GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 10. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Zapadne sile i Jugoslavija u Drugom svetskom ratu (10)

Počeci otpora u Jugoslaviji

Nasuprot pretežno političkog i ideološki obojenog karaktera borbe partizana, četničkom pokretu sa Dražom Mihailovićem na čelu nedostaju politički ciljevi i motivi

Oružani otpor Jugoslavije okončan je zvanično 16. aprila 1941. godine. Međutim, jedan broj četničkih jedinica formiran je u Srbiji mnogo pre tog datuma. NJihov cilj je bio jačanje otpora, što se moglo ostvariti kroz sprečavanje sabotaža, hapšenje i likvidaciju poznatih nemačkih saradnika i špijuna na terenu, a u slučaju kapitulacije, pripremanje i vođenje rata protiv zavojevača. Četnička organizacija je imala dugu tradiciju delovanja u Srbiji, od dana turskog ropstva, koji sežu od 15. veka. Mnogi rodoljubivi oficiri u vojsci pripadali su ovoj dobrovoljačkoj organizaciji, kojoj su kao tajni članovi bili potpuno odani i privrženi.
Odmah po objavljivanju vesti o kapitulaciji Jugoslavije, četnici su počeli da se organizuju u jedinice, snabdevajući se oružjem i municijom iz tajnih skladišta u zemlji i pripremajući se tako za borbu. Pukovnik Mihailović, zajedno sa pripadnicima svog odreda, povukao se u šume Srbije i počeo da priprema borbu, prikupljajući paralelno tome oružje i uspostavljajući veze sa drugim četničkim jedinicama u Srbiji. General Mihailović je sa svog komandnog položaja na planini Ravna Gora, 10. maja 1941. godine, proglasio početak gerilskog ratovanja protiv Nemaca.

DRAŽA MIHAILOVIĆ I NJEGOVA BORBA

Pukovnik Draža Mihailović je jedan od najistaknutijih oficira odanih jugoslovenskoj vojsci koji je odbio da se preda i odlučio da se do kraja bori protiv Osovine. Pre rata je bio poznat po svom žestokom protivljenju Nemcima, kritičkom stavu prema proosovinski nastrojenim članovima Jugoslovenske vlade i po svojoj odanosti otadžbini. Pre izbijanja rata, Mihailović je dobio strogi ukor vlade zbog toga što se samostalno obračunavao sa nacističkim sledbenicima u Sloveniji i zbog toga što je učestvovao u sukobima protiv izdajnika.

Tek kada su 22. juna 1941. godine Nemci napali Sovjetski Savez, jugoslovenski komunisti su doneli odluku da odmah krenu u borbu protiv fašista. Istaknuti članovi Komunističke partije Jugoslavije postali su ratni komandanti i oficiri i dali sebi različite vojne činove. Počelo je hitno regrutovanje Srba koji su bežali od ustaškog terora i koji su žudeli za osvetom. Do jeseni 1941. godine i sastanka sa generalom Mihailovićem u tajnosti je držan čak i identitet komunističkog vođe u Jugoslaviji, Tita. U spoljnom svetu, odnosno u Britaniji i Americi, pravi identitet Tita otkriven je tek krajem rata, kada je Velika Britanija već nepovratno ostvarila svoje prljave političke ciljeve u Jugoslaviji.
Nasuprot pretežno političkog i ideološki obojenog karaktera borbe partizana, četničkom pokretu sa Mihailovićem na čelu nedostaju politički ciljevi i motivi. Najznačajniji zadaci borbe četnika protiv Osovine bili su gerilsko ratovanje, uz pružanje zaštite progonjenih Srba iz Hrvatske, jačanje morala stanovništva u danima patnje i nevolje i priprema za sveopšti ustanak protiv Osovine, kada se za to stvore povoljne prilike. Ove ciljeve su odobrili i kralj Petar i njegova Jugoslovenska kraljevska vlada u izgnanstvu.

Kada je u jesen 1941. godine shvatio koji su ciljevi komunista, Mihailović je zaključio da je komunistički pokret potencijalno mnogo opasniji za budućnost Jugoslavije i za povratak njene slobode nego što je to bila nacistička okupacija koja je mogla ubrzo da se okonča. Dok su nacisti u Jugoslaviji imali tek ograničene ciljeve, Mihailović je zaključio da komunisti teže ka tome da ostvare potpunu dominaciju nad zemljom, bez obzira na cenu i žrtve civilnog stanovništva. Zbog toga su se ciljevi četnika, pored borbe protiv sila Osovine, proširili na bespoštednu borbu protiv jugoslovenskih komunista.

Sutra: Posledice pobune protiv Nemaca


vesti po rubrikama

^feljton

Zapadne sile i Jugoslavija u Drugom svetskom ratu (10)
Istorijsko poreklo Srba (7)
 


     


FastCounter by LinkExchange