GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 11. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Toni Bler 27. juna napušta funkcije premijera Velike Britanije i lidera laburista

Radio sam ispravno

Aktuelni premijer ostaće na funkciji dok laburisti ne izaberu novog lidera koji će automatski postati premijer - najverovatnije Gordona Brauna

Deset godina pošto je kao vihor osvojio vlast u Velikoj Britaniji, sve nepopularniji premijer Toni Bler (54) juče je konačno obelodanio ono što se od njega mesecima očekivalo - da 27. juna napušta funkcije premijera i lidera Laburističke stranke, javlja AP.

- Ruku na srce, uradio sam ono što sam mislio da je ispravno - rekao je Bler juče pristalicama u Sedžfildu, svojoj izbornoj jedinici iz koje je pre deset godina krenuo u osvajanje vlasti. Posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001 bilo je ispravno "stati rame uz rame s našim najstarijim saveznikom, i ja sam to iz uverenja i uradio", kazao je Bler, dodajući da je isto postupio u slučaju vojnih intervencija u Avganistanu i Iraku, s tim što je povratni efekat, jačanje globalnog terorizma, bio snažan, nemilosrdan i skup. - Možda sam pogrešio. Na vama je da procenite - kazao je Bler tokom kratkog, gotovo apologetskog govora, izveštava AP.

Toni Bler će na premijerskoj funkciji ostati dok laburisti ne izaberu novog lidera. Bi-Bi-Si procenjuje da bi ta procedura mogla da potraje i do dva meseca tokom kojih će Bler nastaviti da vodi zemlju. Javna je tajna da je za novog premijera viđen aktuelni ministar finansija Gordon Braun. Time što će postati šef vladajuće stranke, Braun će po britanskom Ustavu automatski postati i premijer, i biti na vlasti do izbora koji se najkasnije mogu održati 2010.

POUKE ZA NOVOG PREMIJERA

Kolumnista Gardijana Timoti Garton Eš on Eš stoga sa stranica Gardijana poručuje da Gordon Braun, koji je viđen za novog premijera, mora da izvuče pouku iz tri Blerove krupne spoljno političke greške. Da nikada više ne zloupotrebi barjak liberalnog intervencionizma i da prvo iskoristi sve miroljubive oblike te vrste intervencija. A ako i dođe do primene vojne intervencije kao krajnjeg sredstva, ona nikako ne sme da bude fikcija obavijena tajnim obaveštajnim podacima i mora se zasnivati na odgovarajućem pravnom, demokratskom i multilateralnom autoritetu. Drugo, savetuje Timoti Garton Eš u Gardijanu, samo jaka i jedinstvena Evropa može da bude strateški partner koji je Amerikancima sada toliko potreban. A da bi se došlo do snažne Evrope, britanski premijer mora da hrabro stane na megdan neizabranim medijskim magnatima koji trenutno diktiraju britansku politiku prema Evropi, stav je autora teksta u Gardijanu.

Bler će biti zapamćen po uspostavljanju mira u Severnoj Irskoj posle decenija nasilja, po jedine u istoriji tri uzastopne pobede svoje Laburističke stranke na izborima, i po tome što je tu partiju premestio sa levice u centar političkog spektra, sumira Rojters. Odlazi neomiljen iz više razloga: 2003. je poslao britanske trupe u Irak, prvi je premijer koji je dospeo u središte korpucionaške afere i povlačio je nepopularne poteze koji su izazvali pobunu u Laburističkoj stranci septembra prošle godine zbog čega je bio prinuđen da obeća da će otići u roku od godinu dana.

Dejli telegraf piše da je Toni Bler planirao da svoju političku završnicu odigra u ulozi tragičnog heroja - premijer na svoje povlačenje gleda kao na pedesetodnevnu tragediju tokom koje će zahvalni narod imati priliku da kaže zbogom najvećem državniku koga je svet ikada video. U daleko ozbiljnije sročenom tekstu, Gardijan navodi da rezultati ankete koju je list sproveo ukazuju da će Toni Bler otići s položaja praćen do neba visokim ocenama laburističkih pristalica i nevoljnim uvažavanjem glasača ostalih stranaka.

I pored rata u Iraku i naglog pada podrške njegovoj stranci, Bler će za 60 odsto svih birača i 70 odsto laburističkih simpatizera, ostati upamćen kao snaga promena - ne nužno onih nabolje. Osamdeset odsto laburističkih glasača smatra da je on bio dobar za zemlju, a to mišljenje deli 44 odsto Britanaca s pravom glasa. A to je, primećuje Gardijan, daleko bolji rejting od onoga koji, po ispitivanjima javnog mnjenja, laburisti trenutno uživaju.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Toni Bler 27. juna napušta funkcije premijera Velike Britanije i lidera laburista
Milorad Dodik odbacio predlog lidera SDA Sulejmana Tihića
Vratio se Sarkozi
Papa Benedikt 16. počeo posetu Brazilu
 


     


FastCounter by LinkExchange