GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 11. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

"Homoljski motivi" biće održani u Kučevu od 28. maja do 3. juna

"Balkanika" za jubilej

U okviru pratećeg programa, posetioci će moći da prisustvuju i demonstraciji ispiranja zlata na reci Pek i izboru za najlepšu pastiricu kučevačkog kraja. Prema najavi organizatora, na ovoj smotri planira se i otvaranje druge faze izgradnje pećine Ravništarka

KUČEVO - Jubilarna Smotra izvornog narodnog stvaralaštva "Homoljski motivi", 40. po redu, održaće se u Kučevu od 28. maja do 3. juna, dok će Festef 2007, kao izdvojen program, biti održan početkom jula. Centralni program manifestacije zakazan je za 2. jun, kada će učesnici prodefilovati ulicama Kučeva, a kulturno-umetnička društva iz zemlje i inostranstva nastupiće na koncertu izvornog narodnog muzičkog stvaralaštva.

Po izboru selektora manifestacije, etnomuzikologa dr Dragoslava Devića, u okviru smotre biće organizovan Drugi festival "Truba Miroslava Matušića", na kome će se takmičiti trubači solisti, uz reviju trubačkih orkestara Srbije. Takođe, biće održana i šesta kolektivna izložba slikara homoljskog kraja "Braničevska paleta" i Opštinska smotra dečjeg izvornog stvaralaštva.

U pratećem programu "Homoljskih motiva" biće organizovana svečana akademija povodom jubilarne smotre, izložba slikara Petra Anđelkovića i koncert beogradske etno-grupe "Balkanika". Takođe, održaće se i prodajna izložba homoljskog sira i meda, takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela i izložba narodnih rukotvorina "Zlatne ruke".

U okviru pratećeg programa, posetioci će moći da prisustvuju i demonstraciji ispiranja zlata na reci Pek i izboru za najlepšu pastiricu kučevačkog kraja. Prema najavi organizatora, na ovoj smotri planira se i otvaranje druge faze izgradnje pećine Ravništarka, koja je za posete svečano otvorena na prošlogodišnjoj manifestaciji, 3. juna 2006. godine, posle 23 godine istraživanja.

Osim praćenja programa smotre, organizatori posetiocima preporučuju i obilazak manastira Gornjak i Vitovnica, pećine Dubočka i Ceremošnja, u čijoj blizini je Botanički park-arboretum, sa biljnim vrstama karpatsko-balkanskog područja, kao i etnopark sa eksponatima koji govore o zanimanjima, običajima i predmetima materijalne kulture stanovnika Homolja.

U sklopu "Homoljskih motiva", ali kao vremenski izdvojen program, u Kučevu će se od 5. do 8. jula održati 16. festival televizijskog etnološkog filma, Festef 2007. Najboljima će biti dodeljena statua "Zlatni pastir", Gran pri Festivala, nagrada za najbolji etnološki zapis, najbolju režiju, najbolji scenario, najbolji amaterski film i najboljeg kamermana.

D. Novković (Sina)


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

"Homoljski motivi" biće održani u Kučevu od 28. maja do 3. juna
Zaoštren sukob sindikalaca "Nezavisnosti" i rukovodstva Doma zdravlja
Italijan počasni građanin
Trofeje čuvaju za turiste
   


     


FastCounter by LinkExchange