GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

VREME BEZUMLJA - VJEKOSLAV RADOVIĆ

Svi Bušovi ljubimci

Naš "veliki prijatelj", "partner" i kako ga sve ne zovu trenutni srpski vodiči u "bolju budućnost", Džordž Buš, zaobišao nas je prilikom nedeljne posete regionu u velikom krugu - kao kiša Kragujevac! Naravno, niko nije ni očekivao da će doći u Beograd da saopšti Srbima da je Kosovo nezavisno, kad to može, uz ovacije, da saopšti u Tirani.

"U jednom trenutku, bolje pre nego kasnije, treba reći da je dosta, Kosovo je nezavisno", poručio je Buš. Ništa novo. Njegov ambasador u Beogradu Majkl Polt odavno nas je već pripremio za ovakvu "vest". Buš je samo došao da ozvaniči faktičko stanje i obeleži teritoriju.

Ne znam da li je poveo sa sobom svoje kućne ljubimce, škotske terijere Barnija i Bizli, da obeleže bandere u Tirani i Sofiji, ali, nije ni trebalo - mogao je za to da angažuje bilo koga od lokalnih političara. Na susret sa Bušom u Tirani pozvani su i premijer Hrvatske Ivo Sanader i Makedonije Nikola Gruevski. Oni će, valjda, po povratku da obiđu bandere u Zagrebu i Skoplju.

Stavovi naših suseda o statusu Kosova i Metohije su takođe odavno jasni. Pored tradicionalnog animoziteta prema svemu srpskom, oni su jasno prilagodili politiku prema onoj narodnoj "veži konja gde ti gazda kaže". To je neposredno pred Bušovu posetu Tirani ponovo akcentirao makedonski minstar inostranh poslova Antonio Milošoski, urgirajući da Savet bezbednosti UN što pre usvoji plan Martija Ahtisarija. Ono što ostaje nejasno, jeste naša politika prema susedima kad priznaju nezavisnost Kosova. Ako je verovati Vuku Jeremiću, preduzećemo "odlučne" diplomatske korake.

U takvoj situaciji, premijeru Koštunici nije preostalo ništa drugo nego da odleti do Sankt Peterburga i sedne oči u oči sa Vladimirom Putinom koga, koliko znam, ne zovu Volođa. Možda zbog onog prethodnika kome su tako tepali oni koje nije utepao. Predsednik je bio zauzet otvaranjem srpskog paviljona na Venecijanskom bijenalu.

Ako je verovati Koštunici, a u ovom beznađu čovek mora da se uhvati za neku slamku, Rusija ostaje čvrsto opredeljena protiv nezavisnosti Kosova, sve dok Srbija ne promeni svoj stav. E, tu je problem. Jer, uprkos Koštuničinoj tvrdnji da je Srbija "obavezna da brani Kosovo i Metohiju", između redova se iščitava dosta blaži stav predsednika države i njegovog mlađanog savetnika, sada ministra spoljnih poslova. Na kraju, sve opet može da se završi po onoj - "tresla se gora, rodio se miš". Na stranu pitanje kako i čime Srbija uopšte može da odbrani Kosovo i Metohiju.

Postavlja se i pitanje koliko će Rusija da istraje u svom stavu i da li će se ono Bušovo obećanje dato u Tirani ostvariti "pre, ili posle". Jer, Srbija se pod "demokratskom vlašću" ponaša kao laka ženska koja je otišla u krevet sa kaubojem iz Teksasa, pa tek pošto joj ovaj, na kraju, otme tašnu sa svim dragocenostima, doziva u pomoć starijeg brata: "Volođa, silovanje!"

Najtužnije je, ipak, ponašanje makedonskih lidera, koji lakoverno misle da će se stvar završiti na Kosovu. Oni nisu ni svesni koliku uslugu im čine njihovi Albanci zahtevajući uvođenje albanskog u službenu upotrebu. Trebaće to i te kako makedonskoj deci, u vrlo bliskoj budućnosti. Ako je uopšte bude.


vesti po rubrikama

^tema

Slobodan Samardžić: SAD ne odlučuju o nezavisnosti Kosova
KO JE OVAJ ČOVEK? - Džordž Buš
NA DANAŠNJI DAN Zločini nad Srbima u BiH i Hrvatskoj
VREME BEZUMLJA - VJEKOSLAV RADOVIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange