GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 10. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

U Kruševcu formiran jedinstveni frulaški orkestar

Napravićemo od frule srpski brend

Mi negujemo posebnu vrstu orkestarskog sviranja na fruli, što je novina u Srbiji. To je kruševačka ekskluziva, koja ide po skali od velike F do male F frulice, kaže Rade Košanin

KRUŠEVAC - Kruševački frulaši napravili su svoj orkestar, koji će, kako tvrdi Rade Košanin, predsednik Udruženja frulaša Srbije kad se uz potporu opštine za njega pročuje, postati pravi srpski brend sa sedištem u Kruševcu. Košanin u tome vidi šansu da frulaši stanu na svoje noge.

- Opština je prihvatila naše namere i ideje da Kruševac promovišemo kao etno-muzikološki centar u smislu prave, kvalitetne i edukativne afirmacije frule. Mi imamo specijalnost koju u Srbiji nema niko jer negujemo posebnu vrstu muzičkog orkestarskog sviranja na fruli.

- Nas trinaestorica odjednom aranžmanski sviramo i orkestarski pravimo etnokompozicije. Takav orkestar instrumenata nigde ne postoji. To je kruševačka ekskluziva, koja od pre mesec dana ide po skali od velike F do male F frulice - kaže Rade Košanin, koji je i predsednik Regionalnog udruženja "Adam Milutinović Šamovac".

BIJU BITKU ZA MLADE ČLANOVE

- Generalni problem je što nemamo mlađih članova. Bijemo bitku da animiramo mlade, pa je i jedna devojčica trećeg razreda osnovne škole izrazila želju da svira frulu - kaže Rade Košanin.
On je uveren da će frula postati srbijanski brend, ali je to za sada još "tanko" u odnosu na Rumuniju i Bugarsku koje već 50 godina imaju etnomuzikološke odseke i neguju najveće virtuoze na svetu, kao što su Georgi Zamfir, Teodor Spasov i drugi.

Košanin je istakao i da je tridesetak članova kruševačkog udruženja već počelo pripreme za drugi Festival frulaša Srbije, koji će se održati u Kruševcu u drugoj polovini avgusta. To će, prema njegovim rečima, biti premijera frule kao najpopularnijeg srbijanskog brenda.
- Biće to ekskluzivna manifestacija. U Srbiji postoji par manjih susreta frulaša, ali organizaciono, kulturno i sadržajno to će biti orkestarska premijera frule - ocenio je Košanin.

On ističe da je projekat odobren, ali da frulaši imaju problema s nedostatkom prostora za vežbanje, pa probe održavaju u kancelariji Mesne zajednice "Centar".
- Sastajemo se dva puta nedeljno i vežbamo ono što ćemo u toku sezone, od maja do oktobra, promovisati kao kulturne vrednosti naših regiona, pre svega Kruševca, po celoj Srbiji. Cilj nam je da po uzoru starijih majstora inspirišemo mlade generacije da očuvaju kontinuitet i usavršavaju narodno muzičko stvaralaštvo Srbije - kaže Košanin.

Regionalno udruženje frulaša "Adam Milutinović Šamovac" osnovano je pre dve godine u Kruševcu, a republičko prošle godine u Čačku i odmah po osnivanju preseljeno je u Kruševac. Okuplja frulaše Kruševca, Kraljeva, Čačka, Iđoša i drugih mesta. Titule zvaničnih majstora frule imaju trojica narodnih umetnika, amatera - Sibin Živković iz Aleksandrovca, Srećko Perčević iz Veluća i Rade Košanin iz Kruševca.

R. Barjaktarević (Sina)


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

U Kruševcu formiran jedinstveni frulaški orkestar
Odmor u prirodi Mitrovog Polja
Divlji arheolozi čerupaju lokalitete iz mlađeg kamenog doba
SDPO na Ravnoj gori 12. maja, SPO dan kasnije
   


     


FastCounter by LinkExchange