GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

Sipa preuzela od MUP-a kompletnu istragu u slučaju Stankovića

Ni pomagači nisu otkriveni

Čađo: MUP je uradio sve što se od njega očekivalo. Salkić: Želim odgovor u vezi sa procedurom za raspisivanje međunarodne poternice, posebno zbog izjava da se tokom praznika nije mogla pokrenuti procedura

BANJALUKA - Agencija za istrage i zaštitu (Sipa), prema nalogu Tužilaštva BiH, preuzela je od MUP-a Republike Srpske kompletnu istragu u slučaju bekstva Radovana Stankovića iz Kazneno-popravnog zavoda u Foči. Formiran je i poseban operativni tim istražilaca, koji će tragati za odbeglim Stankovićem. Zamenik direktora Sipe Dragan Lukač je rekao da je posebni tim Sipe dobio dva zadatka od Tužilaštva BiH.

- Prioritet je da se pronađe Stanković, a potom moraju da rasvetle okolnosti njegovog bega, što podrazumeva i utvrđivanje krivične odgovornosti onih koji su mu pomagali - kazao je Lukač i ujedno negirao tvrdnje nekih domaćih medija da se pod istragom nalaze svi zaposleni u KPZ Foča i osoblje fočanske bolnice.

Predsednik Vlade RS Milorad Dodik je rekao da je ključna odgovornost na upravi zatvora i ljudima zaduženim za bezbednost u KPZ Foča. Dodik je naglasio da određenu političku odgovornost snosi i sam ministar pravde Džerard Selman.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo potvrdio je da od početka aktivnosti na pronalaženju osuđenika Radovana Stankovića, MUP je uradio sve što se od njega očekivalo i što je njegova zakonska obaveza.

MUP NE RADI PRAZNICIMA

Ministar Čađo je podsetio da su 27. i 28. maj bili neradni dani u RS, a da je za upotpunjavanje zahteva za raspisivanje međunarodne poternice bilo potrebno prikupiti određenu dokumentaciju o statusnim pitanjima odbeglog lica.

- Istog dana kada je MUP RS dobio obaveštenje o bekstvu Radovana Stankovića, pripadnici MUP-a blokirali su puteve i izvršili odgovarajuće radnje, uključujući i predistražne - rekao je Čađo u toku aktuelnog časa sednice Narodne skupštine RS.

Odgovarajući na pitanje poslanika SDA Ramiza Salkića zašto je MUP RS sa, navodno, zakašnjenjem Interpolu uputio zahtev za raspisivanje međunarodne poternice, Čađo je rekao da je MUP istoga dana izdao centralnu poternicu za Stankovićem i uputio je Graničnoj policiji BiH i MUP-u Bosansko-podrinjskog kantona u Goraždu i bio u kontaktu sa bezbednosnim strukturama iz susednih zemalja.

- U subotu, 26. maja, u prepodnevnim časovima od direktora KPZ Foča zatražili smo nalog za raspisivanje međunarodne poternice, kako predviđa zakon. Nismo ga dobili toga dana, pa smo ga zatražili i sutradan i dobili ga u nedelju, 27. maja - kazao je Čađo.

Poslanik SDA Ramiz Salkić zatražio je i pisani odgovor od MUP-a RS u vezi sa procedurom za raspisivanje međunarodne poternice.
- Cenim sve što je uradila policija, ali tražim odgovor u pisanoj formi, posebno to da zbog praznika begunci mogu ići tamo gde hoće i kako hoće jer se ne može pokrenuti procedura u neradne dane - rekao je Salkić.

Sud BiH osudio je Stankovića na 20 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti počinjene tokom rata na području Foče. To je bio prvi slučaj koji je Haški tribunal ustupio pravosudnim organima BiH.

O.Ratković


vesti po rubrikama

^Republika Srpska

Sipa preuzela od MUP-a kompletnu istragu u slučaju Stankovića
Alarmantni podaci povodom Svetskog dana borbe protiv pušenja
Protiv Hrvatske pokrenuti tužbu za genocid u Jasenovcu
Poslanici u Skupštini Republike Srpske izglasali "novu" himnu
   


     


FastCounter by LinkExchange