GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 2. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Radnici RK "Beograd" posle susreta sa ministrom Bubalom najavili nove proteste

Koštunica obećao pomoć, pa zaboravio

Novi ministar trgovine akcionarima rekao da ne može da ponudi konkretno rešenje, ali da lično smatra da bi bilo bolje da se RK prodaju iz stečaja

BEOGRAD - Zaposleni i akcionari Robnih kuća "Beograd" najavili su juče nove proteste od utorka, 5. juna. "Ni nakon sastanka sa ministrom trgovine Srbije Predragom Bubalom nije jasna dalja sudbina Robnih kuća. Bubalo je na početku razgovora nagovestio da ćemo samo razgovarati i da ne treba da očekujemo nikakav konkretan dogovor.

Nemamo vremena da trošimo na takve sastanke. Očekivali smo da ćemo se dogovoriti oko zakazivanja Skupštine poverilaca i oko izlaska iz stečaja kroz reorganizaciju", kažu u Udruženju poverilaca i akcionara Robnih kuća.

- Bubalo je odmah rekao da ne može da reši problem Robnih kuća jer je vlada stopirala prodaju te i još pet kompanija u stečaju, dok se njihove skupštine poverilaca ne izjasne o planu reorganizacije. On je podvukao da je vlada razmatrala situaciju u toj firmi i da je odlučeno da se Robne kuće ne prodaju dok se ne sastane Skupština poverilaca, ali da on lično i dalje smatra da bi možda bolje bilo da se RK prodaju u stečaju - kaže predsednik Protestnog odbora akcionara i poverilaca RK "Beograd" Radoje Arsenić.

Prema rečima Arsenića, do plana reorganizacije RK "Beograd" teško se može doći bez neophodnih finansijskih izveštaja i dokumentacije, poput bilansa stanja te kompanije, koji su nedostupni, a bez kojih je glasanje poverilaca o planu oporavka Robnih kuća nije moguće.

REĐALI SE UPRAVNICI

U Udruženju akcionara i poverilaca tvrde da su dugovanja banaka nerealna i da čak poseduju dokumenta prema kojima su neke hipoteke, poput one koju je Beobanka stavila na Robnu kuću "Beograd" na Terazijama, isplaćene. Oni ističu da je još 2002. dogovoreno sa ministrom trgovine i predsednikom Trgovinskog suda da se kompanija revitalizuje kroz radni stečaj. Od toga do danas ništa nije urađeno, ali je prodato šest robnih kuća i dva hotela sa oko 37.000 kvadrata za samo 7,1 milion evra. Za vreme stečaja se dug uvećao za 35 miliona evra, a nijedan poverilac nije isplaćen. Kroz kompaniju je do sada prošlo šest stečajnih upravnika - navode akcionari.

Arsenić je precizirao da "ceo problem leži u Trgovinskom sudu u Beogradu" koji "neopravdano već šest godina vodi stečajni postupak u ovoj kompaniji. Osim reorganizacije kompanije i njenog oporavka, radnici i akcionari Robnih kuća traže i isplatu akcija u vrednosti od 15 miliona evra koje su kupili 1992. godine, kao i isplatu zaostalih plata i doprinosa sa kamatama.

Arsenić je juče saopštio da poslao pismo premijeru Vojislavu Koštunici u kome traži razgovor oko razrešenja situacije u ovom preduzeću i da očekuje odgovor već u ponedeljak. U slučaju da ne dobije odgovor do tog dana, akcionari će odmah najaviti radikalni protest i neće se povlačiti sa ulica dok im se ne ispune zahtevi.

Srpko Tadić, član Protestnog odbora, kaže da je Koštunica u razgovoru sa akcionarima 1. marta obećao da će razrešiti problem, štaviše, on je istakao je da će to biti način da se krene u razračunavanje sa tajkunima.

Protest radnika Robnih kuća "Beograd" počeo je 25. januara ove godine, a deo njih je 22. februara stupio u štrajk glađu zbog čega je nekoliko radnika dospelo u bolnicu. Potpredsednik Protestnog odbora Milanka Mitrović rekla je juče da akcionari koji protestuju već 131 dan insistiraju na razgovorima o mogućnostima izlaska iz stečaja i reorganizaciji te kompanije.

U restrukturiranju Robnih kuća "Beograd" nastao je zastoj jer Agencija za sanaciju banaka i osiguranje depozita nije htela da održi sednicu Upravnog odbora na kojoj bi se utvrdila tačna potraživanja ugašenih banaka od te kompanije, poput Beobanke. Bez održavanja te sednice, akcionari smatraju da nije moguće održati Skupštinu poverilaca i izglasati program reorganizacije.

S. J. - agencije


vesti po rubrikama

ekonomija

Radnici RK "Beograd" posle susreta sa ministrom Bubalom najavili nove proteste
Rat "malih" i "velikih" akcionara "Energoprojekta"
Atanacković: NIS otvara prostor za monopol
Jeftiniji roming sa RS i Crnom Gorom
Predstavnici "Er Indija" u Beogradu zbog "Jata"
"Mobilkom" kreće od nedelje