GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 5. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

Šta Kosovo i Metohija može da očekuje od samita G8

Odmeravanje snaga Putina i Buša

Proroković: Prelomna za Kosmet je ona odluka koju će doneti SB UN. Biće na samitu G8 veći broj formalnih i neformalnih susreta, ali ne bi trebalo očekivati ništa spektakularno
Merkelova: Budućnost Kosova mogla bi da bude jedna od važnih tema, ali ne bi trebalo očekivati odluku

BEOGRAD - Iako je odavno očekivano da sutrašnji samit lidera G8 bude dan "D" za srpsku južnu pokrajinu i, konačno, preseče kosmetski čvor, biće to, ako je suditi po izjavama zvaničnika, samo još jedna etapa na zamagljenom putu ka rešenje statusa. I još jedno javno odmeravanje snage reči Vladimira Putina i Džordža Buša.

Ona, koja je u poslednje vreme preuzimala i svojevrsnu ulogu izaslanika Vašingtona, ne bi li ubedila Moskvu da odstupi s tvrdokorne linije, nemački kancelar Angela Merkel, istakla je kako ne očekuje nikakve odluke u vezi s Kosovom na samitu lidera sedam industrijski najrazvijenih država sveta i Rusije. Jeste da bi budućnost Kosova mogla da bude jedna od važnih spoljnopolitičkih tema, kako kaže kancelar, ipak, ne bi trebalo očekivati i konačno rešenje.

- Moramo postići da u diskusiji dođemo do toga da utvrdimo koliko još ima "prostora za igru" - rekla je Merkelova za Špigl, na konstataciju da su ruska i američka pozicija o Kosovu nepremostive i pitanje da li ona ima kompromisnu ideju.
Ipak, vremena nema, tvrdi ona, "potrebna je žurba", te uskoro moraju odlučiti. Moraju, kaže ona, ali i podseća da nisu samo pozicije SAD i Rusije različite, već su takve i one EU i Rusije.

Da u idiličnom letovalištu Hajligendamu neće biti formalne odluke o sudbini 15 odsto teritorije Srbije tvrdi i ugledni nemački nedeljnik Špigl, pozivajući se na diplomatske izvore. Čak, štaviše, isti list konstatuje i da se samit, možda , i neće "previše ozbiljno pozabaviti" tim pitanjem. A to je zato što je utanačen susret Buš-Putin, početkom juna u SAD. E, tada bi, tvrdi Špigl, "Kosovo moglo biti najvažnija tema razgovora"'.
Od hajligendamskog susreta na najvišem nivou ni zvanična Srbija ne očekuje ništa spektakularno, tim pre što u "bilateralnim razgovorima Kosovo i Metohija nije prioritet".

- Prelomna za Kosmet je ona odluka koju će doneti Savet bezbednosti UN. Biće na samitu G8 veći broj formalnih i neformalnih susreta o našoj pokrajini, ali ne bi trebalo očekivati ništa spektakularno - rekao je za Glas Dušan Proroković, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.
Svima bi trebalo da postane jasno, posle tog samita, ističe on, da su jedino rešenje sadašnje situacije - pregovori.

- Teško je očekivati da se na samitu G8 približe stavovi SAD i Rusije. Sve je otišlo toliko daleko da je jedini izlaz u pregovorima. A da li će ih i biti, zaista je teško na to odgovoriti - istakao je Proroković.
Te, tako shodno ovim izjavama i najavama, ne bi trebalo očekivati ni ništa senzacionalno od susreta Putin-Koštunica, samo dan po završetku samita G8, 9. juna. Ali, nikad ne zna...

J. J.


vesti po rubrikama

^politika

Šta Kosovo i Metohija može da očekuje od samita G8
Poziv za rešavanje kosmetskog problema
Karla del Ponte juče počela četvorodnevnu posetu Beogradu
Tolimir: Uhapšen sam u Srbiji!
Srbi s Kosmeta čekaju poruku lidera
   


     


FastCounter by LinkExchange