GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 5. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

Vladika raško-prizrenski Artemije nezadovoljan zaštitom srpske kulturne baštine

Unmik i Unesko mimoišli SPC

Eparhija raško-prizrenska još nije dobila integralni tekst Sporazuma koji su Unmik i Unesko potpisali 29. januara 2007. godine u Parizu, kao i Memorandum o razumevanju o obnovi, obezbeđivanju i očuvanju kulturnog nasleđa Kosova i Metohije potpisanog septembra 2006. godine

Episkop raško-prizrenski Artemije poručio je u otvorenom pismu šefu Unmika Joakimu Rikeru da model zaštite kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, koji je predviđen Sporazumom između Unmika i Uneska potpisanim bez odobrenja Srpske pravoslavne crkve, neće moći da bude primenjen.

SPOSOBNI SMO DA SAČUVAMO SVOJE

- Takav model, koji Vi pokušavate da realizujete, neće moći da bude primenjen, osim ako ne želite da to učinite silom, i tako date svoj doprinos beskrajnom moru nasilja koje se sprovodi nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Srpska država, čiji je integralni i neotuđivi deo Kosovo i Metohija, i srpska crkva, sposobni su da svoju baštinu i čuvaju i očuvaju, kako od nasrtaja i vandalizma šiptarskih terorista, tako i od onih koji na bezakoni način pokušavaju da je iz naših ruku preuzmu i uzurpiraju - naveo je vladika Artemije.

O SPORAZUMU SAZNALI IZ ŠTAMPE

Vladika Artemije ističe da Riker nije našao za shodno da Eparhiju raško-prizrensku obavesti o sporazumu, koji se odnosi na imovinu SPC i srpsko kulturno nasleđe, već da je Eparhija o tome saznala iz štampe i u slučajnom razgovoru sa šefom Unmika tek posle 2,5 meseca.
"Pravo vlasnika, tvorca i čuvara kulturne baštine, koje se poštuje i u Vašoj državi, zašto pokušavate da osporite ovde, na teritoriji države Srbije? Iz koje istorijske perspektive to treba posmatrati?", pita vladika Artemije.
Episkop raško-prizrenski ističe da je Riker time "potpuno demistifikovao svoje namere i prošiptarsku naklonost", te da je ovim postupkom izbrisan "neki sloj poverenja, ukoliko je do sada i postojao".

Episkop Artemije poručuje Rikeru kako njegova tvrdnja da je ovaj sporazum dogovoren i potvrđen sa Svetim arhijerejskim sinodom SPC "ne odgovara istini", saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
"I pored dobrog poznavanja Vašeg dosadašnjeg delovanja na Kosovu i Metohiji, Vašeg nastrojenja i naklonosti Šiptarima, suprotstavljenog delovanja prema Srbima, kao i snažnog i upornog angažmana na promociji i realizaciji bezakonog projekta nezavisnog Kosova i Metohije, ipak smo bili iznenađeni ovakvom smelošću i spremnošću na falsifikovanje i kvarenje istine", naveo je vladika Artemije, a prenela Srna.

Episkop raško-prizrenski ističe da je želja SPC za obnovom uništene i oskrnavljene srpske kulturne baštine nepokolebljiva i nedvosmislena.
"Trudimo se i činimo sve što je u našoj moći da do obnove što pre dođe", navodi vladika Artemije i dodaje da je svaka pomoć naporu i angažmanu u tom pravcu dobrodošla, ali uz poštovanje principa vlasnika, tvorca i čuvara te baštine, kroz vekove srpske istorije.

Vladika Artemije ističe da je Rikerova izjava da će potpisivanje ovog sporazuma "omogućiti početak rada na očuvanju svih tipova nasleđa na Kosovu" neverovatno pretenciozna i poručuje da srpskoj crkvi, narodu i državi, na takav način i pod tim okolnostima, nije potrebna njegova pomoć i angažman na obnovi i zaštiti srpske kulturne baštine.
Episkop raško-prizrenski očekuje od Rikera da ovoj Eparhiji što pre dostavi integralni tekst Sporazuma, koji su Unmik i Unesko potpisali 29. januara 2007. godine u Parizu, kao i Memoranduma o razumevanju o obnovi, obezbeđivanju i očuvanju kulturnog nasleđa Kosova i Metohije potpisanog septembra 2006. godine.

Vladika Artemije poručio je u pismu zamenici generalnog direktora za kulturu Uneska Fransoa Rivije da ovaj sporazum između Unmika i Uneska u direktnoj suprotnosti sa Konvencijom o očuvanju svetske kulturne i prirodne baštine.
Episkop raško-prizrenski podseća da se u ovoj konvenciji navodi da međunarodna zajednica treba da učestvuje u očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa, pružajući kolektivnu podršku, koja ne zamenjuje delatnost zainteresovane države na čijoj teritoriji se nalazi vrednost, nego je efikasno dopunjuje uvažavajući suverenitet te države.

Vladika Artemije navodi da je eparhija iz medija saznala da su potpisanim sporazumom predviđeni radovi na crkvama Vavedenja Presvete Bogorodice u Lipljanu, Svetog Save u Kosovskoj Mitrovici, Arhangela Mihaila u Štimlju i manastiru Budisavci kod Kline o čemu nadležni arhijerej nije obavešten.
"Ne možemo prihvatiti ovakvo nametanje liste prioriteta objekata na kojima će se raditi. Lista prioriteta, u slučaju eventualne saradnje i zajedničkog angažovanja, mora biti usklađena sa nadležnim episkopom", poručio je vladika Artemije.

Episkop raško-prizrenski je naveo da Eparhija ne može prihvatiti da međunarodne organizacije osmišljavaju programe za zaštitu srpskog kulturnog nasleđa i definišu strategiju, kako se to navodi u Preporukama u izveštajima Uneska, kao i da Unmik ima centralnu ulogu u primeni ovih preporuka.
Vladika Artemije ističe da bi prirodan put u realizaciji želje Uneska da pomogne u obnovi srpske pravoslavne baštine na Kosovu i Metohiji bio obraćanje eparhiji sa pismom o namerama, u kojem bi bila izložena spremnost Uneska da ponudi na uslugu svoje resurse i tako pomognete proces obnove koji vodi Eparhija raško-prizrenska.

"Način na koji ste započeli svoj angažman na obnovi uništene srpske baštine na Kosovu i Metohiji nije prihvatljiv, i neće moći da bude sproveden na terenu, osim ako ne želite da to učinite nasilno, protivno volji vlasnika i baštinika ovoga nasleđa, i time diskreditujete ugled i kredibilitet koji Unesko uživa na ovim prostorima", navodi vladika Artemije u pismu Rivijerovoj, koja je u ime Uneska potpisala ovaj sporazum sa Rikerom.


vesti po rubrikama

^tema

Vladika raško-prizrenski Artemije nezadovoljan zaštitom srpske kulturne baštine
KO JE OVAJ ČOVEK? - Saša Đani Ćurčić (Nestašni plejboj)
NA DANAŠNJI DAN -Stojanovići ubijeni na kućnom pragu
VREME BEZUMLJA - VJEKOSLAV RADOVIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange