GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 11. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Kula uskoro dobija savetovalište za brak i porodicu

Kad proradi pesnica

Projekat već spreman, jer se u proseku godišnje u ovoj bačkoj zajednici raskine sedamdesetak brakova. U "dijalogu" između supružnika s poremećenim bračnim odnosima često rade šake, pa Hitna pomoć i policija imaju pune ruke posla

KULA - Savetovalište za brak i porodicu, kao i mobilni timovi za prevenciju nasilja u porodici počeće da rade ukoliko se ostvari finansijski plan za ovu godinu Centra za socijalni rad u Kuli. Projekat za otvaranje savetovališta već je pripremljen, pošto se ono pokazalo kao neophodno, jer se godišnje u ovoj bačkoj zajednici raskine sedamdesetak brakova, sa više od 120 dece u proseku, koju treba poveriti jednom od razvedenih roditelja.

U "dijalogu" između supružnika sa poremećenim bračnim odnosima česta je pojava da prorade šake i pesnice, pa Hitna pomoć i policija imaju pune ruke posla. U toku jedne godine dogodi se stotinak slučajeva nasilja u porodici čije su žrtve najčešće žene i deca.

U minuloj godini ostvarena je izuzetno dobra saradnja sa policijom za 95 porodica sa poremećenim odnosima kojima Centar za socijalni rad pruža pomoć. Od ovog broja u pet slučajeva pokrenut je krivični postupak, u 33 prekršajni, a u 57 slučajeva izrečena je mera opomene.

SVE VIŠE MALOLETNIH PRESTUPNIKA

Zabrinjavajuće je i povećanje broja maloletnika koji ponavljaju prestupe, zbog čega im se određuje pojačan nadzor, što je mera neposredno pred upućivanje u vaspitno-popravne ustanove. Na osnovu sudskih postupaka koji su u toku, izvesno je da će ove godine još četvoro maloletnika iz kulske opštine dobiti zatvorske kazne. Ovi maloletnici potiču iz socijalno ugroženih porodica u kojima su i žene i deca bili žrtve nasilja u porodici.

Prema godišnjem izveštaju koji je sačinjen u Centru za socijalni rad, usluge ove ustanove koristi 4.237 osoba, što je skoro pedeset odsto više nego prošle godine.
- Dodeljujemo trenutne novčane iznose do hiljadu dinara za rešavanje najhitnijih problema, kao što je odlazak u bolnicu i pomoć od 3.000 dinara za kupovinu hrane i lekova - kaže Ivica Leščešen, direktor kulskog Centra za socijalni rad. U 2006. godini isplaćeno je 3.133 jednokratne novčane pomoći, godinu dana ranije 2.222. Ova vrsta pomoći isplaćena je za hranu i lekove.

- Pravo na materijalno obezbeđenje ostvarilo je 455 domaćinstava, što predstavlja pomoć za 1.200 lica. Građanima se pored stalnog mesečnog davanja, takozvanog materijalnog obezbeđenja porodice, za koje novac odobrava Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku isplaćuje i jednokratna pomoć iz opštinskog budžeta.

- Kada je reč o najmlađim korisnicima pomoći Centra, možemo se pohvaliti razvijenim sistemom hraniteljskih porodica u kojima je smešteno četrdesetpetoro dece. U ustanovama socijalne zaštite nalazi se šesnaestoro dece od kojih je osam mališana u specijalnim ustanovama - kaže Leščešen.

Data je i saglasnost za sklapanje četiri maloletnička braka. Iz šezdeset osam porodica sa poremećenim odnosima, 121 dete bilo je spremno za poveravanje drugim licima. Bilo je i 45 slučajeva maloletničke delinkvencije, za 14 je izrečen ukor, za 12 pojačan nadzor roditelja, za četiri nadzor staratelja, a dva maloletnika upućena su u vaspitne ustanove.

S. Tomić (Sina)


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Kula uskoro dobija savetovalište za brak i porodicu
Prodavci polovne robe oterani na buvljak
Ribokradice vole šarena
Večeras otvaranje Međunarodnog poljoprivrednog sajma
 


     


FastCounter by LinkExchange