GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 25. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Srećno okončana drama na Zlatarskom jezeru kod Kokinog broda

Policajac spasao oca i sina od davljenja

Dejan Davidović, policajac Policijske stanice u Novoj Varoši izvukao iz vode Nebojšu Popovića (40) i njegovog sedmogodišnjeg sina Đorđa koji su se utapali zbog visokih talasa

NOVA VAROŠ - Dejan Davidović, policajac Policijske stanice u Novoj Varoši spasao je u subotu kasno popodne na Zlatarskom jezeru, u petnaestominutnoj drami, sigurne smrti 40-godišnjeg Nebojšu Popovića iz Nove Varoši i njegovog sedmogodišnjeg sina Đorđa. U trenutku kada je Dejan, vraćajući se policijskim čamcem sa drugog zadatka stigao do Nebojše i Đorđa koji su bili na 300 metara od obale, u sred jezera, otac i sin bili su pod vodom, polumrtvi, a dramu su sa stotinak metra razdaljine, sa drugog čamca, bespomoćno, gledale i Nebojšina supruga, Đorđeva majka Dragana i mlađa ćerka Popovića, petogodišnja Ana.

Četvoro Popovića iz Nove Varoši, i dvoje njihovih rođaka iz Niša, isplovili su u subotu popodne, po vrelom danu, na Zlatarsko jezero. Nekoliko kilometara od brane u Kokinom Brodu, na sred jezera, Nebojša, koji je odličan plivač, ušao je u vodu, a iz čamca su mu najpre dodali malu Anu, da se pokvasi i rashladi, a kada se Ana vratila u čamac, i malog Đorđa. Zbog bure koja je duvala i talasa visokih bezmalo metar, Nebojša se sve vreme držao za čamac.
Borba za život

- Čim je ušao u vodu, Đorđe se, iako sam ga čvrsto držao, od nečeg uplašio i rukama me jako stegao oko vrata... Pokušao sam jednom rukom da se oslobodim njegovog stiska, ali nisam uspeo, a on me je sve jače stezao i vukao pod vodu... U jednom trenutku odlučio sam da se pustim od čamca i pokušam da oslobodim njegovog stiska, to sam i uradio, ali mi je čamac izmakao i mi smo ostali u vodi, pod burom i talasima, dok je čamac bežao od nas kao da ima uključen motor - prepričavao je juče Nebojša tešku dramu koju su on i mali sin preživeli pukom srećom.
Sledećih petnaest minuta, dok se čamac na kome su bili Dragana, Ana i njihovi rođaci iz Niša, nošen vetrom sve više udaljavao, otac i sin, na vodi, dubokoj na tom mestu gotovo 70 metara, očajnički su se borili za život.

- Odlično plivam, i sam sam izvukao iz vode nekoliko davljenika, znam šta u tim momentima treba uraditi, ali, kada sam video da mi je dete u opasnosti, izgubio sam se! Držao sam ga kako sam znao, talasi su nas svaki čas poklapali, Đorđe je povremeno tonuo i se više gutao vodu, a i ja pored njega, grčevito ga držeći... U jednom trenutku sa čamca je skočio zet, nekako doplivao do nas, ali se brzo vratio, da pokuša da upali čamac i vrati se po nas, dok sam ja bio paralisan na vodi, bez ikakve šanse da držeći dete i plivajući dođem do čamca... U jednom momentu, pun vode koju sam gutao, u potpunom očaju, razmišljao sam da pustim dete i da se spasavam, ali sam već u sledećem pomislio kako ću živeti bez njega, i onda sam rešio da tonemo, obojica, zajedno... Kada je Dejan stigao, ja sam već bio pod vodom, i zadnjim atomima snage držao sam Đorđa da diše, tri sekunde da su zakasnili, mi bi bili gotovi, otišli bi na dno - opisivao je Nebojša dramatične trenutke na vodi.

Policajac Dejan Davidović i Mihailo Vasilić, službenik u SO Nova Varoš u tim trenucima vraćali su se ka Kokinom Brodu policijskim čamcem.
- Najpre sam ugledao plavi čamac kako pluta na vodi, a onda i čoveka kako bespomoćno pokušava da upali motor. Onda sam ispod nadstrešnica čamca video neku ženu kako očajnički maše ka nama. Okrenem čamac ka njima, čujem već kako žena na čamcu kuka iz glasa... Tek kada sam malo obišao taj čamac vidim da je iza, u vodi, dvoje ljudi, krenem prema njima, oni, u jednom trenutku nestadoše pod vodom, a onda se ponovo pojaviše... Kad sam stigao do njih, vidim, dete obamrlo leži na vodi, Nebojša ga drži, njemu glava pod vodom - prisećao se jutros Dejan drame sa jezera.

Dete je, kaže, sa Mihailom brzo uvukao u čamac. U tim trenucima, drugim čamcem, pristigao je i Mustafa Kolenović, čuvar u rezervatu "Uvac".
- Ubacio sam malog u čamac, podigao mu noge u vis, počeo sam da mu pritiskam stomak, i tek kad je iz sebe izbacio vodu, zaplakao je. Tada mi je laknulo... - pričao je jutros Dejan.

Video sam kraj
Za to vreme, obamrlog, onesvešćenog Nebojšu, uz svoj čamac držao je čuvar Mustafa Kolenović. Dvojicu Popovića brzo su prebacili do Kokinog Broda, tu ih je već čekala hitna pomoć...
- Sećam se samo da sam čuo Dejanov glas i da sam shvatio da je mali Đorđe na sigurnom... K sebi sam došao tek u novovaroškoj bolnici - prisećao se jutros Nebojša.

Mali Đorđe proveo je prošlu noć dobro.
- Uveče kad smo došli kući rekao mi je samo - "tata, video sam svoj kraj, mislio sam da ćeš i ti da umreš", jutros kad se probudio, zagrlio me, kaže - "tata, hvala Bogu da smo svi ostali živi"... - nastavljao je jutros Nebojša.
Život deteta i svoj, kaže, od subote, koju će ubuduće slaviti i zahvaljivati se Bogu dok je živ, duguje Dejanu i čuvaru Mustafi Kolenoviću.

- Sekunde, bukvalno, delile su nas od smrti. Nije bilo lako prići nam po onoj buri, talasima... Reagovali su toliko prisebno, i on i čuvar Mustafa i Mihailo koji je bio sa Dejanom u čamcu, da nam je samo to spaslo život... Hvala i ljudima iz Hitne pomoći, stigli su i oni u Kokin Brod da nam pomognu... Ne znam kako ću se svim tim ljudima, odužiti... - kaže Nebojša.

Z. Šaponjić (Sina)


vesti po rubrikama

^hronika

Nastradao traktorista
Bivši crnogorski čelnici demantuju umešanost u šverc cigareta
Uhapšeni balkanski kriminalci u Beču
Srećno okončana drama na Zlatarskom jezeru kod Kokinog broda
Uhapšen begunac sa Interpolove poternice