GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 11. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Polufinalno veče takmičenja za Pesmu Evrovizije u Helsinkiju

Najveća televiziska fešta na svetu

Takmičenje za Pesmu Evrovizije u Helsinkiju, 52. po redu, zvanično je počelo prijemom na kome je gradonačelnik finske prestonice ugostio članove delegacija zemalja učesnica, novinare i sve one koji su došli da pruže podršku predstavnicima svojih zemalja. Prijem dobrodošlice održan je u zdanju "Finlandija Haus".

Posle četvorodnevnih proba polufinalista, juče su finalisti prvi put bili u prilici da pokažu šta su pripremili za publiku iz cele Evrope. Sinoć je u helsinškoj Hartval areni održano polufinalno veče Izbora za Pesmu Evrovizije.

Nastupili su predstavnici 28 zemalja među kojima, kao petnaesta po redu, i naša Marija Šerifović sa kompozicijom "Molitva" za koju je muziku komponovao Vladimir Graić, a autor teksta je Saša Milošević Mare. Uz Mariju na sceni bilo je pet pratećih vokala - Ivana Selakov, Ksenija Milošević, Ana Milenković, Sanja Bogosavljević i Suzana Dinić.

Domaćini ovogodišnjeg takmičenja su voditeljski par Jana Pelkonen i Miko Lepilampi. Deset kompozicija koje osvoje najviše glasova izboriće pravo nastupa na finalnoj večeri u subotu, 12. maja. Na polufinalnoj večeri, po redosledu nastupa pevaju: Bugarska, Izrael, Kipar, Belorusija, Island, Gruzija, Crna Gora, Švajcarska, Moldavija, Holandija, Albanija, Danska, Hrvatska, Poljska, Srbija, Češka, Portugal, Makedonija, Norveška, Malta, Andora, Mađarska, Estonija, Belgija, Slovenija, Turska, Austrija i Letonija.

U finalu 12. maja biće izvedene 24 kompozicije, deset najbolje plasiranih sa polufinalne večeri, deset najbolje plasiranih zemalja sa prethodnog festivala i "velike četvorke" koja je direktno plasirana: Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nemačke i Španije.

Redosled nastupa na polufinalnoj večeri određen je na sastanku šefova delegacija u Helsinkiju 12. marta. Ove godine je u postupak žrebanja uvedeno novo pravilo, prema kojem su šefovi delegacija prvih pet izvučenih učesnika polufinala i prva tri izvučena učesnika finala mogli sami da izaberu svoj redosled nastupa.

Preostale zemlje su zatim dobile nastup redom po redosledu izvlačenja od nezauzetih mesta. Delegacije svih zemalja koje su imale pravo da biraju redosled nastupa izabrale su drugu polovinu odgovarajuće večeri. Vreme glasanja ove godine je povećano sa 10 na 15 minuta.

Takmičenje u Finskoj, zemlji čiji je predstavnik na Pesmi Evrovizije 2006. godine sastav Lordi, pobedio, pratiće 2.000 novinara iz celog sveta. Karte za čuvenu finsku Ledenu dvoranu rasprodate su još u decembru za nepunih 20 minuta, a njihova cena je bila 195 evra.

Domaćin jednog od najpoznatijih šou programa na svetu finska nacionalna televizijska mreža YLE predvidela je za Pesmu Evrovizije budžet od 13 miliona evra. Pored evropskih zemalja, program se prenosi u Australiji, Egiptu, Koreji, Novom Zelandu, Kanadi, Indiji, Jordanu i SAD, bez obzira što te zemlje nemaju učesnike na Pesmi Evrovizije. Ovo je najveća TV fešta u Evropi, a direktan prenos finala, kako se veruje, pratiće oko 120 miliona gledalaca.


vesti po rubrikama

^reflektor

Polufinalno veče takmičenja za Pesmu Evrovizije u Helsinkiju
 


     


FastCounter by LinkExchange