GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 14. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Ubila ga struja dok je menjao sijalicu

NIŠ - Dalibor Pejić (32) iz Lebana, radnik SZR "Elektro svetlost", poginuo je u utorak oko 14.30 u selu Kočane. Mladić je stradao od strujnog udara prilikom pokušaja da promeni sijalicu na banderi ulične rasvete. Prema informacijama iz Inspekcije rada, do nesreće je došlo usled propusta rukovodstva firme "Elektro svetlost", koja nije zatražila od doljevačke elektrodistribucije da isključi struju na deonici na kojoj su obavljani radovi na uličnoj rasveti.

Očevici stradanja električara kažu da u životu nisu videli stravičniji prizor.
- Čuo sam da je nešto puklo i istrčao na ulicu. Video sam mladića kako visi na banderi kao da je obešen, jer je pojasom bio vezan za električni stub. NJegove kolege su se popele na banderu i skinule ga. Vrlo brzo stigli su i lekari, pokušali su da ga povrate u život, ali mladiću nije bilo pomoći - kaže Budimir Jović, koji se zatekao na mestu nesreće.

Meštani Kočana kažu da je Dalibor neposredno pre incidenta bio veoma raspoložen."Pustio je muziku u kolima i pitao nas da li mi ovde slušamo Željka Samardžića. Šalio se sa nama pitajući ko će od nas da mu skuva kafu kada nam promeni sijalicu. Posle desetak minuta videli smo ga mrtvog na banderi", kaže jedna meštanka. Firma "Elektro svetlost" dobila je posao rekonstrukcije električne rasvete, na tenderu koji je raspisala Direkcija za izgradnju opštine Doljevac. Posao je unapred odbila doljevačka elektrodistribucija s obrazloženjem da nema dovoljno radnika.

- Ovdašnja elektrodistribucija nam je poslala dopis kojim nas je obavestila da posao ne može da prihvati zbog manjka kadrova. Raspisali smo tender na koji su se prijavile dve firme. "Elektro svetlost" je dala najpovoljniju ponudu, imala je licencu za obavljanje tih radova, pa smo ih angažovali. NJihova je obaveza bila da od elektrodistribucije zatraže isključenje struje u toku radova, a zašto to nije učinjeno ne znam, kaže Dejan Radovanović, direktor doljevačke Direkcije za izgradnju. Mihailo Žmukić, inspektor rada, kaže da je za nesreću u kojoj je stradao Pejić, odgovoran poslodavac.

- Protiv Milutina Stevanovića, vlasnika firme "Elektro svetlost" biće podneta prekršajna, a verovatno i krivična prijava jer nije poštovao Zakon o radu. Inspekciji rada radovi u Doljevcu nisu prijavljeni, mada je to bila zakonska obaveza poslodavca. S druge strane, njegova obaveza je bila da zatraži od elektrodistribucije da isključe struju tokom trajanja radova. Takođe, poslodavac je bio dužan da radniku obezbedi zaštitne rukavice koje bi mu sigurno spasle život, a prema našim podacima, stradali Dalibor nije prošao odgovarajuću obuku za obavljanje ovih poslova - kazao je Žmukić.

Poslodavac ćuti Milutin Stevanović, vlasnik firme "Elektro svetlost" nije želeo da komentariše ovaj događaj. "Na sahrani sam svog radnika i ne mogu sada da razgovaram", kratko je odgovorio Stevanović.

D. Kocić (Sina)


vesti po rubrikama

^hronika

Privedeno 20 osoba zbog nelegalnog uvoza automobila
Ubila ga struja dok je menjao sijalicu
EKSKLUZIVNO: Marko Milošević, sin bivšeg predsednika Srbije i SRJ
Mihajlović molio da ga upoznam s Canetom