GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 5. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

"Jesenje cveće" u Narodnom pozorištu

BEOGRAD - U koreografiji Francuskinje Mari-Klod Pjetragala, na muziku inspirisanu pretežno narodnim keltskim melodijama, sutra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta premijerno će biti izveden balet "Jesenje cveće".
Kao solisti u baletu nastupaju prvak beogradskog baleta Konstantin Kostjukov, Sanja Ninković i Dejan Kolarov.

- Balet 'Jesenje cveće' inspirisan je velikim promenama koje su se desile krajem 18. i početkom 19. veka, u vreme industrijske revolucije, a svaki od solista iskazaće pokretima tela svoj intimni doživljaj tih događaja - rekla je novinarima Mari-Klod Pjetragala na pres konferenciji u nacionalnom teatru.

Prema rečima Mari-Klod Pjetragala, ovaj balet predstavlja mešavinu i klasičnog i modernog načina igranja, s posebnim pristupom igri koji bi se mogao okarakterisati kao "pamćenje tela" - igrači telom iskazuju svoj lični doživljaj tradicije i kulturne baštine.

Ona je naglasila da je bilo "zanimljivo susresti se s jednom drugačijom školom baleta i drugačijim načinom baletskog razmišljanja", kao i da je cela ekipa imala veliku želju da razume i nauči jedan novi pristup baletu, zasnovan na oslobađanju tela od perfekcije pokreta koju nameće klasični balet.
Francuska koreografkinja, koja je u Beogradu nastupala pre desetak godina, obećala je da njen sledeći dolazak u srpsku prestonicu biti na narednom Bitefu.


vesti po rubrikama

^kultura

"Jesenje cveće" u Narodnom pozorištu
U Srpskom narodnom pozorištu završeno 52. Sterijino pozorje
Uoči premijere dokumentarno-igranog filma o Miroslavljevom jevanđelju
Najavljeno svečano otvaranje novog depoa Jugoslovenske kinoteke
"Tako je moralo biti" Branislava Nušića premijerno u Jugoslovenskom dramskom