GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 15. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Smenjen upravnik tekstilne fabrike, ali nikako da preda funkciju nasledniku

Nepoznata osoba dala oglas za prodaju "Beka"

Trgovinski sud razrešio upravnicu Spomenku Bilić 7. juna, a 13. juna neko dao oglas za prodaju fabrike

BEOGRAD - Željko Pešut, novi stečajni upravnik tekstilnog preduzeća "Beko", još nije preuzeo funkciju na koju ga je 7. juna postavilo stečajno veće Trgovinskog suda zato što njegova prethodnica Spomenka Bilić nikako da obavi primopredaju. Zakonski rok da se to obavi je osam dana, pa bi prema tome to moralo da se izvrši u toku današnjeg dana.
Nejasno je, međutim, ko je pre tri dana dao oglas za prodaju fabrike na Dorćolu i prodavnice u Knez Mihailovoj ulici jer je Pešut, čiji je to posao, o tome saznao iz štampe. Inače, danas bi trebalo da se u fabrici otvore ponude za prodaju prodavnica "Beka" po ranijem oglasu od 17. maja, a Pešut kaže da je zbog neobavljene primopredaje tražio od stečajnog veća da se to odloži. "Ni juče u prisustvu sudskog pozivara nismo uspeli da Spomenki Bilić uručimo odluku o mom postavljenju, pa smo na kraju okačili rešenje na vrata kancelarije", kaže Pešut, koji sedam godina radi na stečaju firmi, a trenutno vodi postupak u mesnoj industriji BIM Slavija.

Stečaj u "Beku" je otvoren februara 2003. godine, a Bilić je bila upravnica poslednje tri godine. Rukovodstvo i oko 1.500 radnika "Beka" su odmah osporili legalnost stečaja jer su imali ugovorene izvozne poslove i vredne nekretnine. Početna cena samo za fabriku na Dorćolu je 39 miliona evra, a za prodavnicu u Knez Mihajlovoj 19,4 miliona evra. Zlatko Kunštek, predsednik Udruženja radnika i akcionara "Beka", tvrdi da je Bilić nezakonito vodila postupak ali da se spekuliše da nije smenjena zbog toga već zato što je bila bliska SPO koji više nije u vlasti.

Kunštek sumnja i da je prva prodaja fabrike pre dva meseca propala jer je plac od 28.226 kvadrata u blizini Luke Beograd zapao za oko jednom srpskom tajkunu koji je poslednjih godina pokupovao na desetine firmi u privatizaciji. "Prema našim saznanjima prvu ponudu je dao jedan srpski biznismen koji 25 godina živi u Americi, a koji je odbijen jer je navodno za fabriku i prodavnicu u Knez Mihajlovoj ponudio 51 milion evra. Sumnjamo da je to učinjeno namerno da bi se posle trećeg propalog oglasa ta imovina prodala direktnom pogodbom jednom tajkunu", kaže Kunštek i dodaje da od Bilićeve zvanično nisu uspeli da saznaju da li se uopšte neko javio prvi put.

On kaže da je dosada prodato pola imovine ovoga preduzeća u vrednosti od 5,8 miliona evra, ali da je ostala ona najvrednija u Beogradu. "Iako su radnici i akcionari treći po redu poverioci Bilićeva nikada nije htela da nam pruži bilo kakvu informaciju o prodaji imovine, iako nam to pravo garantuje zakon. Zato smo se žalili Višem trgovinskom sudu koji nam je pre dana dostavio poslednji izveštaj Bilićke od 30. maja, neposredno pre njene smene", kaže Kunštek. On osporava tačnost njenog izveštaja i tvrdnju da je redovno isplaćivala sve obaveze ne trošeći stečajnu masu.

- Ako je to tačno zašto u oglasu o prodaji fabrike i prodavnice stoji da je budući kupac obavezan da isplati od otvaranja stečaja do danas sav zaostali porez na tu imovinu i neisplaćene naknade na građevinsko zemljište - kaže Kunštek. On dodaje da je Bilićeva održavala proizvodnju u interesu pojedinih poverilaca, a na štetu samoga preduzeća jer su se pravile male serije odeće koje su prodavane u prodavnicama "Beka".

Z. Mihailović


vesti po rubrikama

ekonomija

Vlada usvojila predlog budžeta za 2007.
"Žito-Vojvodina" traži premije za proizvodnju hlebnog zrna
Neophodna velika ulaganja u borski kombinat bakra
Smenjen upravnik tekstilne fabrike, ali nikako da preda funkciju nasledniku
Nove gazde za užičke "Vesti" i Čačanski glas
Ministar beži od seljaka