GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

Foto

Komandant Petog korpusa Atif Dudaković

NA DANAŠNJI DAN Zločini nad Srbima u BiH i Hrvatskoj

Muslimani ubijali i pljačkali sve redom

Povodom 15 godina od stradanja Srba, stavljamo na raspolaganje dokumentaciju o licima srpske nacionalnosti koja su ubijena u masovnim pokoljima juna 1992. Pozivamo čitaoce da pomognu u otkrivanju zločina i dopuni podataka koje saopštavamo i kompletiranju dokumentacije Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom. Nijedan od ovih zločina učinjenih nad Srbima u Bosni i Hrvatskoj do danas nije procesuiran niti u Hagu, niti pred sudovima BiH

Brezik, dosta veliko selo u Opštini Kalesija sa više nego ubedljivom srpskom većinom (Srba 230, muslimana 6). Napad na selo izvršili su 12. juna 1992. pripadnici Armije BiH, prikupljeni na području Kalesije i velikog broja okolnih muslimanskih i hrvatskih naselja. U vreme napada u Breziku se nalazio znatan broj Srba koji su izbegli iz susednog sela Zolje, takođe opština Kalesija, koje su muslimani već okupirali, etnički očistili, opljačkali i spalili.

Prilikom napada na Brezik ubijeno dvanaest meštana i izbeglica srpske nacionalnosti, a znatno više njih povređeno u najvećem broju slučajeva vatrenim oružjem. Njihova imovina i skromne rezerve hrane nemilosrdno su opljačkani i odvučeni u susedna muslimanska sela, a nepokretna imovina, pogotovo stambene zgrade, kao i ostali građevinski objekti domaćinstva i društvenog standarda razoreni su i spaljeni.

Žrtve: 1) LJubiša (Savo) Dukić, 1963; 2) Nedeljko (Cvijetin) Maksimović, 1967. i njegov brat 3) Milan (Cvijetin) Maksimović, 1962; 4) Milan (Srbo) Dukić; 5) Slavko (Petar) Maksimović, 1926; 6) Dragomir (Tripun) Erić, 1960; 7) Gojko (Savo) Joković, 1963; 8) Boro (Cviko) Erić, 1953; 9) Milo Erić; 10) Božidar (Stevan) Polić, 1951; 11) Premil (Srpko) Dukić, 1972; 12) Radislav ( (Ratko) Zagorac, 1967.

Tupković Donji i Tupković Gornji, dva sela sa izmešanim stanovništvom u Opštini Živinice (Tupković Donji: Srba 162, muslimana 593, a Tupković Gornji: Srba 224, muslimana 1542). Napad na srpske delove sela, posebno zaselak Samardžići, izvršili su 12. juna 1992. veoma brojni naoružani pripadnici Armije BiH regrutovani iz samog sela Tupković, kao i susednih muslimanskih naselja iz ove i okolnih opština.

Tom prilikom znatan broj meštana srpske nacionalnosti uspeo da izbegne u selo Vrnojevići, a pohvatani Srbi sprovedeni u logor u Živinice gde su bili izloženi nemilosrdnoj torturi. Muslimani su pobili sve one koji su pronađeni u svojim kućama ili bili sakriveni po okolnim šumama i jarugama. Pokretna imovina žrtava, izbeglih Srba, kao i Srba zatvorenih u logorima, odneta je u muslimanski deo sela, a nekretnine uništene i spaljene.

Žrtve: 1) Radojka Erdelić, 1932; 2) Luka Bošković, 1912; 3) Bojana Bošković, 1912; 4) Milorad Samardžić i 5) Stojan (Vaso) Stojanović.

Sutra: Zločini koji su se dogodili 13. juna 1992. godine


vesti po rubrikama

^tema

Slobodan Samardžić: SAD ne odlučuju o nezavisnosti Kosova
KO JE OVAJ ČOVEK? - Džordž Buš
NA DANAŠNJI DAN Zločini nad Srbima u BiH i Hrvatskoj
VREME BEZUMLJA - VJEKOSLAV RADOVIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange