GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 10. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

O kontracepciji treba da razmišljaju oba partnera

Ljubavi, još je rano za bebu!

Abortus i kontracepcija podrazumeva planiranje porodice, što predstavlja pravo ljudi da rađaju decu onda kada ih zaista žele i imaju mogućnost da im pruže zdrav život ispunjen ljubavlju

Seks je još uvek tabu tema u Srbiji. Neobaveštenost, "strah i sramota" da se o seksu otvoreno razgovara i dalje doprinose tome da mnoge dame, nezavisno od njihovog starosnog doba kao vid kontracepcije najradije koriste abortus. Podatak da smo jedna od zemalja u Evropi sa najvećim brojem abortusa pokazuje da iako sve žene tvrde da o kontracepciji "sve znaju", mali broj njih je pravilno koristi.

Doktorka Marina Kovačević iz savetovališta Udruženja za reproduktivno zdravlje ne slaže se da je seks tema o kojoj se sa ustezanjem govori u našoj zemlji. Doktorka Kovačević ističe da je glavni uzrok frapantnih statističkih podataka da Srbija vodi u broju prekinutih trudnoća, neobaveštenost seksualno aktivne populacije o svim oblicima zaštite.

ABORTUS

Abortus je stalni uzrok sukoba stručnjaka, psihologa i ginekologa koji se bave reproduktivnim zdravljem. Dok su jedni apsolutno protiv, ovi drugi među kojima i dr. Aleksandra Kapamadžija, ginekolog akušer iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo iz Novog Sada, tvrde da abortus ne treba zabraniti već pokušati da se on svede na najmanju meru pravilnom upotrebom kontracepcije. "Treba ga koristiti kao krajnji izlaz iz neželjene situacije", kaže ona.

- Savetovalište postoji već dve godine i jako smo zadovoljni što se omladina javlja u sve većem broju. Najčešće zovu devojke posle posete ginekologu, jer prilikom odlaska na pregled zbog toga što su uplašene ili usled nedostatka vremena nisu pitale i saznale ono što ih muči - kaže dr Kovačević.

Uprkos dostupnosti informacija o seksu i prevenciji od neželjene trudnoće anketa koju je na uzorku od 1.000 žena sprovelo Udruženje za reproduktivno zdravlje pokazala je da gotovo polovina žena u Srbiji koje ne planiraju da rađaju ne koriste nikakvu zaštitu, a gotovo trećina je imala abortus.

O tome da li abortus treba zabraniti ili eventualno dozvoliti samo u izuzetnim slučajevima doktorka Kovačević kaže da uloga ginekologa nije da bilo šta zabrani ili odobri, već da informacijama i edukacijom pomogne devojkama da pravilno koriste kontracepciju kao i da ukažu na posledice prekida trudnoće, pogotovo kod mladih devojaka.

Time bi se doprinelo i smanjenju problema "bele kuge" u Srbiji, jer rešiti problem bele kuge zapravo znači isključiti pojam neplanirane trudnoće, a to se može postići isključivo pravilnim odabirom adekvatnog kontraceptivnog sredstva.

PILULA ZA JUTRO POSLE

U slučaju da se desi seksualni odnos bez zaštite ili ako kondom pri odnosu prsne ili spadne, još uvek nije sve izgubljeno. Postoji način da se moguća trudnoća spreči, ali zato ipak treba otići kod ginekologa. Ako se u roku od 72 časa uzmu tablete koje ginekolog preporuči, u 95-98 odsto slučajeva do trudnoće neće doći. Kod nas se mogu dobiti tablete "postinor" (koje sadrže progestin levonorgestrel) koje se uzimaju jedna u roku od 72 časa nakon odnosa i druga nakon 12 časova od uzimanja prve. One neće izazvati krvarenje, a sledeća menstruacija će se javiti na vreme kada je i trebalo da se javi. Ovu metodu ne treba zloupotrebiti i koristiti kao redovnu kontracepciju, nego zaista samo u specijalnim i "hitnim" slučajevima.

T. Janković


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za četvrtak
O kontracepciji treba da razmišljaju oba partnera
Tata, ti si kriv što sam debela!
GLASOVA KUHINJA