GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

Slobodan Samardžić: SAD ne odlučuju o nezavisnosti Kosova

Amerikanci prave račun bez krčmara

Može se očekivati da će povremeno Amerikanci davati te jake izjave, jer je izgleda u pitanju čvrsto obećanje Albancima iz 1999. godine, u vreme kada je i Srbija drugačije izgledala i kada su SAD imale veću moć. Međutim, stvari su se promenile

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je juče da SAD "ne mogu da odluče o nezavisnosti teritorija drugih država, posebno ne onih suverenih i demokratskih". Povodom izjave američkog predsednika Džordža Buša u Tirani da SAD smatraju da Kosovo treba da bude nezavisno, Samardžić je u intervjuu agenciji Beta ocenio da je "to račun bez krčmara i da su i Amerikanci toga svesni".

"Svi znaju da Amerika može da odluči samo da jedna njena federalna jedinica ili država može da bude nezavisna, ali ne može da odluči o nezavisnosti teritorija drugih država, pogotovo ne suverenih i demokratskih država", rekao je Samardžić.

On je dodao da, "ako je, pak, Amerika toliko zainteresovana da Albanci žive na nezavisnoj teritoriji, onda neka im sama na svom prostoru da teritoriju na kojoj će biti nezavisni". Srpski ministar za Kosovo i Metohiju je istakao da bi davanje nezavisnosti toj pokrajini bilo drastično kršenje međunarodnog prava i pravno i faktičko nasilje.

"Sve što se do sada dešavalo u Savetu bezbednosti i međunarodnoj diplomatiji išlo je na to da se dođe do sporazumnog rešenja oko Kosova i Metohije i sporazuma koji će se postići u okviru međunarodnog prava. Mi ne očekujemo da će se to u skorije vreme promeniti", dodao je Samardžić.

Prema njegovim rečima, može se očekivati da će "povremeno Amerikanci davati te jake izjave, jer je izgleda u pitanju čvrsto obećanje Albancima iz 1999. godine, u vreme kada je i Srbija drugačije izgledala i kada su SAD imale veću moć".

"Međutim, stvari su se značajno promenile u poslednjih sedam-osam godina. To obećanje ne može da prođe i to se posebno jasno videlo prošle nedelje na sastanku G-8, gde je ruski predsednik Vladimir Putin jasno izneo stav Rusije i ubedio ih da će Rusija uložiti veto na rezoluciju koja je protivna međunarodnom pravu i interesima Srbije", rekao je Samardžić.

On je ocenio da je takav stav Putina "oslobodio mogućnost" povratka na pregovore - i onih na visokom nivou između SAD i Rusije, kao i između Beograda i privremenih organa vlasti na Kosovu.

PRETNJE I PRITISCI

- Postoji pretnja da će Priština jednostrano proglasiti nezavisnost, a da će zatim SAD to priznati. To je pretnja koja u ovoj fazi ima za cilj da izvrši pritisak na sve učesnike - EU i Rusiju, a to je ujedno najveća pretnja Srbiji da popusti u svom stavu. Neki faktori na Zapadu još misle da će Srbija popustiti pod ucenama i pritiscima, da će se naći neki unutrašnji činilac koji će prihvatiti jedno takozvano realno stanje. U takvom slučaju, ni Rusija ne bi imala razloga da podržava Srbiju i došlo bi se do nekog rešenja u SB UN. Međutim, takva pretnja neće pasti na plodno tle. Srbija ima svoju državnu politiku i svi državni organi stoje iza toga, ima podršku Rusije i jednog broja zemalja u SB UN. Takođe, Srbija ima razumevanje velikog broja evropskih zemalja. To je, za sada, dovoljno da Srbija ne poklekne - rekao je Smardžić agenciji Beta.


vesti po rubrikama

^tema

Slobodan Samardžić: SAD ne odlučuju o nezavisnosti Kosova
KO JE OVAJ ČOVEK? - Džordž Buš
NA DANAŠNJI DAN Zločini nad Srbima u BiH i Hrvatskoj
VREME BEZUMLJA - VJEKOSLAV RADOVIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange