GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak, 31. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam


 

Meštani sela Kamenare kod Kruševca uposleni u jagodnjacima

Rodilo kao nikad do sada

Branje jagoda počinje u osvit zore, u pet sati ujutro, a završava se pred sumrak, kada traktori sa punim prikolicama kreću ka odredištu za predaju jagoda. Najveće količine izvoze u Ukrajinu

KRUŠEVAC - Gotovo svako domaćinstvo u selu Kamenare, na dvadesetak kilometara severozapadno od Kruševca, a ovde ih ima oko 100, sa blizu 500 stanovnika, radi u jagodnjacima. Meštani kažu da je jagoda rodila kao nikad do sada, a i cena je, uprkos velikom broju kupaca i nakupaca, koji uglavnom, čekaju u obližnjim selima Konjuh i Parcane, stabilizovana na 100 dinara za prvu, a 80 za drugu klasu.
Posao na berbi jagoda počinje u osvit zore, u pet ujutro, a završava se pred sumrak, kada traktori sa punim prikolicama kreću ka odredištu za predaju jagoda. Najveće količine izvoze u Ukrajinu, ali i druge strane zemlje, a ponešto ostane i za domaću upotrebu i za zelene pijace.

Kako kažu meštani, na branju jagoda u popodnevnim satima uključeno je i oko tridesetak đaka seoske osnovne škole jer ovaj sezonski posao ne može da čeka, a i vreme beračima ide naruku.

- Jagode gajim više od dvadeset godina i ovo mi je glavno zanimanje. Došli su Ukrajinci, pa izvoze svu robu, a cena jagoda i nije loša, 100 dinara po kilogramu. Od ovog posla može lepo da se živi - priča Slaviša Sekulić, kome je pod jagodama šezdeset ari zemljišta.

Goran Stanisavljević kaže da je na mirazu, a na imanju njegovog tasta pod jagodama je 70 ari zemljišta. Prema njegovim rečima, posla ima "preko glave".

Danijela Todorović, frizerka, kaže da lepšeg posla od berbe jagoda nema.
- Cena nije loša, a svi vole sok, džem i slatko od jagoda - kaže Todorovićeva.

Jedan od najvećih proizvođača jagoda u selu Kamenare je firma" Radović", koja ima najbolje prinose zato što jagodu navodnjavaju po sistemu "kap po kap". Andrija Radović je, na upravo završenoj prvoj srpskoj "Jagodijadi", prekjuče , u selu Kamenaru pobrao prve nagrade.
- Trenutno pod zasadom jagoda imamo hektar i 30 ari, a naredne godine imaćemo pedesetak ari više. Sve će biti obuhvaćeno sistemom "kap po kap"- kaže Životije Radović.

Supružnici Slađana i Milorad Novaković kažu da svako jutro u jagodnjake ulaze odmah posle pet sati ujutro i beru ceo dan. Ovih dana pristigla im je pomoć, vratio se sin sa odsluženja vojnog roka, pa njih troje sa šezdesetak ari dnevno uberu oko 250 kilograma. Tako, od jagoda žive celu godinu.
- Jagode boljeg kvaliteta dajemo na berzu u Konjuhu, gde se okupljaju nakupci, a lošijeg idu u otkup - kaže Milorad Novaković.

R. Barjaktarević (Sina)


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Meštani sela Kamenare kod Kruševca uposleni u jagodnjacima
Viši Trgovinski sud u Beogradu potvrdio rešenje kragujevačkog Suda
Turističku berzu u Vrnjačkoj Banji posetilo 20.000 ljudi
Neuspeo pokušaj provalnika da se dokopaju dnevnika Ekonomske škole
   


     


FastCounter by LinkExchange