GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 10. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Prvi broj časopisa "Z magazine"

Prvi broj časopisa "Z magazine" Balkan, koji ovih dana izlazi iz štampe, pokrenuli su ovdašnji aktivisti Freedom Fight - pokret za slobodu, uz nesebičnu pomoć organizacije Global Balkan, rastuće mreže aktivista poreklom sa Balkana. Cilj ljudi koji su pokrenuli časopis je ukazivanje na alternativu poretku čiji je glavni učinak sve veći jaz između malobrojnih bogatih i ogromnog broja siromašnih s druge strane.

- Počev od ovog leta započinjemo objavljivanje domaće verzije "Z magazine" časopisa koji su 1987. godine u SAD osnovali angažovani intelektualci, među kojima je i ovdašnjoj javnosti dobro poznati Noam Čomski. Časopis je od nastanka bio prepoznat kao objektivna kritika američke unutrašnje i spoljne politike. Ono što "Z magazine" razlikuje od brojnih drugih časopisa koji se bave ovim problemom jeste autentično i dosledno predlaganje ostvarivih alternativnih rešenja. Lakše je uvideti i reći šta nije u redu sa ovim svetom, nego drugima predočiti viziju alternativnog društvenog poretka - rekao je Milenko Srećković, član redakcije balkanskog "Z magazine".

- Ukoliko želimo da stvorimo društvo koje je zasnovano na direktno demokratskim principima i koje ne bi otuđivalo vlast od ljudi, onda pođimo od nas samih. Takva načela utkana su u rad "Z magazine" koji se zalaže za direktnu i participativnu demokratiju. Umesto parlamentima, vlast treba prepustiti narodnim zborovima i savetima - objašnjava stavove redakcije časopisa Srećković.

U prvom broju, čitaoci će kroz intervjue sa Noamom Čomskim, Pol Polanskim i ostalim raznovrsnim autorima, saznati kuda se kreće sadašnje društvo i šta možemo učiniti da ga promenimo, a posebno je zanimljiva rubrika posvećena aktuelnim problemima u Srbiji.

S. Jelovac


vesti po rubrikama

^kultura

INTERVJU : Gordana Kuić, dobitnica nagrade "Žensko pero"
Prvi broj časopisa "Z magazine"