GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 23. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

U Komisiji za akreditacije ogorčeni zbog pretnji i fizičkog nasrtaja na njihovog člana

Iza napada na profesora stoji vlasnik Megatrenda?

To je poruka Komisiji pred akreditaciju fakulteta, u oktobru, da se uzmemo u pamet i ne budemo strogi prilikom podele dozvola - ističe žrtva napada batinaša, profesor Nebojša Janićijević

BEOGRAD - Iza napada na profesora Nebojšu Janićijevića najverovatnije je Mića Jovanović, rektor i vlasnik Megatrend univerziteta, u čijem se sastavu nalaze dve više škole koje nisu dobile dozvolu za rad, u Beogradu i Zaječaru - naveli su juče članovi Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta na konferenciji za novinare.

Janićijevića, inače člana Komisije za akreditacije visokoškolskih ustanova, koja dodeljuje dozvole za rad, prekjuče su napala dvojica mladića ispred zgrade u kojoj živi.
- Kada sam seo u kola, neko me je pozvao dok su vrata još bila otvorena. Okrenuo sam se i mladić me je udario dva-tri puta, a drugi nije mogao da mi priđe. Počeo sam da se branim nogom i da vičem i tada su pobegli. Zatim sam pozvao policiju i otišao u bolnicu. Veče pre toga dobijao sam čudne pozive, verovatno su proveravali da li sam u stanu - opisao je novinarima taj napad profesor Janićijević.

LONČAR: ŠTO PRE TREBA OTKRITI POČINIOCE

Ministar prosvete Zoran Lončar juče je najoštrije osudio "brutalan fizički napad" na Janićijevića. U saopštenju Ministarstva je istaknuto da je Lončar izrazio uverenje da će nadležni organi u najkraćem roku otkriti počinioce, kao i motiv napada.
- Imajući u vidu da je Komisija i ranije ukazivala na pretnje i pritiske kojima je bila izložena tokom procesa akreditacije, bilo bi zabrinjavajuće po čitavo društvo ukoliko se ispostavi da je motiv napada na Janićijevića nezadovoljstvo odlukama Komisije - navodi se u saopštenju ministra Lončara.

On je rekao i da mu tokom akreditacije viših škola niko nije direktno pretio, a kao pritisak je video natpise u medijima.
- Mića Jovanović nas je javno prozivao u medijima da smo pristrasni. Ovaj napad vidim kao pritisak na celu komisiju i to u trenutku kada se rešavaju žalbe škola koje nisu dobile dozvolu. Ovaj napad je i poruka komisiji uoči akreditacije fakulteta, koja počinje u oktobru, da se uzmemo u pamet i ne budemo strogi. Verovatno očekuju da im progledamo kroz prste i odlučujemo po drugim "pravilima". Siguran sam da ovaj napad nema veze sa mojim radom na Ekonomskom fakultetu - ističe Janićijević.

Nije, međutim, prećeno samo njemu, već i profesoru dr Slobodanu Arsenijeviću, predsedniku pomenute komisije i drugima.
- Mića Jovanović je mene vređao, a pretnje je uputio profesorima Janićijeviću i Veri Vujčić. Tokom odlučivanja o dozvolama za rad bili smo pod pritiscima onih kojima su smetala naša pravila i "nefleksibilnost". Ako ovoj zemlji ne treba Zakon o visokom obrazovanju, pravila akreditacije i sigurnost studenata, onda tražimo od nadležnih organa da nas raspusti. U suprotnom, tražimo da nas zaštiti od ovakvih grubih napada - poručio je Arsenijević.

Komisija za akreditaciju početkom maja delila je dozvole za rad za 33 više škole, 18 je dobilo uslovnu akreditaciju, a čak 27 škola je izgubilo pravo da upiše nove studente. Proces akreditacije fakulteta treba da počne u oktobru. Prof. dr Vera Dondur, potpredsednik Komisije za akreditaciju, smatra da je postupak važan za akademsku zajednicu.

- Zahvaljujući našem radu Srbija je na ministarskoj konferenciji popravila svoju ocenu sa dva na četiri, a da bi održali tu ocenu, moramo da radimo i popravimo ono što ne valja. Ova komisija može da ode i da dođu neki drugi ljudi, ali akreditaciju moramo da sprovedemo do kraja kako bi naša zemlja bila član evropskog akademskog prostora - rekla je Dondurova.

JOVANOVIĆ: NEMAM VEZE S NAPADOM NA PROF. JANIĆIJEVIĆA

Rektor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović izjavio je juče da nema nikakve veze sa napadom na prof. Nebojšu Janićijevića, pretučenog u četvrtak ispred zgrade u kojoj stanuje.
- Tačno je to da sam danas na sednici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje profesora Arsenijevića nazvao velikim lažovom i odmah posle toga su sazvali konferenciju za novinare - rekao je juče Jovanović Tanjugu, ponavljajući da sa napadom nema veze.
On je rekao da je upozoren da može prisustvovati samo raspravi tokom prve tačke dnevnog reda na sednici Saveta, ali da je već na početku Arsenijević izneo slučaj napada na profesora.
- Uostalom, nisam ja njemu pretio nego on meni, i to pre mesec dana u Kragujevcu - rekao je Jovanović, nazivajući Arsenijevića "nekompetentnim i nestručnim".

M. Jakovljević


vesti po rubrikama

^društvo

U Komisiji za akreditacije ogorčeni zbog pretnji i fizičkog nasrtaja na njihovog člana
Ogorčenje u kragujevačkoj RTK zbog odluka RRA o frekvencijama
Bez regionalnog dometa ostala i TV 5, najgledanija televizija na jugu Srbije
Ministar Rasim Ljajić najavio za ovu godinu nešto brži porast primanja najstarijih