GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 15. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Ulice grada još se prskaju kondenzatom iz split sistema

Klime i dalje polivaju šetače

Gradska odluka o uređenju grada je nejasna u vezi postavljanja klima-uređaja, jer se nigde ne pominje "koji organ" treba da odobri njihovo instaliranje

Tropske vrućine koje su se, umesto u letnjim mesecima nastupile u maju, "uključile" su i mnogobrojne klima-uređaje u stanovima i poslovnim prostorijama. I dok oni koji obitavaju u prijatnim hladnim sobama uživajući u svežem vazduhu, prolaznici na gradskim ulicama, često završe poliveni. Da je reč o velikom problemu koji ne treba gurati pod tepih potvrdio je za Glas Miodrag Joksimović, pomoćnik gradskog sekretara u Sekretarijatu za inspekcijske poslove. Prema njegovim rečima, Sekretarijat će uputiti dopis svim gradskim opštinama čije nadležne službe treba da spreče dalje izlivanje kondenzata na ulice.

Prema nekim procenama, u Beogradu je na fasadama načičkano oko 60.000 rashladnih uređaja. Sudeći po tečnosti koja se može svakodnevno videti po ulicama, malo ko od vlasnika poštuje to da se voda koju ispušta "klima" sprovede u prostoriju koja se hladi, kako je inače i predviđeno izmenama i dopunama Odluke o opštem uređenju Grada Beograda od prošle godine.

KAZNE I DO POLA MILIONA DINARA

Na nivou Grada, kazna na licu mesta za fizičko lice koje ne poštuje pravilo odvoda kondenzata iz uređaja je 2.500 dinara, uz rešenje da reguliše nedostatak, dok je 10.000 dinara za preduzetnika, odnosno 12.500 za pravno lice plus 2.500 dinara za odgovorno lice u firmi. Ako se ne plati odmah, sledi prijava sudiji za prekršaje gde su kazne daleko veće, za preduzetnike 250.000, a za pravna lica 500.000 dinara.

U SO Savski venac saznajemo da je tokom prošle godine bilo nekoliko sporadičnih slučajeva žalbi građana na "klimu". Međutim, sagovornik koji je želeo da ostane anoniman kaže da je pomenuta Odluka o uređenju grada prilično nejasna kada je reč o postavljanju klima-uređaja, budući da nigde ne pominje "koji organ" treba da odobri instaliranje ovih uređaja, a takođe je nedefinisan i način njihove ugradnje. Jer, zna se da, primera radi, veli sagovornik iz Savskog venca, Odeljenje za stambeno-komunalne poslove izdaje dozvole za zidane objekte, kioske, letnje bašte, odgovarajuće komunalne priključke.

Marko Nikić, komunalni redar u SO Rakovica, takođe ističe da se posle svake prijave građana koja se odnosi na "klimu", a kojih je neznatno bilo u prošloj godini, uvek izlazi na teren.

- Napravimo zapisnik i posle dva dana proverimo da li je vlasnik klima-uređaja uklonio nedostatke. Ukoliko nije, onda postupamo onako kako nalažu propisi - rekao je Nikić.

N. Rakić


vesti po rubrikama

^Beograd

Ulice grada još se prskaju kondenzatom iz split sistema
Prvo ekipno takmičenje za juniore u atletici
Plaže Ade Ciganlije za vikend bile pune "neposlušnih kupača"
BEOGRADSKI VEKOVNIK - PIŠE JOVAN NIKOLIĆ
  


     


FastCounter by LinkExchange