GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 5. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

Tolimir: Uhapšen sam u Srbiji!

HAG - Penzionisani general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir nije juče želeo da se pred Haškim tribunalom izjasni o krivici, tvrdeći da je uhapšen u Srbiji, čiji je državljanin, a zatim nezakonito prebačen u Republiku Srpsku, javlja Beta.
Po pravilima Tribunala, Tolimir će pred sudiju ponovo biti izveden za mesec dana kako bi se izjasnio da li se oseća krivim po optužnici koja ga tereti za genocid i druge zločine nad muslimanima u Srebrenici i Žepi za koje je optužen.
Znatno mršaviji nego na fotografijama Haškog tribunala i promuklog glasa, Tolimir je sugerisao da mu vlasti Srbije, time što su ga kao svog državljanina prebacile u Republiku Srpsku posle hapšenja, uskraćuju prava koja ima kao građanin Srbije.

On je kazao da je iz Srbije, iz njemu nepoznatih razloga, prebačen u Bijeljinu, a zatim u okolinu Bratunca, gde je sniman u blizini vojnih i policijskih objekata. Zatim je, kako je rekao, preko Bijeljine prebačen u Banjaluku, gde su mu zvaničnici Ministarstva pravde nudili pogodnosti za porodicu ako prihvati da je državljanin RS.
Rekavši da je iz Banjaluke predat snagama NATO i predstavniku Haškog tribunala, Tolimir je naznačio da ni u jednom trenutku nije imao pristup advokatu. Kazao je i da je "javno i tajno sniman" više od 50 sati i da ti snimci mogu potvrditi da govori istinu.

Govoreći o zdravstvenom stanju, Tolimir je rekao da je ono loše, da je imao tri moždana udara, da mu je težina "u poslednje vreme" spala sa 84 na 58 kilograma.
Tužilac Piter Mekloski najavio je da će tražiti da suđenje Tolimiru bude objedinjeno sa suđenjem sedmorici drugih oficira Vojska Republike Srpske koje traje već šest meseci.

Tolimir je tokom rata u Bosne i Hercegovine bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.


vesti po rubrikama

^politika

Šta Kosovo i Metohija može da očekuje od samita G8
Poziv za rešavanje kosmetskog problema
Karla del Ponte juče počela četvorodnevnu posetu Beogradu
Tolimir: Uhapšen sam u Srbiji!
Srbi s Kosmeta čekaju poruku lidera
   


     


FastCounter by LinkExchange