni tokom samo jednog dana zabrinuli su većinu ovdašnjih hladnjačara, pošto cenu diktiraju kupci sa strane, u čemu prednjače oni iz Valjeva.
- Uzeo sam pod zakup hladnjaču Zemljoradničke zadruge "Bajina Bašta" za ovu sezonu, verujući da će na tržištu vladati koliko-toliko fer odnosi, ali sam se grdno prevario - kaže direktor "Eko fruktele" iz Požege Dučko Conić.

- U samom pojasu oko Drine i u nižim brdsko-planinskim predelima polovina roda je ubrana i sudeći po trenutnom stanju hladnjače na području bajinobaštanske opštine neće moći ispuniti svoje planove. U subotu sam očekivao rekordni otkup po ceni od 85 dinara za kilogram, a desilo se da sam prošao najgore. Do sada smo otkupili oko 30 vagona i već je izvesno da plan od 100 vagona nećemo moći da ispunimo pogotovu ako cena ne bude normalizovana. Ne znam šta da mislim, ali je sigurno da malinarska mafija preko nakupaca, koje niko ne kontroliše u ovogodišnjoj kampanji branja i otkupa, diktira pravila igre.

Podrinjski hladnjačari kažu da je stigla vest o mnogo skromnijoj ovogodišnjoj proizvodnji maline u drugim zemljama - velikim proizvođačima, pre svega u Poljskoj, pa se najjači domaći izvoznici nadaju većoj potražnji i mnogo boljoj izvoznoj ceni. Drugi opet tvrde da vremenska prognoza najavljuje kiše u drugom delu berbe i da otkupljivači žele da se obezbede pre toga, jer se zna da u kišnim danima malina ima loš kvalitet. Po njima to su glavni razlozi što cene skaču kao nikada do sada.

Tekst i foto: M. B. Andrić (Sina)


vesti po rubrikama

^zapadna Srbija

Jagma za "crvenim zlatom" u bajinobaštanskom kraju
Seljaci sve nezadovoljniji "zakonima" na milanovačkoj pijaci
U Kraljevu počela izgradnja nove zgrade za Medicinsku školu
   
 


     


FastCounter by LinkExchange