GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 11. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

Uskoro će se formirati studentska ekološka organizacija

Za čistu Srbiju

Organizacija, koja će se najverovatnije zvati EKOFON, okupiće mlade zaljubljenike u prirodu. Prema rečima inicijatorke Nataše Petrović, vrata su širom otvorena ne samo za studente FON-a, već i za sve mlade ljude sa Beogradskog univerziteta

Nekoliko godina unazad Nataša Petrović, profesor ekološkog menadžmenta na Fakultetu organizacionih nauka, okuplja oko sebe mlade ljude, koji svojim radovima privlače pažnju, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Pre dve godine pravi "bum" napravio je film "Čistilište", koji je uradila grupa od šest studenata i za njega dobila nagradu na međunarodnom simpozijumu, koji je te godine održan na Zlatiboru.

Nedugo posle toga, usledilo je priznanje grada Niša za doprinos iz ekologije, na takmičenju za najbolje fotografije i film iz ove oblasti. Tada studenti treće godine, danas apsolventi, okupili su se ponovo da snime drugi deo "Čistilišta" i sa svojom profesorkom na fakultetu osnuju eko-sekciju.

PRVO MERENJE EKOLOŠKE SREĆE

Milica Okanović, studentkinja FON-a, uradiće, prvi u Evropi, naučni rad na temu kvantifikacije ekološke sreće. Ovim ispitivanjem dobiće se odgovor na pitanje koji su to faktori okruženja koji nas čine srećnim.

- Sa profesorkom Natašom Petrović sarađujem već duže vreme, sve je počelo snimanjem filma, koji je proizvod našeg revolta upućen odnosu ljudi prema čvrstom otpadu u ovom gradu. Iskreno rečeno, tada nismo znali da će naš seminarski rad privući toliku pažnju javnosti. Na predlog jedne od profesorki iz Kanade, koja je odgledala naš film, odlučili smo se da uradimo drugi deo "Čistilišta" u kome bi dali rešenje na svih šest ekoloških problema sa kojima se Beograd suočava, a koje smo mi predstavili u našem radu - rekao je Milan Okanović, jedan od autora filma "Čistilište".

Studentska organizacija, koja će se najverovatnije zvati EKOFON i zvanično početi sa radom za nekoliko meseci, trebalo bi da okuplja sve zaljubljenike u prirodu. Prema rečima inicijatorke Nataše Petrović, ova organizacija širom otvara svoja vrata svim studentima BU, pa je tako tu već našao svoje mesto i Milan Živković, sa FPN-a.

- Ono što mladi najviše vole, a što mi želimo da iskoristimo jeste spajanje prijatnog sa korisnim. Planiramo od jeseni da pokrenemo akcije čišćenja okoline, edukativno-ekološke ekskurzije, organizovanje ekoloških tribina i volonterski rad po školama, kako bi deci od najranijih dana usadili ljubav prema životnoj sredini koja ih okružuje - izjavila je za Glas profesorka Petrović.

Trenutna destinacija, koja najviše zaokuplja njihovu pažnju jeste okolina Đavolje varoši. Kule, bakarno jezero, šume i beskrajno nebesko plavetnilo jeste ono što je fasciniralo naše sagovornike i što oni žele da podele sa svim mladim ljudima, koji se bore za ekološki zdravu Srbiju. Nataša i njeni studenti nadaju se da će svojim akcijama pokrenuti širu društvenu javnost i da će dati pravo rešenje za svih šest problema, koji su prikazani u filmu "Čistilište".

T. Balaban-Đukić


vesti po rubrikama

^Beograd

Pitanje legalizacije stotinak kuća u Ledinama još nerešeno
Uskoro će se formirati studentska ekološka organizacija
Vrtić na Miljakovcu prokišnjava, a novca za rekonstrukciju nema
BEOGRADSKI VEKOVNIK
   


     


FastCounter by LinkExchange