GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Reporteri Glasa među 120 novotarija na izložbi pronalazaštva u Beogradu

Ekspres kazanče za pečenje rakije

Najviše pažnje privlače - dugme za dozivanje konobara, biopiramida za neutralizaciju štetnih zračenja, uređaj za izdvajanje lišća i grančica iz šljiva

Sigurnosni prekrivač za krevet, cipele koje menjaju boju, slavski sto na rasklapanje, dugme za dozivanje konobara, kazanče za brzo pečenje rakije, biopiramida za neutralizaciju štetnih zračenja... Ovo su samo neke od 120 novotarija, koje su ovih dana našle svoje mesto pod krovom Etnografskog muzeja, u čijem se atrijumu održava 27. međunarodna izložba pronalazaka, novih tehnologija i industrijskog dizajna "Pronalazaštvo Beograd 2007".

Već na ulazu uputiše nas organizatori na Nikolu Hadžića iz Beograda. I da smo hteli, ne bismo ga promašili, jer je svoj izum, ogromni žuti kanu, "parkirao" baš na samom ulazu.
- Taj će, verovatno, da dobije nagradu za dizajn-došapnuše nam u poverenju, da niko ne čuje, dok nam je Nikola objašnjavao kako je, u stvari, reč o kombinaciji kajaka i kanua za rekreativce, kojim se može ploviti kako mirnim, tako i brzim vodama.

- Težak je samo 20 kilograma i potpuno je otvoren... Probao ga ja nedavno u Livnu, skroz se vodom napunio, a nije potonuo. To je zbog te pur pene kojom su punjene stranice - hvali svoj izum Nikola, ali mu posetioci odmah nađoše manu.

- Još da ima pregradu za pivu. I da sam vesla, bilo bi još bolje - dobaci neko, dok se na metar odatle Marko Lukić, inovator iz Banjaluke, svojski trudio da što bolje prikaže svoj " Uređaj za izdvajanje lišća i grančica iz šljiva".

Prema njegovim rečima, pravo čudo tehnike.
- Kad skupljaš te šljive, nakupi se sa njima svega i svačega. A ovo radi jako brzo - ako radnik za dan sredi 300 kila, on toliko uradi za po sata. A tu je i "jež", koji skuplja šljive koje padnu van cerade, da ne moraš da ih diraš rukama. Samo nabodeš i gotovo. Kako radi, mogu da ti objasnim, al' da ne pišeš, da me ne pokradu - oprezan je gost iz Republike Srpske.

SRPSKA GITARA

Dušan Spasenović je na izložbu došao da predstavi dva elektromotora, ali su veću pažnju posetilaca ipak privukle ručno pravljene gitare, koje je poneo onako, pride. Predstavljajući nam svoj rad, Dušan se hvali da su svi delovi ručno izrađeni, pa čak i mistični krst sa Hristom, zbog kog ju je i nazvao "srpska gitara".
- Nastala je pre 20 godina, od specijalno prepariranog orahovog drveta. Sastoji se iz dva dela - vrata s rezonatorskom kutijom i poklopca. Žice su spuštene, ugrađene u središte rezonatorske kutije, tako da nema rasipanja zvuka, a ima i mikrofon ugrađen u središte kutije. Unikat je, a tajna je u tome što je drvo zaštićeno na srednjevekovni način. Ležalo je od početka jeseni do proleća u stajskom đubrivu - objašnjava Spasenović i priča kako je gitaru već testirao mladić iz Beogradske filharmonije i bio oduševljen njenim zvukom.

Bora Krajčinović odmah nudi i odgovor i na pitanje šta sa tolikim šljivama. Pravo u kazanče, pa u flašu.
- Ovo ti je kazanče s kojim za dan sve završiš, a struje troši veoma malo. Ne čekaš vrenje, nego sve pečeš odma'. Tu gore u kazan staviš voće, uključiš na 30 stepeni i ostaviš preko noći. Sutra okreneš na 100 i odma' dobiješ rakiju. Od 100 kila voća, 10 litara rakije, pa ti vidi - objašnjava Bora, mašući fotografijom kazančeta, koji zbog težine, nije doneo na ovogodišnji sajam.

U susednoj sali okupili se radoznalci oko čudne skalamerije, nalik onim srednjovekovnim spravama za mučenje, te gledaju kako Obrad Ristić šrafi devojku za sto.
- Dobro je tako, dobro je... Ne morate baš toliko da me zatežete. Mi se ovo sad šalimo, samo za snimanje - ubeđivala je koleginica sa jedne beogradske televizije autora pronalaska.

Kao ona baba, što onomad dade dinar da uđe u kolo, a dva da iziđe, poče da se buni pre nego što joj je čovek vrat ušrafio, a gde su još ruke, noge, kolena...
- Ma, samo je vi dobro pritegnite, možda dobije još koji centimetar - dobaciše kroz smeh članovi ekipe, dok je Obrad lagano ispravljao sto, maltene u uspravan položaj.

Tek kad devojku uspešno spustiše uz pomoć dizalice za kola, a potom u jednom komadu skinuše s onog stola, saznasmo da je, u stvari, reč o "aparatu za istezanje kičme i jačanje mišića kičmenog stuba", koji kad mu se skinu svi dodaci, može da služi i kao sto za masažu.

- Tu su držači za fiksiranje vrata i glave, ramena, kolena... Sve se šteluje, ležaj se posle samo spusti i isteže. I sam sam, zbog loših vratnih pršljenova, godinama patio od vrtoglavica. Onda sam pitao doktorke kako bi ta sprava trebalo da izgleda i - za mesec dana krevet napravio. Inače sam automehaničar, ali me muka naterala da postanem pronalazač - priča Ristić, i hvali se kako novinarka nije prva koja je krevet probala, jer je neustrašivih znatiželjnika od početka nedelje bilo bar desetak.

- I, svi prezadovoljni. Kažu, prosto osete kako im se kičma tegli - ponosan je autor.

Preuzeo nas je već inženjer sa susednog štanda. Po principu "imamsamo10sekundiizatoćugovoritivrlobrzo", pokušava da nam objasni princip rada termoprekidača, ali ne ide.
- Tamo prekidač, ovde relej... 16 ampera... podesiš temperaturu i radi. I sve je made in Srbija - sipao je informacije kao iz rukava, ali je nama, elektortehničkim laicima, ostala samo jedna nerazjašnjena. Čemu to, zapravo, služi. Trudili se da shvatimo, trudili, a onda odustali.

Pažnju nam privuče štand "Zastave", na kom su stručnjaci predstavljali snajper "crna strela", u koji je ugrađeno čak 16 inovacija, a potom i Nikola Đotunović, sa svojim "Malim divom". A, mali div je, u stvari, veliki daljinski sistem za ulazne kapije, koji radi na solarni pogon.

- A, ako nema sunca, opet nemaš brige, jer, kad se jednom napune, vrata imaju zalihu za 100 novih otvaranja. Prednost je što ne troše struju, nema sajli, lanaca, kablova, a mogu da nose do 300 kilograma. Zato mogu da služe za pomeranje pregradnih zidova, kulisa. Kao mali robot. Ćuti i gura - zaključuje Đotunović.

A. Klarić - Žak


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Kako je Slobodan Mićić, vlasnik agencije "Kon tiki", postao počasni konzul daleke severne zemlje
Osmogodišnji Kristijan Grešak igra u fudbalskom timu Kula sa dvaput starijim saigračima
Reporteri Glasa među 120 novotarija na izložbi pronalazaštva u Beogradu
Dvoje kanadskih naučnika zaslužni su za otkrivanje "supermenovske" dimenzije minerala nađenog u Srbiji