GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

četvrtak, 31. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

U Srbiji nema evidencije o broju mališana koji su žrtve trgovine ljudima

Bar 200 mališana na ulicama bez papira

BEOGRAD - Srbija je sve manje tranzitna zemlja kada je reč o trgovini decom, njeni građani sve više postaju žrtve ovog oblika organizovanog kriminala, rezultati su studije "Deca govore", koje je sprovela nevladine organizacije Save the children. Podaci iz 2005. godine pokazuju da su oko 60 odsto žrtava trgovine ljudima naši državljani, dok je 28 odsto njih maloletno, a ono što je najstrašnije, taj broj se konstantno povećava. Najmlađi su uglavnom žrtve trgovine zbog prostitucije, prosjačenja, ali i usvajanja ili prinudnog braka i rada, ili u vršenju krivičnih dela za odrasle osobe.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije i domaćih službi za pomoć žrtvama, u Srbiji je od 2001. do 2006. godine identifikovano ukupno 100 dece, žrtava trgovine ljudima. Većina su imali 16 i 17 godina.

Nevenka Žegarac, docent na Fakultetu političkih nauka, rekla je da nema tačnih podataka o broju "dece bez papira" i navela da je tokom prošle godine identifikovano oko 200 dece bez dokumenata i pratnje.
Milica Đorđević iz Centra za integraciju mladih i terenski istraživač istakla je da u Beogradu postoji samo jedno prihvatilište za mlade i da će Centar za integraciju u saradnji sa Save the Ćildren otvoriti svratište za decu sa ulice.
Predstavnici nevladinog sektora se slažu u oceni da u Srbiji ne postoji jedinstven sistem koji bi sprečio eksploataciju mališana.

S. Mališić


vesti po rubrikama

^društvo

U Srbiji nema evidencije o broju mališana koji su žrtve trgovine ljudima
Niš na ivici epidemije zbog loših higijenskih navika
Povodom Svetskog dana bez duvanskog dima iz Ministarstva najavljuju nove akcije
Na Sajmu zapošljavanja u Domu sindikata juče 32 firme nudile 450 radnih mesta
Umesto rasprave o predloženim zakonima, poslanicima ceo dana prošao u prepirkama
Na Sajmu zapošljavanja u Domu sindikata juče 32 firme nudile 450 radnih mesta