GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 24. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Ministar Šutanovac na polaganju zakletve mladih vojnika u pančevačkoj kasarni

Služenje vojske nije više obaveza nego čast

Junski odziv regruta bio je među najvećima u poslednjih nekoliko godina - navodi ministar

PANČEVO - Ministar odbrane Dragan Šutanovac čestitao je juče mladim vojnicima na položenoj vojničkoj zakletvi u Pančevu, izražavajući uverenje da će najmlađa junska klasa služiti na čast i ugled Vojske Srbije, prenele su agencije.
- Učinili ste veliku stvar za sebe i državu - poručio je Šutanovac vojnicima na polaganju zakletve u pančevačkoj kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović".

NEĆE BITI KADROVSKIH POMERANJA U GENERALŠTABU

Na rukovodećim mestima u Generalštabu Vojske Srbije neće biti kadrovskih pomeranja, izjavio je Šutanovac. Podsetivši da je u sistemu odbrane jedino upražnjeno mesto načelnika Vojnoobaveštajne agencije, on je rekao da je u Generalštabu i komandama "po dubini zatekao profesionalan i moderan oficirski kadar".
- Imamo profesionalne oficire i moderan kadar sa kojim mi je zadovoljstvo da radim - rekao je ministar novinarima u pančevačkoj kasarni.
Osvrnuvši se na zatečeno kadrovsko stanje u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, Šutanovac je potvrdio da je "smenio jednog generala koji je svom kolegi dodelio rešenje o dobijanju stana".
Ministar odbrane nije želeo da kaže o kome se radi "jer su to stvari koje su ostale za nama", naglasivši da se taj slučaj dogodio pre njegovog imenovanja.

Podsetivši da "služenje vojske više nije obaveza već čast", ministar odbrane je izrazio zadovoljstvo što je odziv regruta u ovogodišnjoj junskoj klasi bio među najvećima poslednjih godina. On je izrazio uverenje da će junska klasa nastaviti slavne tradicije srpske vojske, ali istovremeno i doprineti težnjama ka osavremenjivanju i modernizaciji naših oružanih snaga u skladu sa svetskim standardima. Šutanovac je kazao da su težnje da do 2010. godine Vojska Srbije bude profesionalna.
Ministar odbrana je čestitao i roditeljima, rodbini i devojkama što su njihovi najmiliji položili vojničku zakletvu, dok je u obraćanju oficirima i podoficirama najavio niz aktivnosti na podizanju životnog standarda.

Šutanovac je novinarima u pančevačkoj kasarni rekao da su budžetska sredstva za potrebe sistema odbrane ove godine realno manja zbog isplate vojnih penzija i plata.

Iz budžeta se isplaćuju plate za više od 30.000 vojnika, ali i oko 55.000 penzionisanih pripadnika vojske, rekao je on i precizirao da u sistemu odbrane plate prima i 12 aktivnih generala i da se iz tog izvora isplaćuje oko 750 generalskih penzija.
On je podsetio da je za Ministarstvo odbrane iz budžeta namenjeno nominalno 2,4 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), ali da "zbog izdataka za penzije i plate to praktično znači da dobijamo 1,6 odsto BDP". Zato je najavio da će učiniti sve da u idućoj godini realno budžetska izdvajanja budu dva odsto BDP, što je neophodno kako bi se završile predviđene organizacijske promene i dostigli standardi kojima težimo.

Iz budžeta za ovu godinu Ministarstvo odbrane dobiće 63,6 milijardi dinara.
Uz načelnika Vojne akademije general majora Vidosava Kovačevića, svečanosti su prisustvovali i zamenik načelnika Generalštaba VS general potpukovnik Miloje Miletić sa saradnicima, kao i predstavnici pančevačke opštine.

G. J.


vesti po rubrikama

^društvo

Lektor Glasa Gordana Gakčetović sa suprugom privedena u stanicu policije u Prištini
U Beogradu 20.230 maturanata konkurisalo za 16.400 indeksa
Društvo sudija Srbije obeležilo desetogodišnjicu postojanja
Protest profesora Univerziteta u Beogradu
Ministar Šutanovac na polaganju zakletve mladih vojnika u pančevačkoj kasarni