GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Andrija Drašković izručen juče Italiji

BEOGRAD - Andrija Drašković (43), koji je 11. marta uhapšen u Frankfurtu na osnovu evropske poternice na zahtev Odeljenja za borbu protiv mafije iz Barija, izručen je juče popodne italijanskim pravosudnim vlastima, potvrdio je Glasu njegov advokat Veljko Delibašić.
Italijanski istražni organi sumnjiče Draškovića za šverc narkotika i cigareta od 1999. do 2000. godine. Drašković je, kako saznajemo, uz velike mere obezbeđenja, iz nemačkog zatvora Vajterštat prebačen u Rim, a u 17.50 smešten je u tamošnji zatvor. Prema rečima njegovog advokata, Drašković će danas biti saslušan, a kako saznajemo, odbaciće optužbe italijanskog tužilaštva. Drašković će izjavu dati u prisustvu advokata Delibašića i drugog branioca iz Milana. Na današnjem saslušanju, Drašković će dati samo osnovne podatke o sebi i preliminarno se izjasnio o krivici. Posle saslušanja on će biti prebačen u zatvor u Bariju, gde će protiv njega biti pokrenut postupak. Drašković je na rimski aerodrom sleteo raspoložen, u avionu Lufthanze.

Kontroverzni srpski biznismen uhapšen je na osnovu evropske poternice, na zahtev Odeljenja za borbu protiv mafije iz Barija, zbog kriminalnog udruživanja i šverca droge i cigareta na međunarodnom nivou. O Draškovićevom poslovanju italijansko tužilaštvo se zainteresovalo u sklopu istrage koju tužilac Đuzepe Šelzi, iz Barija, vodi protiv Mila Đukanovića, zbog sumnje da je umešan u šverc cigareta. Drašković je bio osumnjičen za mafijaško udruživanje u međunarodnom prometu cigareta s odbeglim mafijašima iz Pulje, koji su se devedesetih godina skrivali u Crnoj Gori. Italijanski istražitelji označili su Draškovića kao veoma važnu kariku u ilegalnoj trgovini cigaretama, heroinom i kokainom prema Italiji, ali i to da je on naručio ubistvo Željka Ražnatovića Arkana. Optužnica, koja je zatim podignuta, tereti ga za "povezanost sa mafijom i crnogorskim vlastima".

D. Ć.


vesti po rubrikama

^hronika

LJubiša Buha Čume otkrio veze srpske i hrvatske mafije
Andrija Drašković izručen juče Italiji
Danas presuda za ubistvo devojčice
Bivši direktor RTS-a još nije dobio optužnicu u zatvoru
Ubio zemljaka zbog gubitka na kocki