GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 11. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Ističu poslednji trenuci za formiranje nove izvršne vlasti

Tadić i Koštunica u pet do dvanaest

U kabinetu predsednika Borisa Tadića nisu mogli da nam potvrde informaciju o sastanku dva lidera, kazavši da će nas o tome "obavestiti kasnije", dok su nam u kabinetu premijera Vojislava Koštunice rekli da "ako do sastanka dođe, to će se vrlo brzo saznati"

BEOGRAD - Agonija oko sastava nove izvršne vlasti ulazi u poslednje sate, (ne)suđeni koalicioni partneri DS i DSS, trebalo je juče kasno popodne da definitivno odluče hoće li u cajtnotu ipak formirati "vladu demokratskog bloka" ili će se nakon tromesečnog pregovaranja ponovo ići na izbore.

U kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića nisu mogli da nam potvrde informaciju o sastanku dva lidera, kazavši da će nas o tome "obavestiti kasnije", dok su nam u kabinetu premijera Vojislava Koštunice rekli da "ako do sastanka dođe da će se to vrlo brzo saznati".

Juče se, nezvanično, u krugovima bliskim vrhu Srpske radikalne stranke mogla čuti informacija da je lider te stranke Vojislav Šešelj aminovao sporazum između SRS-a i narodnjačke koalicije, po kome bi se radikali podrškom manjinskoj Koštuničinoj vladi revanširali za postavljenje Tomislava Nikolića na čelo srpskog parlamenta.

DS ĆE SE BORITI DO KRAJA

Predsedništvo DS-a odlučilo je juče da će u sledećih nekoliko dana uložiti napore da Srbija dobije demokratsku vladu i predsednika skupštine, javlja Tanjug. DS neće odustati od principa kojima se do sada rukovodila i izražene volje građana na izborima 21, januara, saopšteno je posle šestočasovne sednice.

Šešelj je, navodno, to preneo generalnom sekretaru svoje stranke Aleksandru Vučiću, koji mu je bio u poseti u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu. Međutim, takvu informaciju kategorično su demantovali čelnici SRS-a.

Rok za formiranje Vlade Srbije ističe u ponedeljak 14. maja u ponoć i ukoliko do tada ne bude sastavljena nova izvršna vlast, raspušta se parlament i raspisuju novi izbori. Predsednik Srbije Boris Tadić u utorak je, posle izbora Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine, pozvao stranke koje su za njega glasale - DSS, NS, SRS i SPS da ga do 11. maja obaveste ukoliko imaju zajedničkog kandidata za predsednika nove vlade, ali one to za sada nisu učinile.

Tadić je pozvao i, kako je kazao, "progresivne snage našeg društva" da pokažu odgovornost i učine napor "radi obezbeđivanja napretka i evropske budućnosti Srbije".
- Spreman sam da potpišem koalicioni sporazum, koji podrazumeva da u sektoru bezbednosti postoji međusobna kontrola da niko nema apsolutnu dominaciju, sporazum koji podrazumeva da DS nema premijera i koji podrazumeva da čak i ministar za kapitalne investicije dobije svoje ministarstvo - kazao je nedavno lider DS-a. Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica, izjavio je da ta stranka nije čula "nijedan racionalan argument zašto je olako i preko kolena odbijen predlog DSS -a za formiranje vlade"

Konsultacije u demokratskom bloku o formiranju vlade nisu prekinute, ali za sada nisu donele nikakav rezultat. Takođe, prema nezvaničnim izvorima, tokom vikenda će biti održana sednica Glavnog odbora DSS-a.

S. D.


vesti po rubrikama

^politika

Ističu poslednji trenuci za formiranje nove izvršne vlasti
Izbor Nikolića uzdrmao Srbiju, ali i svetske zvaničnike
Vanredno stanje kao državni udar
Nema razloga za paniku zbog Kosmeta
Formirana polovina odbora
SAD plaćaju cenu za Kosovo
   


     


FastCounter by LinkExchange