GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Politička nestabilnost promenila plan investicija u Srbiji

Vlada koči ulaganje od 380 miliona evra

Firma "Bajotek enerdži" zbog neformiranja vlade za šest meseci odložila početak gradnje fabrike bioetanola u Zrenjaninu

BEOGRAD - Nemogućnost dogovora o formiranju Vlade Srbije ozbiljno ugrožava realizaciju najveće grinfild investicije, vredne 380 miliona evra, ne samo u Srbiji već i na Balkanu, gradnju fabrike za proizvodnju biogoriva u Zrenjaninu. Goran Knežević, predsednik opštine Zrenjanin, kaže da je mađarsko-američka kompanija "Bajotek enerdži" zbog političke nestabilnosti za šest meseci odložila početak gradnje fabrike bioetanola, koji je bio planiran za 31. mart. "Opština je izdala sve potrebne dozvole, potpisan je ugovor, ali je sve stalo zbog nepostojanja nove vlade, odnosno nestabilne političke situacije", navodi Knežević i dodaje da ova kompanija neće odustati od ove investicije.

"VIKTORIJA GRUPA" OTVORILA FABRIKU BIODIZELA U ŠIDU

Pogon "Viktorija grupe" trebalo bi da bude otvoren danas, a pun kapacitet od 100.000 tona dostigao bi za tri godine. Cena bi na tržištu trebalo da bude niža od dizela D2, koji biodizel može potpuno da zameni mada se najčešće meša sa njim. Kupci biodizela biće seljaci s kojima je "Viktorija" ugovara proizvodnju uljane repice, transportna preduzeća i špediteri, pumpe i strane firme, a uvođenjem obaveze namešavanja biodizela sa običnim dizelom i NIS bi mogao da bude dobar partner. Zemlje EU imaju obavezu da određeni procenat u potrošnji goriva pokrivaju biogorivima, ali nemaju dovoljno sirovina, pa ih uvoze. Srbija sada ima višak sirovina jer ima potencijala za proizvodnju oko 200.000 tona biodizela, a to bi mogla i da poveća.

Krajem septembra prošle godine predstavnici mađarsko-američke firme i opštine Zrenjanin potpisali su ugovor o gradnji fabrike, a Janoš Rac, predstavnik strane firme, izjavio je da će to biti prva fabrika u Evropi koja će preradom pšenice i kukuruza proizvoditi bioetanol. Na 60 hektara industrijske zone "Jugoistok" za dve godine bio bi podignut pogon, u kojem bi se zaposlilo oko 300 radnika, a u poljoprivredi i logistici otvorilo bi se više od 1.500 novih radnih mesta. Kapacitet fabrike je godišnja prerada milion tona pšenice i pola tona kukuruza, od kojih će se proizvoditi više od 550.000 tona bioetanola i pola miliona tona stočne hrane i biođubriva. Ova roba bi se prodavala u Evropi i Srbiji i bila bi transportovana drumskim i vodenim putem.

Knežević kaže da strane kompanije prilikom investicija svuda traže dve stvari - profitabilnost i sigurnost. Prvi uslov je, kaže on, ispunjen jer pre svega, Evropa traži to gorivo, ali drugi nije. "Postojala su i dva konkretna problema jer Srbija nema podzakonsku regulativu za oblast biogoriva, pa se tako ne zna kakvi su standardi u vezi kvaliteta, kao i kako će država pomagati ovu proizvodnju što je njena obaveza. Takođe, neko u državi mora da im kaže kakva će biti politika u poljoprivredi jer nameravaju da sirovine nabavljaju ovde. U suštini trebao im je partner u vladi, koji bi im obećao da će situacija narednih godina biti normalna", navodi Knežević.

Veroslav Janković, direktor za investicije i razvoj "Viktorija grupe", koja ima istu fabriku u Šidu, kaže da su i oni imali slične probleme kao i "Bajotek enerdži". "Nema podzakonske regulative i podsticajnih mera, što su otežavajući faktori. Odlučili smo se da uložimo 25 miliona evra u fabriku za biodizel u Šidu jer smatramo da se ulazak Srbije u EU ne može zaustaviti", kaže on. Antonela Solujić, iz Ministarstva energetike, objasnila je da novi Zakon o energetici nije "dobro prepoznao tečna biogoriva" pa je pokrenuta njegova izmena. "Do kraja godine trebalo bi da se pripreme i predlozi za subvencije za poljoprivrednike i proizvođače biogoriva", dodala je ona.

V. Spasić


vesti po rubrikama

ekonomija

Ostavka direktora Trezora Vesne Džinić
Poništena privatizacija "Autoservisa"
Izbor radikala za predsednika Skupštine napravio pometnju među investitorima
"Henkel" otvara fabriku građevinskih lepkova
Zatvoren "Šinvoz"
Bez carina na sistem za navodnjavanje
Politička nestabilnost promenila plan investicija u Srbiji