GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 24. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Letnje vrućine kod mnogih osoba uzrok su stomačnih tegoba

Brzo mi skuvaj čaj, boli me stomak!

Hrastova kora se koristi protiv proliva, rana i hemoroida, a na tržištu je dostupna u kapsulama i kao čaj u filter kesicama ili u prahu

Asfalt vri od vreline, vama se gadno muti pred očima, imate osećaj kao da ćete istog trenutka pasti u nesvest. Leto je godišnje doba kada i ljudi odličnog zdravstvenog stanja ponekad teško trpe velike vrućine. A vi?

Koliko puta ste se požalili prijateljici kako mrzite situacije kada vam niz lice lipti znoj, a vi ste se od jutra svojski trudili da izgledate sveže i besprekorno. Drugarica vas je samo pogledala i kratko prokomentarisala kako se ona nikada ne znoji, pa nema pojma kako je vama svaki dan u gradskom prevozu. Ipak, ono što vam ne treba na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa svakako je mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, proliv i nesvestica. Ekstremne vrućine pogoduju ovim problemima.

Zamislite samo situaciju da ste krenuli na posao, a stomačni grčevi prorade u prevozu. Obliva vas hladan znoj i već vas hvata panika gde ćete sad kada vas je poteralo u toalet. Dijareja i grčevi se uglavnom javljaju leti. Tegobe sa stomakom rešićete za nekoliko dana ako se odlučite za recept iz bakine kuhinje. Proliv možete lečiti bobičastim plodovima, kao što je kupina ili borovnica. Ovo voće sadrži visok nivo taninske kiseline, a tanin steže stolicu. Većinu prirodnih lekova protiv dijareje čine biljke bogate taninom.

Da biste sebi olakšali problem sa dijarejom, deset minuta kuvajte jednu do dve supene kašike bobičastih plodova ili suvog lišća kupina u pet do šest kašika vode. Procedite. Nekoliko puta dnevno treba da popijete po šoljicu ovog čaja, ali napitak mora biti svež. Velike doze tanina mogu prouzrokovati oštećenja jetre pa morate biti oprezni.

Ako već muku mučite sa prolivom, najveća opasnost može biti dehidracija organizma zbog gubitka tečnosti. Dehidracijom se gube minerali i elektroliti, pa lekari savetuju što češće konzumiranje slanih i mineralnih napitaka. U slučaju jakih bolova, temperature, sluzave ili krvave stolice, ako proliv potraje, kad mu ne znate uzrok i kad sumnjate na nagli i značajni gubitak tečnosti, potrebno je da se obratite lekaru.

Verovatno niste znali da se hrastova kora koristi ne samo u mnogim kozmetičkim preparatima već i kao lek za dijareju. Hrastova kora takođe sadrži puno tanina. Koristi se protiv proliva, rana i hemeroida, a na tržištu je dostupna u kapsulama i kao čaj u filter kesicama ili u prahu. U situacijama kada vas boli stomak, muče vas grčevi, proliv i povraćate, blagotvorno je ako jedete dvopek. Ono što u tom slučaju treba da znate jeste da izbegavate prepečen hleb sa mlekom, jer ćete izazvati ponovno povraćanje i samim tim dehidraciju. Kod dijareje nije mudro piti druge tečnosti osim lekovitih čajeva i prokuvane vode, a mleko je zabranjeno, kao i skoro svi voćni sokovi.

D. R.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za nedelju
U državnim klinikama u Srbiji godišnje se izvrši oko 220.000 abortusa
Letnje vrućine kod mnogih osoba uzrok su stomačnih tegoba
GLASOVA KUHINJA