GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

Vlada Srbije juče osnovala Savet za nacionalnu bezbednost

Evropa na potezu

BEOGRAD - Srbija se juče i zvanično pomakla s mrtve tačke kada je reč o Hagu i Evropi, pošto je vlada obrazovala Savet za nacionalnu bezbednost i Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom. Eto još jednog dobrog signala za evropskog komesara Olija Rena, koji će sutra ugostiti Borisa Tadića, ali i Karlu del Ponte, od koje očekujemo pozitivnu ocenu, a time i ključ za obnavljanje pregovora s EU, čiji je nastavak, izgleda, samo pitanje još koje nedelje.

Na čelu Saveta je Tadić, koji će ga i sazivati, dok će dnevni red utvrđivati sa premijerom Vojislavom Koštunicom. Tu su i ministri odbrane, policije i pravde, načelnik Generalštaba VS, direktor BIA, rukovodioci Vojne službe bezbednosti i Vojno-obaveštajne službe, a sekretar je šef Tadićevog kabineta.

- To je značajan korak, kojim se jačaju kapaciteti države u borbi protiv terorizma i kriminala, ali i izvršavanju međunarodnih obaveza. A sve vreme se vode razgovori i o novom šefu BIA i veoma je važno da on bude osoba opšteprihvatljiva za sve u vladi, od stručnog i političkog kredibiliteta - rekao je juče ministar pravde Dušan Petrović i dodao da će to regulisati i zakonom, a da je doneta uredba zbog hitnosti.

NOVI KADROVI I AMBASADORI

Vlada je juče postavila državne sekretare u ministarstvima odbrane (Igor Jovičić i Aleksandar Miščević), finansija (Slobodan Ilić), telekomunikacije (Milenko Cvetinović), vera (Nevena Vitošević-Đeklić i Milan Brdar), i generalnog sekretara u MIP-u Mirka Stefanovića. Potvrdila je već poznate ambasadore u Rusiji, Slovačkoj, Španiji, Portugaliji, Kanadi i Oebsu. Na čelu Saveta za NIP je Dragan Đilas, koordinator predpristupnih instrumenata EU je Božidar Đelić, a čelnik UO Fonda za razvoj Mlađan Dinkić.

Iako je za osnivanje saveta povod Hag, različiti su, pošto se prvi bavi opštom bezbednošću zemlje.
- Nacionalni je tu zbog dostave dokumenata Hagu, oslobađanja svedoka čuvanja tajne, pomoći odbrani i porodicama optuženih. I ne formira se u predvečerje posete Karle del Ponte Beogradu, već zbog zahteva tužilaštva i odbrane - rekao je ministar Rasim Ljajić i dodao da će sastav utvrditi na sledećoj sednici vlade.

A Tadić i Koštunica, tvrdi naš izvor, neće u ponedeljak Del Ponteovoj ponuditi ništa spektakularno o Ratku Mladiću.
- Njihov glavni adut je dokaz da su sada bezbednosne službe koordinisane i rešene da bace haško breme, a to je prilika i da s njom porazgovaraju kako da reše problem - rekao je on.

Da je ta Karlina poseta specifična istakao je Ljajić, a i poslednja je Beogradu pre odlaska s te dužnosti.
- Prvi put je tu na poziv premijera i predsednika, imaće više susreta nego ikad, predočićemo joj dosadašnje akcije oko Akcionog plana, one u toku i buduće. Očekujemo pozitivno intoniranu ocenu, ali ne do kraja, pošto Mladić nije u Hagu. To će otvoriti vrata za nastavak pregovora s EU - kazao je on.

Ren će, pre toga, Tadiću preneti "listu preciznih koraka" koje Beograd mora da preduzme da bi se približio EU, a najvažniji je hapšenje haških begunaca. Kako je nova vlada posvećena saradnji s Hagom, pregovori bi mogli uskoro biti nastavljeni i završeni za dva-tri meseca.

A evropski izvori Tanjuga tvrde da je za brz nastavak pregovora potrebna još jedna "konkretna" haška akcija Beograda. I portparol tužiteljke Olga Kavran izjavila da se Karla nada da će Srbija konkretnim rezultatima potvrditi spremnost za punu saradnju sa Sudom, što uključuje hapšenje Mladića, Radovana Karadžića i ostalih begunaca.

J. J.


vesti po rubrikama

^politika

Uhapšen general Zdravko Tolimir
Američki plan trebalo je sinoć da bude podeljen u SB UN
Vlada Srbije juče osnovala Savet za nacionalnu bezbednost
Naš pregovarački tim sumnja u namere D' Aleme
SRS za ozbiljnu debatu o Kosmetu
   


     


FastCounter by LinkExchange