GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 11. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Vlada Srbije iznenada odlučila da odobri veće cene Elektroprivredi

Struja poskupljuje 15 odsto od utorka

Vlada je ovakav potez mogla da povuče još od 14. februara i tako smanji gubitke EPS-a zbog niskih cena, a po novom obračunu cena elektrike, tek od 1. juna, kada ovaj propis stupa na snagu

BEOGRAD - Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici dala saglasnost na Odluku Upravnog odbora Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" o povećanju cene električne energije za 15 odsto od 15. maja, a još jedna manja korekcija trebalo bi da usledi posle usvajanja novog tarifnog sistema.

Ova odluka deluje pomalo iznenađujuće jer je poskupljenje odobreno po staroj metodologiji, što je vlada mogla da uradi više meseci unazad i time spreči gubitke EPS-a zbog niske cene. Opravdanje za oklevanje moglo bi da bude čekanje nove metodologije, koju završava Agencija za energetiku, ali bi tada poskupljenje bilo moguće tek 1. juna, kada ovaj propis stupa na snagu. Nejasno je njeno odugovlačenje posebno kada se zna da je predlog UO EPS-a, po staroj metodologiji, za veće cene od 1. marta za 21,5 odsto u njenim fijokama od 14. februara.

Inače, poslednje poskupljenje struje bilo je prošle godine od 1. aprila, za 15 odsto, tada je cena za domaćinstva povećana oko 12 odsto, a za privredu oko 20 odsto. I ove godine bi poskupljenje trebalo da bude veće za preduzeća, a manje za građane. Kilovat-sat struje trenutno košta oko 4,2 evrocenta, a sa novim poskupljenjem trebalo bi da dostigne oko 4,8 evrocenti, što će i dalje biti naniže u okruženju.

KASNI METODOLOGIJA

Novu metodologiju obračuna cene struje po prvi put priprema Agencija za energetiku, a njena primena odložena je umesto 1. aprila na 1. jun. Nova metodologija za formiranje cena znači da Agencija kontroliše iznos poskupljenja na osnovu parametara koji se primenjuju svuda u svetu, tako da EPS ne može da kroz poskupljenje opravdava nerealne troškove. Do odlaganja je došlo jer EPS i Elektromreža Srbije, javno preduzeće zaduženo za prenos struje, nisu usaglasili svoje cenovnike među sobom, a zatim i sa Agencijom.

Radomir Naumov, ministar rudarstva i energetike, izjavio je posle sednice vlade, kako prenose agencije da je poskupljenje bilo neophodno, kako bi se obezbedila sigurnost snabdevanja i podsetio da je cena poslednji put povećana aprila prošle godine. "Kada bude usvojena uredba o tarifnom sistemu, uslediće još jedna manja korekcija cene struje, dodao je on.

Naumov je izjavio da će najavljeno poskupljenje struje uticati na rast inflacije za jedan odsto, a nova cena kilovat-sata biće 3,87 dinara. Na pitanje novinara da li najavljeno poskupljenje pokazuje namere DSS-a da razmišlja o finansiranju novih parlamentarnih izbora, Naumov je odgovorio da se UO EPS-a rukovodio isključivo ekonomskim razlozima. "Trebalo je da bude i veće poskupljenje da sam se ja pitao", kazao je Naumov. On je objasnio da je odluka o poskupljenju doneta na osnovu Zakona o javnim preduzećima i delatnostima od posebnog značaja.

Dozvoljeno povećanje cena elektrike od 15 odsto manje je od 21,5 odsto koliko je tražila Elektroprivreda Srbije, pa se ponavlja identičan scenario kao prošle godine i šteta će samim tim biti ista kao i 2006. godine.

Iako je povećanje cena struje nepopularno i narod ga ne voli, ipak je neophodno jer se bez adekvatnih cena umanjuje vrednost EPS-a pred privatizaciju, a potrošačima samo za kratko stvara privid jeftine robe, koja će kad-tad morati da poskupi, i to odjednom, drastično, jer nije više puta postepeno. Postepeno povećanje cena omogućilo bi EPS-u da investira, pre svega u nove elektrane, čime bi se narednih godina smanjivao sve veći uvoz deficitarne robe, čija cena stalno raste.

V. S.


vesti po rubrikama

ekonomija

Vlada Srbije iznenada odlučila da odobri veće cene Elektroprivredi
Na Berzi ponovo rastu cene akcija
Mali akcionari kontrolišu iznošenje robe iz fabrike keksa
Bojić kupuje bolnicu u Meljinama
Hrvatski menadžeri brinu