GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 12. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Novi projekat mačvanskih poljoprivrednika za obnovu stočarstva

Srpski seljaci da gaje norveške svinje

Branislav Mijatović, predsednik Unije poljoprivrednika u Bogatiću, kaže da Norvežani nude saradnju za uzgoj svinja rase "landras" koje bi se potom izvozile na Zapad

BEOGRAD - Tek što se stišala bura oko otkupa svinja, koja se završila tako što je država pristala da preuzme 15.000 tovljenika po ceni od 75 dinara po kilogramu za potrebe robnih rezervi, a srpski stočari već su izašli sa novim inicijativama za poboljšanje statusa svoje delatnosti.

Predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača Bogatića Branislav Mijatović najavljuje skoro formiranje ovakve unije na nivou Srbije u koju će u prvom trenutku biti uključeno pet opština, Bogatić, Šid, Ruma, Sremska Mitrovica i Šabac, kao i prvi sastanak sa novim ministrom poljoprivrede Slobodanom Milosavljevićem.

Stočarima je pre formiranja vlade obećavano da će novi ministar prvi radni dan provesti upravo sa njima, ali kada je za to došlo vreme, isprečilo se krečenje kabineta i ostali slični neodložni poslovi, pa je Milosavljević poručio da je delegacija poljoprivrednika dobrodošla na sastanak tek 14. juna.

Mijatović poručuje da će pred ministra otići sa "pravim programom", koji uključuje nekoliko izvozno orjentisanih projekata, kao i plan za formiranje računarske mreže sa centralnom bazom podataka o stanju u stočarstvu, koja će u svakom trenutku nuditi aktuelne informacije.

- Nameravamo da napravimo mrežu kompjutera po selima sa podacima o količini stoke i drugim relevantnim informacijama i da omogućimo registraciju mini farmi. Svi ti podaci bi se sabirali u centru u Bogatiću, odakle bi se slali Ministarstvu poljoprivrede, koje bi na taj način uvek imalo tačan pregled situacije u stočarstvu u Srbiji - objašnjava Mijatović. On nije želeo da otkriva sve teme o kojima će raspravljati sa Milosavljevićem, ali je najavio mogućnost realizacije dva izvozna posla u saradnji sa Norveškom i Izraelom.

VIŠE POJEDU NEGO ŠTO VREDE

Mijatović kaže da je u okviru državnog otkupa tovljenika samo u Bogatiću prodato 3.600 svinja, a da se trenutno cena po kilogramu kreće između 60 i 80 dinara sa rokom isplate od sedam do 20 dana. Iako je to primetno više od 50 dinara, koliko su klanice bile spremne da plate pre akcije Direkcije za robne rezerve, prema Mijatovićevim rečima, seljaci su i dalje na gubitku.
- To nije ni približno dovoljno da pokrije naše troškove, pošto je cena kukuruza skočila. Proizvodna cena jedne svinje sada je oko 10.000 dinara, a prodajna tek 8.000, tako da i dalje gubimo novac i to će morati da bude jedna od tema na sastanku sa ministrom Milosavljevićem - zaključio je Mijatović.

Prema Mijatovićevim rečima, norveški partneri nameravaju da preko ovdašnje zadruge "Agronor" organizuju škole stočarstva za domaće poljoprivrednike u kojima bi ih upoznali sa sistemom uzgoja visokokvalitetne vrste svinja "norveški landras", koja uz manje hrane donosi veći prirast. Cilj programa je da se u Srbiju uveze određeni broj priplodnih krmača i veprova ove rase, koji bi služili za dalju reprodukciju, kako bi se ubrzo formirale farme za uzgoj isključivo "landrasa", koji bi se zatim izvozio na Zapad i u Rusiju.

- Norvežani su već dopremili 30 svinja ove rase, koja je najmesnatija u Evropi. Nama u početku nije bilo normalno da nas oni uče kako treba gajiti svinje, ali Norvežani sa svojim sistemom uz manje hrane postižu 20 odsto veći prirast, dok broj živo rođene prasadi u proseku dostiže 10 komada, a u Srbiji oko sedam-osam prasića - ističe Mijatović. Po ovom planu, u Srbiji bi bio formiran i reproduktivni centar, a možda i klanica, s tim što bi se norveški partner pobrinuo za celokupan plasman proizvodnje u inostranstvo.

Drugi projekat došao je od strane jedne izraelske kompanije, koja je, kako tvrdi Mijatović, voljna da "preuzme 20 odsto srpskog tržišta junećeg i svinjskog mesa, mleka i mlečnih proizvoda".
- Oni bi proizvođačima dali plastenike, mašine, pa čak i đubrivo iz Izraela, dok bi seljaci obezbedili samo zemlju i radnu snagu. Svu proizvodnju u okviru ovog programa preuzimali bi Izraelci, koji bi je plasirali na tržišta Rusije i Izraela.

- Ovo je projekat koji je podržao i državni sekretar za poljoprivredu Danilo Golubović, pošto na ino-tržištu trenutno postoji znatno veća potražnja od ponude - kaže Mijatović, dodajući da su Izraelci do sada održali samo jednu prezentaciju svog projekta, a da će od jula krenuti sa konkretnijim koracima.

A. D. Milošević


vesti po rubrikama

ekonomija

Novi projekat mačvanskih poljoprivrednika za obnovu stočarstva
"Energoprojekt" do kraja meseca na A listingu Beogradske berze
Dinkić: Jelašić ostaje guverner NBS
Šećerana prodaje mašine zbog dugova
RTB "Bor" u većinskom vlasništvu države?