GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 23. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

Na "Žetvenom karavanu" paori ljuti zbog otkupne cene pšenice

Neće ispod 12 dinara

Svaka naredna kiša za ovogodišnji rod biće pogubna jer će odneti između 10 i 15 odsto prinosa, a poljoprivrednici to dobro znaju pa će morati da maksimalno ubrzaju žetvu i letinu sa njiva što pre sklone u silose

KIKINDA - Priliku da predstavnicima resornog ministarstva, pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, Zadružnog saveza Vojvodine, ali i ljudima od struke i žitomlinskim organizacijama iznesu svoje nezadovoljstvo zbog utvrđene ovogodišnje cene pšenice od devet dinara, vojvođanski poljoprivrednici nisu propustili ni tokom "Žetvenog karavana".

Na prekjučerašnjem skupu čiji su učesnici prokrstarili delom vojvođanske žitnice od Beške, preko Novog Sada do Kikinde, paori su ogorčeno konstatovali da je na svetskim berzama za samo sedam dana cena hlebnog zrna povećana za čak 30 odsto i kreće se u rasponu od 225 do 250 dolara za tonu.

ŽETVA U PUNOM ZAMAHU

Ovog leta u silose žitomlinskih organizacija biće uskladišteno između 1,8 i 1,95 miliona tona pšenice. Žetva pšenice sa jesenas zasejanih 556.000 hektara u punom je jeku. Na najvećem delu površina u vojvođanskoj žitnici očekuje se prinos između 3,6 i 3,8 tona po hektaru. Nažalost, biće parcela sa kojih kombajni neće imati šta da požanju što je posledica katastrofalno sušnog proleća. To je slučaj sa delom vršačkog atara prema rumunskoj granici, ali i sa njivama u okolini Niša, Pirota i Vranja.

- Sa cenom od devet dinara apsolutno ne možemo da budemo zadovoljni jer ne pokriva osnovna ulaganja. Jesenas smo setvu finansirali iz sopstvenog džepa a u međuvremenu je poskupeo sav repromaterijal uključujući i naftu. Raduje me što su na početku žetve otkupljivači otpočeli tržišnu utakmicu.

- Već se pominje cena od 10,5 pa čak i 11 dinara. Stav vojvođanskih poljoprivrednika opšte je poznat. Cena kilograma hlebnog zrna ispod 12 dinara za nas će biti gubitačna - rekao je ugledni kikindski poljoprivrednik Stojan Padejčev.

Učesnici "Žetvenog karavana" složili su se u oceni da su manjak zimskih rezervi vlage i sušno proleće ostavili traga na pšeničnim poljima, zbog čega ovogodišnji prosečan prinos u Srbiji neće biti veći od 3,8 tona po hektaru:

- Svaka naredna kiša za ovogodišnji rod će biti pogubna jer će odneti između 10 i 15 odsto prinosa. Naši poljoprivrednici to dobro znaju pa će morati da maksimalno ubrzaju žetvu i letinu sa njiva što pre sklone u silose - konstatovao je prof. dr Miroslav Malešević, stručnjak novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. On je ponovio neophodnost države da pšenicu promoviše u stratešku kulturu što u prethodnom periodu nije bio slučaj.

S. Urošev (Sina)


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Na "Žetvenom karavanu" paori ljuti zbog otkupne cene pšenice
Srđo Komazec, predsednik opštine Stara Pazova, o situaciji u Skupštini
Otvoren prvi objekat u zrenjaninskoj slobodnoj zoni
Čelnici Kikinde osvežili popularno gradsko izletište
 


     


FastCounter by LinkExchange