GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 24. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Društvo sudija Srbije obeležilo desetogodišnjicu postojanja

Sudije neće da budu podanici

BEOGRAD - "Ne pristajem na podaničku ulogu suda, kojom se izbori pretvaraju u samoimenovanje. Ne pristajem na zavisno sudstvo, u kojem se sud bavi "pranjem" dnevne politike, umesto da bude simbol pravne države. Ne pristajem na poslušnost dnevnoj politici i na suđenje kojim se ugađa političkoj volji bilo koje partije. Ne pristajem da branim državu od demokratije jer demokratiju treba braniti od države, ako joj nije dorasla. Ne pristajem na ćutanje o sramoti sudstva, ako već moram da crvenim od stida zbog odluka koje sudstvu ne služe na čast".

To je deo teksta iz "Naše borbe" objavljenog 1996, koji je juče na proslavi jubilarne, desetogodišnjice od osnivanja Društva sudija Srbije, simbolično pročitala Vida Petrović-Škero, predsednik Vrhovnog suda Srbije.

Posle minute ćutanja u pomen tragično nastradalom sudiji u Odžacima Zoranu Cvetanoviću, prvi predsednik Društvo sudija Srbije dr Zoran Ivošević rekao je da je Društvo nastalo iz savesti sudija koji nisu hteli da ćute i pristanu na izbornu krađu 1996. godine. On je naglasio da je ideja o udruživanju začeta prilikom građanskih protesta na ulicama Beograda.

- Stojeći među demonstrantima formirali smo inicijativni odbor koji je kasnije osnovao Društvo sudija Srbije. Ideja je bila da se zalažemo za vladavinu prava i pravnu državu. Naravno, tada su se pojavili Balša Govedarica i LJubomir Kljakić, koji su, zarad vlastitih interesa, donosili zlo profesiji, a Vojislav Šešelj je optuživao neke sudije da rade za američku obaveštajnu službu i to ne treba zaboraviti - rekao je Ivošević.

Društvo sudija je u početku imalo 350 članova, a danas oko 1.600 sudija. Društvo je preživelo različite turbulencije, a za to je bilo potrebno žrtvovati karijere, naveo je on. Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović - Škero je rekla da sudije devedesetih godina nisu htele da pristanu na ono što država nije mogla da uradi sama.

- Sudije nisu htele da kreiraju nečije opredeljenje. Trpeli smo različite pritiske, čak su nam zabranjivali da se udružujemo. Srećom, neki mediji su bili uz nas. Kada su počeli da nas razrešavaju sa funkcija, mislili su da ćemo ućutati, ali nastavili smo da radimo - rekla je nekadašnja predsednica Društva.
Škero smatra da Društvo mora da ima značajno mesto u funkcionisanju države, ali da ne sme dozvoliti da se politika meša u rad sudija.

- Venecijanska komisija je ocenila da postoji ozbiljna opasnost da političke stranke kontrolišu sudstvo, ali od nas zavisi da li će tako biti ili ćemo to sprečiti - istakla je ona.
Dragana Boljević, predsednik Društva sudija Srbije, istakla je da to strukovno udruženje mora da ima kritički odnos prema pravosudnoj politici, ali da bude i partner u reformi pravosuđa.

- Što smo više ukazivali na probleme u pravosuđu, isključivo sa stručnog aspekta, a ne političkog, to su nas više napadali - rekla je Boljevićeva.
Ona je ukazala da su ciljevi te organizacije zalaganje za pravnu državu i vladavinu prava, nezavisno i samostalno sudstvo, jačanje ugleda i profesionalne etike sudstva, briga za materijalni status i dostojanstvo sudija, i da te vrednosti moraju da promovišu građanima.

M. Dudvarski


vesti po rubrikama

^društvo

Lektor Glasa Gordana Gakčetović sa suprugom privedena u stanicu policije u Prištini
U Beogradu 20.230 maturanata konkurisalo za 16.400 indeksa
Društvo sudija Srbije obeležilo desetogodišnjicu postojanja
Protest profesora Univerziteta u Beogradu
Ministar Šutanovac na polaganju zakletve mladih vojnika u pančevačkoj kasarni