GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 25. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Vladan Rakić, pesnik iz Berlina na privremenom radu u Beogradu

Poezija - otpor lažima

Nisam dizao kuću u vazduh, nisam pribegao nekom drugom i od Nemaca očekivanijem načinu protesta. Posebno me je iznenadio Ginter Gras, nesumnjivo najveći autoritet u nemačkoj kulturi, koji se založio za mene

Vladan Rakić, spada u red istaknutijih savremenih srpskih pesnika mlađe generacije. Može se reći najangažovaniji među njima, kada je u pitanju borba protiv satanizacije Srbije u svetu. Uvreme najžešće kampanje protiv našeg naroda živeo je u Nemačkoj, gde se zahvaljujući nekolicini uglednih intelektualaca angažovao u borbi za istinu o Srbima. Podršku u njegovom radu Vladanu Rakiću dao je i nemački nobelovac Ginter Gras, što govori o ozbiljnosti i značaju Rakićevog rada i stvaralaštva. Vladan Rakić je do sada nagrađivan trinaest puta za jedanaest zbirki. Poslednje književno priznanje koje je dobio je nosi ime "Arsenije Čarnojević".
- To je nagrada koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije i Ministarstvo dijaspore. To je trinaesta nagrada po redu koju sam dobio. Ipak, najveća nagrada je što mi je Miodrag Pavlović rekao, da imam smisla za poeziju. On mi je, pored Vaska Pope, oduvek bio uzor. Veliki uticaj na mene imao je nemački profesor Manfred Jenihen koji mi je rekao da "pesma otvara bregove". Sastavljač prve antologije srpske poezije na nemačkom jeziku mi je rekao da bi to trebalo da bude moj orijentir u mom budućem stvaranju. Moj veliki uzor je i Slobodan Rakitić, koji sa svojim čuvenim zbirkama "Raški napevi" i "Osnovna zemlja", ali i celokupnim svojim opusom za mene ostaje duhovni stožer kada je reč o Kosmetu, srpskim svetinjama, manastirima i uopšte, srpskoj zemlji. Od stranaca je to Žak Prever, zatim lord Bajron.

Šta je vaša stvaralačka preokupacija?
- Moja osnovna stvaralačka tema je Kosmet, Srbija, jednom rečju, pesme natopljene rodoljubljem i zemljicom najlepšom na svetu. Taj motiv dominira u nizu mojih prethodnih knjiga, a posebno u "Berlinskoj trilogiji", u kojoj su sadržane zbirke"Srbi nad Berlinom", "Berlinske božurine" i "Nigdina". U ovom troknjižju je obuhvaćen čitav period mog življenja, bitisanja, vegetiranja i svakodnevne čežnje za otadžbinom u periodu od 1990-2005. godine. Reč je o vremenu ludom, o vremenu provedenom daleko od zavičajnih znamenja, u Berlinu, gde sam skoro svakodnevno, kao i svi Srbi, bio izložen neviđenoj antisrpskoj medijskoj euforiji. U nemogućnosti da se oduprem bujicama laži, svoj otpor sam pretočio u poeziju i sublimirao u vidu pomenutog troknjižja, ali i više drugih knjiga. Nisam dizao kuću u vazduh, nisam pribegao nekom drugom i od Nemaca očekivanijem načinu protesta, već sam svoj urlik do neba i Boga izrazio literarnim iskazom surove zbilje.

U kojoj meri vam je u toj borbi od pomoći bio nemački nobelovac Ginter Gras?
- Napajajući se inspiracijom pretežno u delima ili iz dela Rakića, Šantića, Dučića. U svakodnevnom životu sam nailazio na divne primere "vitezova srpstva", koji su se kao pravi izdanci svog naroda srcem i dušom borili za istinu o Srbiji. Međutim, u toj zabačenosti pribaltičja i sivilu zgradomornog Berlina od neprocenjive važnosti su bili pojedini Nemci, koji bi i najvećim srpskim rodoljubima mogli da služe za primer. U tom smislu neizostavno bih pomenuo dr Petera Gerlinghofa, koji je na mahove činio za Srbe mnogo više nego neka nadležna srpska ministarstva, o čemu bi mogle knjige da se napišu. Tu je i pomenuti profesor Jenihen. Posebno me je iznenadilo angažovanje aktuelnog nobelovca Gintera Grasa koji se 2002. godine potpuno neočekivano založio za mene, uputivši u pisanoj formi, nemačkim zvaničnim organima za moj ostanak u Nemačkoj, stavljajući svoj u Nemačkoj trenutno najskuplji potpis iza mog stvaralaštva, pojavivši se i kao jedan od recenzenata moje "Berlinske trilogije".

Kako doživljavate Grasovu motivaciju kada je u pitanju ova podrška?
- Ne znam da li je to zbog griže savesti i njegove izjave tokom bombardovanja ili je reč o iskrenoj pomoći mladom srpskom pesniku, nije mi poznato. U svakom slučaju, njegovo sadašnje pismo je imalo i još uvek ima težinu, a na osnovu njega sam 2003. godine ekspresno primljen u najcenjeniji Savez nemačkih pisaca.

Šta mislite o Grasovoj biografiji u kojoj on priznaje da je bio član ozloglašenih SS trupa?
- Ginter Gras je nesumnjivo najveći autoritet u nemačkoj kulturi, čija se reč poštuje, po mom mišljenju, više nego kancelarova. On je šezdesetih godina svojim javnim politički obojenim nastupima po svemu sudeći odlučujuće doprinosio pobedama Socijaldemokratske partije Nemačke, najdirektnije pomažući tadašnjem kancelaru Viliju Brantu da uskoči na čelnu poziciju i godinama zadrži vlast. Neprocenjivu i izdašnu pomoć pružio je i sledećem pripadniku te partije, Gerhardu Šrederu. O jednom takvom kulturnom i političkom velikanu posle svega poznatog najverovatnije sve nemačke policijske službe znale su sve do najsitnijih detalja. Posle višegodišnje vladavine takozvane"crvene koalicije" sadašnja vladajuća koalicija na čelu sa kancelarom Angelom Merkel dolaskom na vlast došla je u poziciju da se definitivno razračuna sa jednim od stožera socijaldemokratije, Ginterom Grasom. U tom smislu su u javnost dospeli podaci iz Grasove biografije o njegovom pripadništvu SS jedinicama. Objektivno takvo Grasovo ponašanje kao sedamnaestogodišnjaka i zakonski i pravno gledano može i mora da se podvede pod maloletničku delinkvenciju. U Nemačkoj vlada mišljenje da je Gras samo pravovremeno reagovao i preduhitrio obznanjivanje neprijatnih detalja iz njegove prošlosti od strane zvanične institucije Gauk Beherde.

Upravo je izašla i vaša knjiga ljubavne poezije "Tugovina"?
- Reč je o pesmama koje su kako su i u podnaslovu kaže "Elegije za Emiliju - tamnoplave"(Brankovo kolo; Sremski Karlovci). Ove pesme na neki način opisuju, dokumentuju moju preveliku ljubav pre i posle rastanka, kada sam svakodnevno umirao. Sada radim paralelno na pisanju tri romana.

Mila Milosavljević


vesti po rubrikama

^kultura

Vladan Rakić, pesnik iz Berlina na privremenom radu u Beogradu
"Seks za početnike" i na mađarskom