GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 14. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

Evropska unija juče nastavila pregovore sa Srbijom

Mladić u Hagu, iz EU milijarda evra Srbiji

Ren oduševljen, Đelić obećao završetak s Hagom u narednim mesecima
Koštunica: Nastavak pregovora dobra je prilika da EU jasno pokaže partnerski odnos prema Srbiji, da poštuje da je Kosmet neotuđiv deo Srbije

BEOGRAD - Srbija je opet u evropskom koloseku, a "voz" je juče i zvanično krenuo nastavkom pregovora Brisela s Beogradom o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji bi joj doneo prvi ugovorni odnos sa EU. Čast da, posle trinaestomesečnog "posta" Srbije zbog nesaradnje sa Hagom, sedne za sto sa komesarom za proširenje Olijem Renom pripala je potpredsedniku vlade Božidaru Đeliću, koji završetak pregovora očekuje krajem jula.
- Znam da moramo okončati saradnju sa Haškim sudom, kako bismo finalizovali sporazum, a to bi moglo da se dogodi tokom narednih nedelja i meseci - naglasio je on i pojasnio da bi sporazumom, tokom sledeće četiri godine, Srbija iz evropskih fondova za razvoj povukla milijardu evra.

JOŠ PETINA SPORAZUMA NA ČEŠLJANJU

Do sada je ispregovarano 80 odsto teksta sporazuma, a Srbija veruje da će posao završiti kroz još dve tehničke i jednu zvaničnu rundu. EK je podržala Srbiju, rekla je Beti direktor vladine kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević, da se do kraja jula završi tehnički deo pregovora. Srbija je juče, u Briselu, potpisala i sporazum o pridruživanju programu za nauku i istraživanje EU.

I Ren je juče bio "oduševljen što vidi Srbiju ponovo za pregovaračkim stolom", pa je čestitao srpskoj vladi "realizaciju akcija kojima su ispunjeni neophodni uslovi za ponovni početak diskusije". Objasnio je i da će Srbija sporazumom dobiti opipljive trgovinske i ekonomske koristi.
Evropska komisija ukazala je da će jučerašnja zvanična runda pregovora, koja je obuhvatila preambulu, opšta načela, politički dijalog i regionalnu saradnju, pospešiti deo sporazuma o pravosuđu i unutrašnjim poslovima.

- Brzina i zaključenje pregovora zavisiće posebno od napretka Srbije u razvitku zakonodavnog okvira i kapaciteta državne uprave, kao i pune saradnje sa Haškim tribunalom - podvukla je Komisija i istakla da će sporazum privući i više investitora, te otvoriti nova radna mesta u Srbiji.
A premijer Vojislav Koštunica nije juče propustio da Brisel podseti kako je nastavak pregovora dobra prilika da EU jasno pokaže partnerski odnos prema Srbiji, što podrazumeva i puno poštovanje suvereniteta i njene teritorijalne celovitosti.
- Vlada će ispunjavati sve opšteprihvaćene evropske standarde, ali istovremeno insistira da EU poštuje međunarodno priznate granice Srbije i da je Kosmet neotuđiv i sastavni deo teritorije Srbije. Zato očekujemo da EU, saglasno principu ravnopravnosti svih evropskih država, podrži zahtev Srbije da se mora poštovati Povelja UN koja garantuje nepovredivost granica svih međunarodno priznatih država - saopštio je juče srpski premijer.

J. Jevremović


vesti po rubrikama

^politika

Uhapšen osumnjičeni za napad na Srpkinju
Stav Zapada o Kosmetu neće naterati Srbiju da mu "okrene leđa"
DSS: Rešenje samo u Savetu bezbednosti
Evropska unija juče nastavila pregovore sa Srbijom
Kosmet u funkciji američke hegemonije
Ministri odbrane NATO danas o statusu
   


     


FastCounter by LinkExchange