GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. 6. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Na petom TIBA festivalu 13 predstava iz 13 zemalja

Pozorišna avantura za decu u Beogradu

Prva na programu biće predstava "Na kraju sveta" u izvođenju internacionalne trupe NIE, koja okuplja umetnike iz Norveške, Češke, Poljske, Francuske i Engleske

BEOGRAD - Peti međunarodni pozorišni festival za decu Teatarska internacionalna beogradska avantura (TIBA) biće otvoren 4. juna, performansom ispred Biblioteke grada, odakle će krenuti vozić do montažnog TIBA grada na Trgu Nikole Pašića, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u gradskoj skupštini.

Do 10. juna biće izvedeno deset predstava u konkurenciji za nagrade, na više pozorišnih scena, uz tri predstave iz pratećeg programa u TIBA gradu, gde će se održavati i kreativne radionice za decu. Prva na programu biće predstava "Na kraju sveta" u izvođenju internacionalne trupe NIE, koja okuplja umetnike iz Norveške, Češke, Poljske, Francuske i Engleske.

Ta trupa je osvojila Gran pri na ovom festivalu pre dve godine. Novu predstavu izvešće u ponedeljak popodne na sceni "Boško Buha", gde će biti i repriza u utorak pre podne. Festival će ugostiti i umetnike iz Estonije, Danske, Nemačke, Hrvatske, Kanade, Španije i Slovenije, a od domaćih teatara za decu učestvuju Malo pozorište "Duško Radović", "Boško Buha" i "Puž".

Selektor Igor Bojović rekao je da je moto ovogodišnjeg festivala kontinuitet i kvalitet.
"Kada smo osnivali TIBU, želeli smo da našoj publici pokažemo moderne predstave koje nismo mogli da vidimo u prethodnom periodu izolacije. U međuvremenu, repertoar beogradskih pozorišta za decu postao je bliži svetu. Uveren sam da je TIBA na tom planu dosta uticala", naglasio je Bojović.

On je dodao da je većina predstava sa 5. TIBE već potvrđena na evropskim festivalima, a posebnu pažnju skrenuo je na kanadski spektakl "Bizarijum" koji pripada stilu uličnog teatra i biće izveden u Tašmajdanskom parku. Uz scene "Buha", "Radović" i "Puž", predstave će se igrati u Beogradskom dramskom i Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Ulaznice koštaju 400 dinara, sa popustom za školske posete.

Predstave u TIBA gradu biće besplatne, kao i učešće na celodnevnim radionicama za kreativno pisanje, origami, slikarstvo i mađioničarske veštine. Tu će biti postavljena i izložba fotografija "Nevidljiva deca", u saradnji sa Centrom za integraciju mladih.

Članovi festivalskog žirija biće dramaturzi Moca Kreft iz Slovenije i Jelena Mitrović iz Srbije i koreograf Megumi Tomita iz Japana. Izvršni producent TIBA festivala Jasmina Urošević rekla je da će i ove godine biti dodeljene nagrade: Gran pri - statueta i novčani deo od 1.500 evra, i Specijalna nagrada za nove pozorišne tendencije, koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 1.000 evra.

Ove godine je prvi put predviđen prateći program, koncipiran kao "TIBA grad" na Trgu Nikole Pašića, u okviru kojeg će nastupiti pozorišne trupe iz Slovenije, Španije i Hrvatske. Umetnički direktor TIBA festivala Nenad Nenadović rekao je novinarima da su predviđene četiri "celodnevne" radionice - slikarska, mađioničarska, radionica kreativnog pisanja i radionica origamija; a svakog dana od 17 do 18 sati radiće glumačka radionica.

Festival će biti otvoren vožnjom u "voziću" Knez Mihailovom ulicom, od Biblioteke grada Beograda do "TIBA grada" na Trgu Nikole Pašića, 4. juna u podne. Osnivač i pokrovitelj TIBA festivala je Skupština Beograda, a organizator Pozorište "Boško Buha".


vesti po rubrikama

^kultura

Na petom TIBA festivalu 13 predstava iz 13 zemalja
Izložba Dušana Otaševića
Izložba "Otrov" Morvene Kat i Dankana Barneta
Zoran Živković, dobitnik nagrade "Isidora Sekulić"
Markes u rodnom mestu posle 25 godina
Rođendan Novosadskog bras orkestra