GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 10. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Vladimir Putin: Ravnopravnim partnerstvom sprečavati sukobe

Obeležen Dan pobede

Na grandioznoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi učestvovalo je oko 7.000 vojnika i veterana

Lekcije užasnog Drugog svetskog rata iz godine u godinu dobijaju sve veći smisao i značaj, a samo zajednička odgovornost i ravnopravno partnerstvo mogu da predstavljaju branu novim izazovima, konfrontacijama i ekstremizmu, izjavio je juče predsednik Rusije Vladimir Putin u govoru na svečanoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi, povodom 62. godišnjice pobede nad fašizmom, prenosi Tanjug.

- Oni koji se danas trude da unize to neprocenjivo iskustvo, koji skrnave spomenike heroja rata, ustvari, vređaju sopstveni narod i seju mržnju i novo nepoverenje među državama i ljudima - kazao je Putin, što Rojters smatra aluzijom na odluku Estonije da iz centra prestonice Talina ukloni spomenik sovjetskim vojnicima iz Drugog svetskog rata.

- Predsednik Rusije je konstatovao da i u današnje vreme postoji pretnja ideologije konfrontacije i ekstremizma. - A u tim novim pretnjama, kao i u vreme Trećeg rajha, isti je prezir prema ljudskom životu, iste pretenzije na isključivost i diktat - rekao je on i istakao da će "Rusija uvek čuvati sećanje na Veliku pobedu, na podvige očeva i dedova".

Posle Putinovog govora hor od 6.637 vojnika otpevao je himnu Rusije bez muzičke pratnje, što je prvi put učinjeno na prošlogodišnjoj paradi. U paradi je učestvovalo približno 7.000 vojnika Moskovskog garnizona, vojnih akademija, tenkovskih i motorizovanih divizija i brigada, veterani iz rata u Avganistanu i antiterorističkih akcija u Čečeniji. Posle parade, na visini od 400 metra i brzini od oko 600 kilometara na sat, piloti jedinstvenih vazduhoplovnih grupa u svetu "Ruski vitezovi" i "Lasta bregunica" (Striži) sa pet teških lovaca "suhoj-27" i "migovima 29" napravili u vazduhu figuru romba.

Svečane parade povodom Dana pobede održane su i u drugim gradovima Rusije. Deveti maj je ruski državni praznik i neradni dan. Rusi se prema tom prazniku odnose sa posebnim poštovanjem. Prema aktuelnim podacima, Crvena armija je u Drugom svetskom ratu izgubila više od 8,8 miliona vojnika, a od 1941-45. poginulo je blizu 26,5 miliona Rusa, civila i vojnika.

NA STAROM KONTINENTU JUČE OBELEŽEN DAN EVROPE

Juče je širom "starog kontinenta" obeležen Dan Evrope. Taj datum izabran je za praznik Evropske unije jer je 9. maja 1950. godine učinjen prvi korak ka onome što se danas zove Evropska unija, navodi Tanjug. U Parizu, toga dana, pre 57 godina, uprkos pretnji od Trećeg svetskog rata, francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman pred stranim novinarima pročitao je deklaraciju kojom je pozvao Francusku, Nemačku i druge evropske zemlje da udruže svoje proizvodnje uglja i čelika, kao "prvu konkretnu fondaciju Evropske federacije". Deveti maj je postao evropski simbol koji zajedno sa himnom (Oda radosti) i zastavom, identifikuje politički entitet EU.

 


vesti po rubrikama

^svet

Vladimir Putin: Ravnopravnim partnerstvom sprečavati sukobe
Elizabeta Druga duhovito uzvratila Bušu
Požar u Los Anđelesu
 


     


FastCounter by LinkExchange