GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

KO JE OVAJ ČOVEK?

Džordž Buš
(Ide očevim stopama)

DETINJSTVO: Džordž Buš, najstariji sin ranijeg predsednika Džordža Herberta Buša i Barbare Buš, rođen je 6.7.1942. u gradiću Nju Hevenu u Konektikatu. Sa tri mlađa brata i sestrom Doroti odrastao je u gradovima Midlend i Hjuston u Teksasu, a druga sestra Robin preminula je od leukemije 1953. godine. Laurom Velč, bivšom učiteljicom, oženio se 1977. godine, da bi posle četiri godine dobio bliznakinje Dženi i Barbaru.

OBRAZOVANJE: Kao i njegov otac, pohađao je Akademiju Filips u Andoveru (1961-1964) i Univerzitet u Jelu (1964-1968), gde se priključio studentskoj organizaciji Delta Kapa Epsilon, čiji je predsednik bio od 1965. do diplomiranja.

KARIJERA: Posle diplomiranja, Buš se priključio Teksaškoj Nacionalnoj Gardi. Od 1968. - 1974. god bio je pilot aviona F-102 u Vijetnamu i tokom službe je dva puta unapređivan, vojnu obavezu završio je šest meseci ranije kako bi mogao da pohađa nastavu na Harvardskom Univerzitetu.

Svoju karijeru u naftnoj industriji započeo je 1979. kada je osnovao Arbusto Energy, kompaniju za istraživanje na poljima naftnih i gasnih industrija. Kompaniju je oformio uz novac investitora među kojima je i porodica Bin Laden, koja se 1994. javno odrekla Osame bin Ladena. Kriza 1979. Kada je početkom 1980-ih počela da pada cena nafte, Buš je prihvatio spajanje svoje firme s naftnim investicionim fondom Spektrum 7.

Posle spajanja dve kompanije, Buš je postao predsednik novoosnovane korporacije. Godine 1986, nakon ponovnog iznenadnog pada cena nafte, Buš je kompaniju prodao Harken Enerdži korporaciji za nisku cenu. Nešto kasnije unovčio je i svoj deo deonica bivše kompanije, od čega je ostvario značajnu zaradu.

Prvi pokušaj ulaska u politiku 1978. bio je neuspešan, jer je izgubio na izborima za senatora od Kenta Hansa. Godine 1994. izabran je za guvernera Teksasa, a ponovnim izborom 1998. god postao je prvi guverner u istoriji Teksasa, koji je izabran za drugi mandat odmah nakon prvog.

Njegov prvi četvorogodišnji predsednički mandat počeo je 20. januara 2001. godine, a drugi, koji mu traje do 20. januara 2009, izvojevao je nad protivkandidatom senatorom Džonom Kerijem. Džordž Buš je 43. predsednik SAD. Nakon terorističkih napada na Ameriku 11. septembra 2001. godine odobrio je napad na Avganistan sa ciljem obaranja Talibana i njihove vlasti, koja je pružala podršku Osami bin Ladenu.

Godine 2003, nakon dugih političkih priprema, SAD su napale Irak navodno sprečavajući razvitak proizvodnje oružja za masovno uništenje u ovoj bliskoistočnoj zemlji. Njegov kabinet je među prvima čestitao nezavisnost Crnoj Gori, a u nedelju, prilikom posete Tirani, izjavio je:"Odlučili smo i verujemo da Kosovo treba da bude nezavisno. Diplomate rade na tome, da vidimo možemo li da nađemo zajedničko rešenje. Ako ne, u budućnosti Kosovo će biti nezavisno".

NACIONALNOST: Amerikanac

PARTIJSKA PRIPADNOST: Republikanac

VERSKA OPREDELJENOST: Protestant-metodista. Pod uticajem supruge Laure u 40. godini života napustio je Episkopsku crkvu i priključio se ženinoj.

ZANIMLJIVOSTI: Septembra 1976. godine Buš je uhapšen blizu porodične kuće u Mejnu, zbog vožnje u pijanom stanju. Posle hapšenja platio je kaznu u iznosu od 150$ i privremeno mu je oduzeta vozačka dozvola. Prema njegovim izjavama od 1986. godine, nije popio ni kap alkohola.

Kao lapsus godine može se smatrati njegova izjava britanskoj kraljici tokom prijema koji je priredio u Beloj kući u njenu čast:"Američki narod je ponosan što ima priliku da vam poželi dobrodošlicu u SAD. Vi ste nam pomogli tokom proslave 200-godišnjice 1700... mmmm...1976. godine", rekao je američki predsednik.

Pošto je izustio tu rečenicu, Buš je nakratko zastao očekujući reakciju britanske kraljice i, sa osmehom, rekao: "Pogledala me onako kako bi samo majka mogla pogledati dete". U javnosti se predstavlja i kao ljubitelj životinja, a obožava svoje kućne ljubimce, škotske terijere Barnija i Bizli.

T. B. Đ.


vesti po rubrikama

^tema

Slobodan Samardžić: SAD ne odlučuju o nezavisnosti Kosova
KO JE OVAJ ČOVEK? - Džordž Buš
NA DANAŠNJI DAN Zločini nad Srbima u BiH i Hrvatskoj
VREME BEZUMLJA - VJEKOSLAV RADOVIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange