GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 23. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Neizvesna prodaja domaće firme za remont elektrana ruskom "Harvinteru"

Umesto privatizacije, stečaj u "Termoelektru"

Ako se državnim akcijama od 37,5 odsto ne pridruže mali akcionari i obezbedi paket od najmanje 51 odsto, neće biti otpisa duga i preduzeće bi moglo da ode u stečaj

BEOGRAD - Poslovodstvo "Termoelektra" pozvalo je juče akcionare ovog preduzeća da do 3. jula pridruže svoje deonice manjinskom paketu države od 37,5 odsto kako bi bio formiran i ruskom "Harvinteru" prodat većinski paket, i tako izbegnut stečaj.

Država je potpisala ugovor o prodaji svojih akcija za 841.000 evra moskovskoj firmi ali je potrebno da se pridruživanjem deonica malih akcionara dostigne minimum od 51 odsto kako bi tender bio uspešan i "Termoelektru" otpisan poreski dug od oko osam miliona evra.

DRŽAVNE FIRME NAPRAVILE DUG

Gojak navodi da bi bilo "stvarno glupo" da propadne firma koja dobro posluje, a i radiće još bolje jer se najavljuju veliki poslovi, pre svega, u gradnji elektrana u Srbiji. Dug, kako objašnjava Gojak, nastao je zbog neredovnog izmirivanja poreza na promet u vreme sankcija kada su radili za državne firme, Elektroprivredu Srbije, Naftnu industriju Srbije, a više od polovine predstavlja kamata. "Termoelektro" je od osnivanja 1948. godine montirao više od 1,2 miliona tona opreme, izgradio desetine termoelektrana i hidroelektrana ukupne snage više od 7.000 megavata, od kojih 1.500 megavata u inostranstvu, i izveo montažne radove na pet rafinerija sa ukupnim kapacitetom prerade od oko 12 miliona tona nafte. Sarađuje i sa mnogim stranim firmama u Srbiji i inostranstvu.

Ukoliko se ne dostigne granica od 51 odsto firma, koja uspešno posluje poslednjih godina, zbog ovog duga mogla bi da ode u stečaj, s obzirom na to da je jedan tender već propao. Privatizacija "Termoelektra", firme za inženjering, projektovanje i remont, prva je u Srbiji koja se obavlja po promenjenom Zakonu o akcijskom fondu.

Izmenom zakona državi je omogućeno da uvek može da pozove male akcionare da zajednički prodaju svoje deonice. Akcijski fond je ponudio akcionarima "Termoelektra" da prodaju akcije po ceni od 35 evra. Istu cenu bi i država trebalo da dobije za svoje deonice.

Inače, prvi tender nije uspeo jer je nemačka kompanija "Rajnold mala" iz Minhena odustala, a kao jedan od razloga navodio se pritisak grupe akcionara koja je negirala legitimnost postojećeg rukovodstva. Slična situacija bi, prema nezvaničnim informacijama, mogla i sada da se desi jer među akcionarima "Termoelektra" ima i ljudi koji su zaposleni u drugim, konkurentskim firmama, pa bi im odgovarala da sve propadne.

Radosav Gojak, finansijski direktor "Termoelektra", kaže da je interesovanje za pridruživanje deonica među malim akcionarima dobro, ali da ipak moraju da ih obaveste da je situacija ozbiljna. "Ako ne dostignemo paket od 51 odsto akcija, loše nam se piše. Dobro poslujemo, ali dug nam stoji nad glavom i mogao bi da nas odvede u stečaj", naglašava on.

V. S.


vesti po rubrikama

ekonomija

Neizvesna prodaja domaće firme za remont elektrana ruskom "Harvinteru"
Skupština Srbije raspravljala o Predlogu budžeta za 2007.
Bubalo: Ruski kapital dobrodošao
"Karneks" gradi novu fabriku
Kvorum propao zbog banje, "Energoprojekt" na čekanju
Srbiji besplatna promocija turizma na evrotržištu